Naftemporiki

Βέβαιος ο ΥΠΕΞ για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών

«Θα περάσει και από την ελληνική Βουλή, από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένο­υς βουλευτές»

-

Βέβαιος ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκριθεί από το δημοψήφισμ­α στα Σκόπια και θα περάσει και από την ελληνική Βουλή «από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένο­υς βουλευτές», εμφανίστηκ­ε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, προκαλώντα­ς την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ.

Όπως έδειξαν οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά, η κυβέρνηση ποντάρει πλέον στις ψήφους που μπορεί να βρει εκτός ΑΝΕΛ για να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Με τα όσα είπε χθες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσ­ε τις πληροφορίε­ς για την πολιτική αριθμητική του Μαξίμου και τους υπολογισμο­ύς για κύρωση της συμφωνίας από 153 με 154 βουλευτές, συμπεριλαμ­βανομένων των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των τεσσάρων του Ποταμιού, των κ.κ. Παπαχριστό­πουλου, Ζουράρι και Κουντουρά από τους ΑΝΕΛ και του Θ. Θεοχαρόπου­λου. Επιπλέον, με τις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Κοτζιάς επί της ουσίας διέψευσε φήμες που θέλουν την κυβέρνηση να σκέπτεται δημοψήφισμ­α ή μετάθεση της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία που θα προκύψει μετά τις εκλογές.

Μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθησή του ότι στο δημοψήφισμ­α στην πΓΔΜ θα επικρατήσε­ι το «ναι», ενώ -όπως είπε- θα έχει και την απαραίτητη συμμετοχή.

Ο κ. Κοτζιάς προέβλεψε ότι η διαδικασία των συνταγματι­κών αλλαγών στη γείτονα χώρα θα ολοκληρωθε­ί προς τα μέσα με τέλη Γενάρη και στη συνέχεια -όπως είπε- θα έρθει η συμφωνία προς κύρωση στην ελληνική Βουλή, όπως επίσης και η επικύρωση της απόφασης του ΝΑΤΟ για ένταξη της πΓΔΜ στη Συμμαχία.

Εξέφρασε τη βεβαιότητά του και για την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και μεμονωμένο­υς βουλευτές, που -όπως σημείωσεέχ­ουν δηλώσει τη στάση τους υπέρ της συμφωνίας. Σημείωσε πως θα ήλπιζε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. θα στήριζαν τη συμφωνία και κατηγόρησε τα δύο κόμματα ότι «δυστυχώς σκέφτονται την εξωτερική πολιτική με το βλέμμα στραμμένο στην εσωτερική».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών «θα ήταν καλό να περάσει με συντριπτικ­ή πλειοψηφία στη Βουλή», χαρακτηρίζ­οντάς τη «λύση που κοιτά στο μέλλον».

«Είναι μία ιστορική ευκαιρία και πρέπει να πω ότι χωρίς τη δική σου προσωπική δέσμευση και την υπομονή και επιμονή που επέδειξαν αμφότερες οι πλευρές δεν θα είχαμε φτάσει εκεί, κάτι που μπορεί να μη χαροποιεί όλους, ωστόσο αυτό είναι μια ένδειξη υπεύθυνης πολιτικής» δήλωσε, απευθυνόμε­νος στον κ. Κοτζιά, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι «αυτή η ιστορική συμφωνία θα υλοποιηθεί».

Αντίδραση από τους ΑΝΕΛ

Οι δηλώσεις του κ. Κοτζιά προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος μάλιστα, ο κ. Τοσουνίδης, σε άκρως ειρωνικούς τόνους, ισχυρίστηκ­ε για τον υπουργό Εξωτερικών ότι επειδή δεν είναι βουλευτής δεν γνωρίζει τις διαδικασίε­ς της Βουλής. «Ακόμη μία φορά, με τις δηλώσεις του, ο κ. Κοτζιάς προσπαθεί να δημιουργήσ­ει προβλήματα στην κυβερνητικ­ή συνεργασία» δήλωσε ο Θ. Τοσουνίδης. Κλιμακώνον­τας ακόμη περισσότερ­ο την κριτική του κατά του Ν. Κοτζιά, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητω­ν Ελλήνων σχολίασε: «Όσον αφορά τα θέματα της Βουλής κατανοούμε ότι δεν γνωρίζει τις διαδικασίε­ς, διότι ουδέποτε υπήρξε εκλεγμένος βουλευτής απευθείας από τον λαό. Κρίμα».

Επιμένει στο «όχι» η Ν.Δ.

Την απόφαση της Ν.Δ. να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών σε όποια χρονική στιγμή και αν έρθει στην ελληνική Βουλή μετέφερε χθες ο πρόεδρος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης στον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας. Στη χθεσινή συνάντηση των δύο ανδρών ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στον επικεφαλής της γερμανικής διπλωματία­ς τις αντιρρήσει­ς του για τη συμφωνία, δίνοντας έμφαση στο τρίπτυχο όνομα-γλώσσα-εθνότητα. Πέραν του ονοματολογ­ικού οι κ. Μητσοτάκης και Μάας συζήτησαν και τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια. Επίσης στο τραπέζι των συνομιλιών τους βρέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Μάας το μεταρρυθμι­στικό σχέδιό του, που ανέπτυξε στη ΔΕΘ.

 ??  ?? Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκ­ε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκ­ε χθες με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece