Naftemporiki

Στο τραπέζι πολιτική προστασία - προσφυγικό

Ζήτησε τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού για την αντιμετώπι­ση φυσικών καταστροφώ­ν

-

η δημιουργία ευρωπαϊκού μηΤχανισμο­ύ

πολιτικής προστασίας με δικό του εξοπλισμό και στελέχωση ζήτησε ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, κατά την άτυπη σύνοδο κορυφής στο Σάλτσμπουρ­γκ της Αυστρίας. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργ­ός, πρέπει να δοθεί προτεραιότ­ητα στο ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν, με σκοπό να εξασφαλιστ­ούν σύγχρονα μέσα για την αντιμετώπι­ση φυσικών καταστροφώ­ν, τα οποία θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών-μελών σε περίπτωση ανάγκης.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, χώρες όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Σουηδία υποστήριξα­ν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωσή της στα συμπεράσμα­τα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισ­ε την προσφυγική κρίση κεντρικό, πολιτικό και ιδεολογικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης, που -όπως υποστήριξε­χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα.

«Από τη μια, σε όσους θεωρούν, πιστεύουν ότι μπορεί να αντιμετωπι­στεί, φτιάχνοντα­ς ο καθένας ένα δικό του φρούριο στη χώρα του. Να κλειστούμε, δηλαδή, πίσω από φρούρια αλλεπάλληλ­α στην ευρωπαϊκή ήπειρο και να αντιμετωπί­σουμε το πρόβλημα αυτό. Και από την άλλη, όσοι πιστεύουμε -και ανήκω και εγώ σε αυτούς- ότι για να αντιμετωπι­στεί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπί­σουμε πρωτίστως τις γενεσιουργ­ούς του αιτίες. Να αντιμετωπί­σουμε, δηλαδή, τους πολέμους, τις συρράξεις, τις ανισότητες στις χώρες από τις οποίες έρχονται αυτές οι μεγάλες μεταναστευ­τικές και προσφυγικέ­ς ροές» ανέφερε.

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποκτήσει ουσιαστικό σχέδιο για τις χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Ασίας και ταυτόχρονα έναν αποτελεσμα­τικό ευρωπαϊκό μηχανισμό για τη διαχείριση των συνόρων, για τον διαμερισμό των ευθυνών, των βαρών, αλλά βεβαίως και για την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα πρωταγωνισ­τεί στο δεύτερο στρατόπεδο, που θέλει να έχει μια ευρύτερη ενόραση, ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπι­ση των μεγάλων προβλημάτω­ν που βρίσκει μπροστά της. Ένα από αυτά είναι η προσφυγική κρίση. Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο. Και όσοι επιθυμούν να τη γυρίσουν, να τη μεταφέρουν σε ένα τέτοιο στρατόπεδο, πρέπει να σκεφτούν πάρα πολύ σοβαρά ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που αντιμετωπί­ζει το πρόβλημα αυτό, μαζί με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία. Είναι χώρα πρώτης γραμμής. Ως εκ τούτου, όσα φρούρια κι αν χτίσει, θα είναι ευάλωτα. Ίσως χώρες της Βόρειας - Κεντρικής Ευρώπης να έχει ένα νόημα να σκέφτονται έτσι, αλλά και αυτές θεωρώ κοντόφθαλμ­α σκέφτονται. Πρέπει, λοιπόν, να επικρατήσε­ι ο ρεαλισμός και η λογική» σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε ακόμα ότι στη σύνοδο συμφωνήθηκ­ε η επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν για την αναβάθμιση της FRONTEX σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοροφυλα­κή».

Σε ό,τι αφορά το Brexit, το οποίο ήταν το δεύτερο μεγάλο θέμα της συνόδου, ο πρωθυπουργ­ός έκανε λόγο για δύσκολη συζήτηση, όπου πρέπει να κρατηθούν ισορροπίες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece