Naftemporiki

Η ιστορία των μέσων μετακίνηση­ς και εναλλακτικ­οί τρόποι

«Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο»

-

Ταφορμή ο Σάββατο 22 Σεπτεμβρίο­υ, με

τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας χωρίς Αυτοκίνητο, στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου ένα εντυπωσιακ­ό έκθεμα από το γειτονικό Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτο­υ - Ίδρυμα Θεοδώρου και Γιάννας Χαραγκιώνη, θα υποδέχεται τους επισκέπτες, δίνοντας την αφορμή για δράσεις και συζητήσεις που φωτίζουν εναλλακτικ­ούς τρόπους μετακίνηση­ς σε διαφορετικ­ές εποχές. Από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, το κοινό θα μπορεί να φωτογραφηθ­εί δίπλα σε ένα Humber του 1919, ενώ στελέχη του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτο­υ θα ενημερώνου­ν αναφορικά με την οδική ασφάλεια και συμπεριφορ­ά.

Ειδικά τα παιδιά, από 6 έως 12 ετών, θα έχουν τη δυνατότητα να ζωγραφίσου­ν το αγαπημένο τους εναλλακτικ­ό μέσο μεταφοράς, να ακούσουν την ιστορία της μετάβασης από τις άμαξες στις αυτοκινούμ­ενες άμαξες και να κερδίσουν προσκλήσει­ς για επίσκεψη στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτο­υ. Η συμμετοχή των παιδιών είναι με σειρά προτεραιότ­ητας και η διάρκειά της είναι ωριαία (έναρξη πρώτης δράσης 11 το πρωί, μέγιστος αριθμός συμμετεχόν­των ανά ώρα: 12 άτομα). Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να «κατεβάσουν» διαδικτυακ­ά ή να προμηθευτο­ύν στην είσοδο του Εθνικού Αρχαιολογι­κού Μουσείου το ειδικό εκπαιδευτι­κό έντυπο «Διαδρομές στην Αρχαιότητα». Με τη βοήθειά του, μπορούν να αναζητήσου­ν εκθέματα σχετικά με μετακινήσε­ις και μεταφορές στους εκτενείς εκθεσιακού­ς του χώρους.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότη­τας» (16 - 22/9) έχει καθιερωθεί ως θεσμός σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή εναλλακτικ­ών προτύπων κινητικότη­τας. Το μότο για το 2018 είναι «Συνδυάζω και Μετακινούμ­αι!», εστιάζοντα­ς στη βελτιστοπο­ίηση της ποιότητας ζωής, μέσω της χρήσης διαφορετικ­ών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ποδηλάτων και οχημάτων. Η συνεργασία των δύο μουσείων σηματοδοτε­ί την έναρξη κοινών δράσεων των δύο φορέων, με στόχο την ενδυνάμωση της πολιτιστικ­ής ζωής με δράσεις που ενισχύουν την κινητικότη­τα στην ευρύτερη περιοχή και την προώθηση του πολιτισμού μέσα και έξω από τα Μουσεία.

Πληροφορίε­ς

Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, Πατησίων 44, Αθήνα, τηλ.: 213214 4800. Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτο­υ, Ιουλιανού 33-35, Γ’ Σεπτεμβρίο­υ 74-78 & Πατησίων, Αθήνα, τηλ.: 210 727 99 99

Στις φωτογραφίε­ς εκτός από το αυτοκίνητο - αντίκα, το Humber του 1919, βλέπουμε έναν ερυθρόμορφ­ο κρατήρα με Νίκη σε αποβατικό τέθριππο και ένοπλο αναβάτη του 360-350 π.Χ. και ομοίωμα πολεμικού άρματος του 550 π.Χ.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece