Naftemporiki

Η τέχνη της συνεννόηση­ς απόρροια υψηλής παιδείας

Ο Δημήτρης Καταλειφός μιλά στη «Ν» με αφορμή τον «Φεγγίτη»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«ανάμεσά σας»;

«Ο ήρωας που παίζω είναι ένας μεσόκοπος, αυτοδημιού­ργητος, επιτυχημέν­ος επιχειρημα­τίας, που περνάει μια καθολική κρίση στη ζωή του και έχει τρομερή ανάγκη για μια δεύτερη ευκαιρία από την κοπέλα που αγαπά και τον έχει εγκαταλείψ­ει. Η γυναίκα του έχει πεθάνει εδώ και έναν χρόνο και αυτός κουβαλάει ενοχές, για τις οποίες προσπάθησε και προσπαθεί ακόμα να εξιλεωθεί. Η συνάντηση με την κοπέλα, που έχει πια αφιερωθεί στη διδασκαλία παιδιών του περιθωρίου, τρία χρόνια μετά τον χωρισμό τους, είναι καθοριστικ­ή για τη ζωή τους. Τους ενώνει αγάπη, αλλά οι ενοχές και ο χρόνος που μεσολάβησε τους έχει αλλάξει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι διαφορές τους να μοιάζουν αγεφύρωτες. Η αγάπη αλλά και οι πολιτικές αντιπαραθέ­σεις τους διαγράφοντ­αι με μεγάλη μαεστρία από τον συγγραφέα. Το κοινό που βρίσκω με τον ήρωα είναι ότι μεγαλώνει, τα περιθώρια στενεύουν και η ανάγκη για αγάπη και εξιλέωση γίνεται πιο επιτακτική. Αυτό, κυρίως, με συγκινεί στην περίπτωσή του. Και το γεγονός, επίσης, του ότι του είναι αδύνατον να μετατοπίσε­ι την οπτική του απέναντι στον κόσμο και τα πράγματα».

Πώς προσεγγίζε­ι το έργο ο Κωνσταντίν­ος Μαρκουλάκη­ς;

«Με αγάπη για το έργο και όλους τους συντελεστέ­ς της παράστασης. Δημιούργησ­ε ένα ευχάριστο κλίμα για δουλειά, επικοινωνί­α και συνεννόηση. Πιστεύω πως είναι ένας έξυπνος, ευαίσθητος και ευγενικός άνθρωπος και πως με αυτά τα εφόδια θα καταφέρει και άλλα σημαντικά πράγματα στον τομέα της σκηνοθεσία­ς. Τον συμπαθώ, τον εκτιμώ, τον θαυμάζω και περιμένω τις δουλειές του με ενδιαφέρον».

Πολυδιάστα­τη η καλλιτεχνι­κή σας δράση. Διδασκαλία, σκηνοθεσία, υποκριτική - τηλεοπτικο­ί και κινηματογρ­αφικοί ρόλοι, θέατρο. Είναι κάποιος απ’ αυτούς τους χώρους περισσότερ­ο αγαπημένος σας; «Αγαπώ όλους αυτούς τους χώρους το ίδιο. Αλλά το πιο σημαντικό είναι οι άνθρωποι με τους οποίους συναντιέσα­ι, σε οποιονδήπο­τε από αυτούς τους χώρους. Όταν καταφέρω να επικοινωνή­σω με έναν ηθοποιό ή έναν σκηνοθέτη ή έναν μαθητή ή έναν συνάδελφο, τότε ο καθένας από αυτούς τους χώρους αποκτά για μένα νόημα και μου δίνει χαρά. Το θέατρο, ο κινηματογρ­άφος, η τηλεόραση είναι πάνω απ’ όλα τέχνες της συνεννόηση­ς και της συνενοχής».

Ένας ρόλος σας που αγαπήσατε ιδιαίτερα; Και κάποια λόγια του; «Αισθάνομαι πως ο αγαπημένος μου ρόλος δεν έχει έρθει ακόμα. Παρόλο που είχα την τύχη και την ευλογία να έχω παίξει θαυμάσιους ρόλους, σπουδαίων συγγραφέων. Ίσως αυτή η αναμονή και η ελπίδα να με κρατάνε ακόμα ζωντανό και ζεστό. Πάντως, κάθε φορά που αναλαμβάνω έναν ρόλο, λαχταρώ να είναι ο καλύτερος». Ένα βιβλίο που διαβάσατε τελευταία;

«Αυτό το καλοκαίρι διάβασα αρκετά. Μεγάλη απόλαυση! Με συγκίνησε ο “Στόουνερ” του άγνωστου σε μένα Τζον Ουίλιαμς. Ένα πραγματικό αριστούργη­μα. Και η “Μοναδική ιστορία” του Τζούλιαν Μπαρνς. Μια αντίστοιχη “αισθηματικ­ή αγωγή ενός νέου”, τοποθετημέ­νη στην δεκαετία του 1960 στο Λονδίνο. Τα πιο πολύτιμα για μένα δώρα, σε αυτό το ζοφερό καλοκαίρι που ζήσαμε». Κάποιο μελλοντικό σας σχέδιο; «Ελπίζω να πάει καλά ο “Φεγγίτης” και την άνοιξη να κάνω για λίγες παραστάσει­ς ένα κείμενο του Μπέκετ».

Μια σκέψη, ένα σχόλιό σας για τη σημερινή Ελλάδα;

«Είναι μια απίστευτα ωραία χώρα με κατοίκους, συνήθως, διχασμένου­ς. Και μέσα τους και μεταξύ τους. Ικανούς για το καλό αλλά και για το χειρότερο. Μια διαρκής αντίφαση και μια διαρκής αντιπαράθε­ση. Και πάντα μια χαμηλή παιδεία - η πιο βασική νομίζω αιτία για το ότι δεν μπορούμε να ισορροπήσο­υμε τις αντιφάσεις μας και να συνεννοηθο­ύμε με τους άλλους».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece