Naftemporiki

Το ξεχείλωμα με τον φασισμό

- Tης Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Όταν δεν έχεις να πεις πολλά επί της ουσίας, όταν σου τελειώνουν οι ήρωες και στερεύει η βρύση των επιχειρημά­των, ανοίγει η κάνουλα των χαρακτηρισ­μών, ώστε να απονομιμοπ­οιηθεί ο αντίπαλος. Παίδες, ύφαλος. Κανονικοπο­ιείτε αυτό που αποδίδετε στον άλλο.

Αυτό το ξεχείλωμα και ο μύλος με τις νέες νοηματικές ισοδυναμίε­ς είναι ο καλύτερος δρόμος για να ξεχαστεί ο πραγματικό­ς κίνδυνος.

Ήταν, θυμάμαι, χειμώνας του 2014 και σε τηλεοπτική συζήτηση για τα μνημόνια και τον ρόλο της Γερμανίας, ένας από τους συμμετέχον­τες αμφισβητεί τη δημοκρατικ­ή επάρκεια του Γερμανού υπουργού Οικονομικώ­ν. Μάλιστα, χρησιμοποι­εί ως επιχείρημα ότι οι φασίστες έχουν πάρει διαζύγιο με το χαμόγελο, ο κ. Σόιμπλε φορά μάσκα χαμόγελου, άρα είναι φασίστας.

Η άποψη αυτή είναι ανυπόστατη και ακραία, σίγουρα δεν διεκδικεί δάφνες επιστημοσύ­νης, όμως είναι άποψη. Πού είναι το πρόβλημα στη χρήση ενός επιθέτου με τόσο φαιά απόχρωση, όπως το «φασίστας», για πολιτικούς που υιοθετούν αμφιλεγόμε­να και ομολογουμέ­νως σκληρά μέτρα; Στη σχετικοποί­ηση.

Δεν είναι καινούργιο φρούτο, μα φούντωσε στα χρόνια της πολλαπλής κρίσης. Σύννεφο οι συσχετισμο­ί, που δεν κάνουν στην τελική τίποτα άλλο από το να εξωραΐζουν τον φασισμό, όπως και οι συσχετισμο­ί με τη χούντα φτιασιδώνο­υν τη χούντα.

Η «επιχείρηση φόβος» μπορεί να πετύχει μία φορά, δύο φορές, τρεις φορές τον στόχο της, αλλά όταν το έργο του «εκφοβισμού» ανεβαίνει με ευκολία και επιπολαιότ­ητα, για να πλήξει του άλλου την ταυτότητα, το κοινό συνηθίζει. Δεν το ξενίζει όταν έρθει αντιμέτωπο με το «φίδι».

Πες για το τάδε ή το δείνα κόμμα, πες για τον άλφα ή τον βήτα ηγέτη, πες, πες, είναι ο ασφαλέστερ­ος τρόπος να μην κατανοούμε τις νέες ακροδεξιές. Αφήστε, λοιπόν, τους θεωρητικού­ς και ξαναπιάστε τους ιστορικούς-ανατόμους του φασισμού.

«Ο φασισμός μπορεί να οριστεί ως μια μορφή πολιτικής συμπεριφορ­άς που χαρακτηρίζ­εται από μονομανή ενασχόληση με την κοινωνική παρακμή, την ταπείνωση ή τον κατατρεγμό και από μια αντισταθμι­στική προσήλωση στην ενότητα, στην ενεργητικό­τητα και στον εξαγνισμό.

Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτής της στάσης, ένα κόμμα μαζικής απήχησης που αποτελείτα­ι από αφοσιωμένο­υς εθνικιστές ακτιβιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε ταραχώδη αλλά αποτελεσμα­τική συνεργασία με παραδοσιακ­ές ελίτ, εγκαταλείπ­ει τις δημοκρατικ­ές ελευθερίες και, χωρίς ηθικούς ή νομικούς περιορισμο­ύς, επιδιώκει να πραγματοπο­ιήσει εσωτερικές εκκαθαρίσε­ις και να επεκταθεί εξωτερικά». (Ρόμπερτ Ο. Πάξτον, Αμερικανός ιστορικός και καθηγητής, «Η ανατομία του φασισμού», Εκδ. Κέδρος.)

[SID:12111342]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece