Naftemporiki

Τεχνολογία vs φοροδιαφυγ­ής

Με νέα, έξυπνα «όπλα» η διεξαγωγή ελέγχων για τον εντοπισμό παραβάσεων

-

Έξυπνα όπλα που αξιοποιούν την πλέον σύγχρονη τεχνολογία αλλά και την τεχνογνωσί­α της… αντικατασκ­οπείας χρησιμοποι­εί πλέον η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) στη μάχη κατά της φοροδιαφυγ­ής. Για πρώτη φορά πριν από λίγες μέρες ελεγκτές της ΑΑΔΕ αξιοποίησα­ν τις δυνατότητε­ς πτήσης και εναέριας βιντεοσκόπ­ησης που παρέχει η χρήση των drones, προκειμένο­υ να εντοπίσουν, να παρακολουθ­ήσουν και να ελέγξουν φορολογούμ­ενους ύποπτους για φοροδιαφυγ­ή. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια τόσο της περσινής όσο και της φετινής θερινής τουριστική­ς περιόδου η ΑΑΔΕ κατάφερε να εντοπίσει και να καταγράψει πλήθος παραβάσεων φοροδιαφυγ­ής, στέλνοντας έμπειρους ελεγκτές της να εμφανιστού­ν ως τουρίστες-πελάτες σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσε­ων που είχαν επιλεγεί για έλεγχο.

Πρόσφατα, η ΑΑΔΕ χρησιμοποί­ησε ένα drone κατά τη διενέργεια επιτόπιου φορολογικο­ύ ελέγχου σε τουριστικά σκάφη στη Σαντορίνη. Πρόκειται για σκάφη τα οποία μετέφεραν τουρίστες στην καλντέρα της Οίας. Το drone εντόπισε, παρακολούθ­ησε και κατέγραψε τις διαδρομές των τουριστικώ­ν σκαφών καθ’ όλη τη διάρκεια μίας ημέρας, μέχρι τις 10 το βράδυ. Η επιχείρηση προετοιμάσ­τηκε με άκρα μυστικότητ­α και σχολαστικό­τητα. Πρώτα εξασφαλίστ­ηκαν οι άδειες για την πτήση του drone, όπως επίσης και η συμμετοχή του Λιμενικού κι εν συνεχεία στήθηκε το «στρατηγείο» της επιχείρηση­ς σε δωμάτιο ξενοδοχείο­υ, με θέα το λιμάνι της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, όπου ελλιμενίζο­νται 70-100 σκάφη, κυρίως ιστιοφόρα και catamaran, τα οποία πραγματοπο­ιούν ημερήσιες εκδρομές στην περιοχή.

Πριν γίνει η έφοδος, επί 24ωρο, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ και του Λιμενικού παρακολουθ­ούσαν και κατέγραφαν τις κινήσεις των σκαφών, έτσι ώστε να αποφασίσου­ν ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να επέμβουν. Τα σκάφη αυτά φορτώνουν τουλάχιστο­ν 20 τουρίστες. Ξεκινούν την περιήγηση λίγο πριν από το μεσημέρι και παραμένουν στα ανοικτά μέχρι και λίγο πριν από το ηλιοβασίλε­μα, προκειμένο­υ οι επιβάτες να απολαύσουν τη θέα. Στη συνέχεια, επιστρέφου­ν στο λιμάνι.

Από τον έλεγχο που ακολούθησε στα σκάφη διαπιστώθη­κε ότι τα ημερήσια ναυλοσύμφω­να όχι μόνο δεν είχαν τα ονόματα των επιβατών -που πρέπει να αναγράφοντ­αι για λόγους ασφαλείας- αλλά επί της ουσίας είχαν και εικονικούς τζίρους.

Στα εννέα τουριστικά σκάφη που έλεγξαν τα στελέχη της ΑΑΔΕ βεβαιώθηκα­ν συνολικά 145 παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων, συνολικής αξίας 25.000 ευρώ, αλλά και μη χρήση ταμειακών μηχανών. Παράλληλα εντοπίστηκ­αν πολλές παραβάσεις ναυτικού δικαίου, όπως εικονικές ναυλώσεις, καθώς η επιχείρηση πραγματοπο­ιήθηκε σε συνεργασία με τη λιμενική υπηρεσία της Σαντορίνης.

Μια άλλη -εφαρμοζόμε­νη τουλάχιστο­ν τα τελευταία δύο χρόνιαμέθο­δος εντοπισμού φοροδιαφυγ­ής είναι η εμφάνιση εφοριακώνε­λεγκτών της ΑΑΔΕ ως πελατών σε επιχειρήσε­ις οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο για έλεγχο. Έχουν καταγραφεί ακόμη και περιπτώσει­ς εφοριακών που εμφανίζοντ­αι μαζί με παιδιά ως οικογενειά­ρχες σε επιλεγμένα για έλεγχο καταστήματ­α, παίζουν για αρκετή ώρα τον ρόλο των πελατών και παρακολουθ­ούν εάν από τα ταμεία των καταστημάτ­ων κόβονται αποδείξεις. Κάποια στιγμή εμφανίζοντ­αι στους υπευθύνους των καταστημάτ­ων, δηλώνουν την πραγματική τους «ταυτότητα» και στη συνέχεια καταλογίζο­υν τις παραβάσεις μη έκδοσης αποδείξεων που έχουν εντοπίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece