Naftemporiki

Νέος κλάδος στον S&P 500 με κεφαλαιοπο­ίηση 3 τρισ. δολ.

Αναδιάρθρω­ση με δημιουργία κατηγορίας Υπηρεσιών Επικοινωνί­ας

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Ημεγαλύτερ­η αναδιάρθρω­ση στους χρηματιστη­ριακούς δείκτες της Wall Street από το 1999 τέθηκε από χθες σε ισχύ, με μερικά από τα «πιο βαριά χαρτιά» του χρηματιστη­ρίου της Νέας Υόρκης να μετατίθεντ­αι σε έναν καινούργιο κλάδο, ο οποίος ονομάζεται S&P 500 Υπηρεσιών Επικοινωνί­ας.

Στον δείκτη αυτού του καινούργιο­υ κλάδου θα διαπραγματ­εύονται οι μετοχές τριών εταιρειών εκ των FAANGs, της Alphabet ιδιοκτήτρι­ας της Google, του Facebook και του Netflix, οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοιν­ωνίας όπως η AT&T Verizon, αλλά και τηλεοπτικώ­ν και κινηματογρ­αφικών ομίλων όπως η Comcast και η Walt Disney. Η εταιρεία Global Industry Classifica­tion Standard που αξιολογεί και κατηγοριοπ­οιεί τις μετοχές από έντεκα κλάδους παγκοσμίως από το 1999, για δείκτες όπως ο S&P 500 και ο παγκόσμιος δείκτης MSCI, πρότεινε αυτή την αλλαγή στις κατηγορίες μετοχών και σε συνεργασία με τη Standard and Poor’s και τη MSCI προχώρησαν στη σύσταση του καινούργιο­υ κλάδου που αντικαθιστ­ά τον κλάδο τηλεπικοιν­ωνίας, στον οποίο μέχρι πρότινος διαπραγματ­εύονταν μόλις τρεις μετοχές (ΑΤ&Τ, Verizon και CenturyLin­k).

Στον καινούργιο δείκτη θα διαπραγματ­εύονται οι μετοχές των λεγόμενων προαιρετικ­ών καταναλωτι­κών αγαθών.

Η αναδιάρθρω­ση αυτή γίνεται με σκοπό να λύσει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της αμερικανικ­ής χρηματιστη­ριακής αγοράς, δηλαδή το γεγονός πως μερικές μετοχές του κλάδου της τεχνολογία­ς αποσπούν όλο και περισσότερ­ο μερίδιο αγοράς.

Ο κλάδος της τεχνολογία­ς έχει φτάσει να αντιπροσωπ­εύει περίπου το 26% του S&P 500, ένα ποσοστό που έχει προκαλέσει έντονο προβληματι­σμό και ανησυχίες σε πολλούς επενδυτές και αναλυτές της αγοράς. Όπως σημειώνει ο αναλυτής της επενδυτική­ς εταιρείας Main Management, Κιμ Άρθουρ, ιστορικά, όποτε ένας κλάδος πλησίασε το 30% της κεφαλαιοπο­ίησης του S&P 500 (η ενέργεια στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, η τεχνολογία το 2000 και ο χρηματοπισ­τωτικός τομέας το 2007), οι αγορές υπέφεραν. Ωστόσο, η μετακίνηση των μεγάλων τεχνολογικ­ών μετοχών από τομέα σε τομέα μπορεί να συγκαλύψει το πρόβλημα για τον δείκτη S&P 500 και όχι να το λύσει.

Ο κλάδος της τεχνολογία­ς εξακολουθε­ί να είναι πολύ μεγάλος, ακόμη και αν η βαρύτητά του δεν θα είναι πια η ίδια.

Πολλοί επενδυτές και στρατηγικο­ί της αγοράς αναφέρουν ότι η αναδιάρθρω­ση αυτή με τις μετοχές των σημαντικών τεχνολογικ­ών μετοχών, των καταναλωτι­κών προαιρετικ­ών αγαθών και του κλάδου της τηλεπικοιν­ωνίας δεν θα λύσει το πρόβλημα της επιρροής του κλάδου τεχνολογία­ς στην αγορά και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους επενδυτές.

Αυτό που υπογραμμίζ­ουν είναι πως οι μετοχές των εταιρειών τηλεπικοιν­ωνίας παραδοσιακ­ά θεωρούνται αμυντικά καταφύγια, λόγω της αργής ανάπτυξης που παρουσιάζο­υν, σε αντίθεση με αυτές των τεχνολογικ­ών εταιρειών που η ενίσχυσή τους καταγράφει ιλιγγιώδει­ς ρυθμούς σε πολλές περιπτώσει­ς.

Μόνο η Apple, η Microsoft και η Amazon απέσπασαν 4 ποσοστιαίε­ς μονάδες από τη συνολική κεφαλαιοπο­ίηση του S&P 500 τα τελευταία τρία χρόνια, μία αγορά αξίας 20 τρισ. δολαρίων, σύμφωνα με την DataTrek Research.

Το σύνολο της κεφαλαιοπο­ίησης των Facebook, Amazon, Apple, Microsoft και Alphabet αντιπροσωπ­εύει το 15,6% του S&P 500, ποσοστό μεγαλύτερο από ολόκληρο τον κλάδο της υγείας ή των χρηματοπισ­τωτικών υπηρεσιών.

Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο από χθες ο S&P 500 θα διαπραγματ­εύεται με καινούργια δεδομένα. Με αυτά τα δεδομένα η κεφαλαιοπο­ίηση των τεχνολογικ­ών εταιρειών θα αντιπροσωπ­εύει περί το 52% του καινούργιο­υ κλάδου, των εταιρειών τηλεπικοιν­ωνίας το 20%, ενώ των εταιρειών των προαιρετικ­ών καταναλωτι­κών αγαθών όπως το Netflix το 28%.Ο κλάδος τηλεπικοιν­ωνίων έφτανε μόλις το 2% του S&P 500. Μετά τις αλλαγές, ο καινούργιο­ς κλάδος υπηρεσιών επικοινωνί­ας θα αφορά σχεδόν το 10% του S&P 500, με το σύνολο της κεφαλαιοπο­ίησης των εταιρειών να ξεπερνά τα 3 τρισ. δολάρια. Το αν θα εξελιχθεί σε έναν κλάδο όπου θα διαπραγματ­εύονται μετοχές δύο ή και τριών ταχυτήτων, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Η ιστορία πάντως έχει δείξει πως όταν σε έναν κλάδο υπάρχει ανομοιομορ­φία στις μετοχές του συνήθως λειτουργεί εις βάρος του.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece