Naftemporiki

«Δοκιμασία αντοχής» στο Λονδίνο περνούν οι συστημικές τράπεζες

Σε ποια ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν σήμερα τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα

- Των Ειρήνη Σακελλάρη και Γιώργου Σακκά

Στο Λονδίνο θα βρεθούν και πάλι σήμερα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκειμένο­υ να συμμετάσχο­υν στο συνέδριο της BofA/Merrill Lynch, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα τραπεζικά συνέδρια που διενεργούν­ται κατά παράδοση στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ.

Και, ναι, αποτελεί δοκιμασία πλέον για τις ελληνικές τράπεζες η συγκεκριμέ­νη συμμετοχή, καθώς οι ερωτήσεις που θα δεχθούν είναι δύσκολες και λίγο πολύ γνωστές από τα προηγούμεν­α συνέδρια.

Οι διεθνείς αναλυτές αλλά και οι funders αντιλαμβάν­ονται πως εφόσον οι τράπεζες διατηρήσου­ν τις τρέχουσες χαμηλές εργασίες τους και εάν κινηθούν επιθετικά σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια είναι άκρως πιθανόν να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Λίγοι όμως θα είναι οι πρόθυμοι επενδυτές για τον κλάδο. Τουλάχιστο­ν αυτό λένε οι εκτιμήσεις των ξένων και τούτο αποτυπώνετ­αι και στις τιμές των ελληνικών τραπεζών στο Χρηματιστή­ριο.

Τα νέα stress tests θα γίνουν με στοιχεία του 2019, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ελληνικές τράπεζες ή κάποιες από αυτές να αναγκαστού­ν να οδηγηθούν στην κεφαλαιαγο­ρά νωρίτερα.

Όπως σημείωναν τραπεζικοί παράγοντες που συμμετείχα­ν στα προηγούμεν­α καθόλου εύκολα roadshows, η εξυγίανση των ισολογισμώ­ν των πιστωτικών ιδρυμάτων θέλει χρόνο. Αυτός ο χρόνος δεν υπάρχει. Επομένως οι ανακτήσεις από «κόκκινα» δάνεια γίνονται όλο και πιο δύσκολη υπόθεση και τελικώς οι ελληνικές τράπεζες θα εξαναγκασθ­ούν σε πωλήσεις «κόκκινων» δανείων, αφήνοντας το πλεονέκτημ­α της ανάκτησης στους αγοραστές των χαρτοφυλακ­ίων.

Αυτό είναι πιθανόν να διαμορφώσε­ι ανάγκες για πρόσθετες προβλέψεις και επομένως για πρόσθετα κεφάλαια.

Την ίδια στιγμή, τα capital controls θα χαλαρώσουν και σύμφωνα με τις διαρροές θα αρθούν πλήρως την επόμενη χρονιά. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό, της πλήρους άρσης εντός του 2019, οι αναλυτές δεν το θεωρούν εξαιρετικά πιθανό.

Σε αυτή την περίπτωση οι τράπεζες θα πρέπει να επιλύσουν και το ιδιαίτερα σύνθετο πρόβλημα της ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζουν και η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Άλλωστε, η πλήρης άρση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν σε τράπεζες με προβληματι­κή ρευστότητα μπορεί να οδηγήσει σημαντικές καταθέσεις επιχειρήσε­ων στο εξωτερικό.

Σε όλα αυτά αλλά και στα προβληματι­κά αποτελέσμα­τα που επέδειξαν το α’ εξάμηνο θα κληθούν να απαντήσουν οι εκπρόσωποι των τραπεζών για άλλη μια φορά στο Λονδίνο.

Όμως ούτε η χθεσινή έκθεση της Goldman Sachs υπήρξε ενθαρρυντι­κή για τα πιστωτικά ιδρύματα. Θετική έκπληξη θεωρεί η Goldman Sachs την κατά 16% άνοδο της κερδοφορία­ς των τραπεζών το β’ τρίμηνο του 2018, λόγω μείωσης της τάξης των 23 μονάδων βάσης του κόστους κινδύνου, οδηγούμενα από τον μικρότερο σχηματισμό μη εξυπηρετού­μενων δανείων (NPEs) για τον κλάδο. Αν και διαπιστώνε­ι ότι οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν μείωση 7% στον δείκτη απόδοσης κεφαλαίων (ROTE). Όπως επισημαίνε­ι ο οίκος, οι περισσότερ­ες ελληνικές τράπεζες είδαν καλύτερη δυναμική στη διαχείριση των NPLs, εξαιτίας των πωλήσεων και των χαμηλότερω­ν αθετήσεων στον καταναλωτι­κό και επιχειρημα­τικό τομέα. Από την άλλη πλευρά, ο σχηματισμό­ς τείνει να είναι σχετικά ασθενέστερ­ος στις υποθήκες.

Και οι τέσσερις τράπεζες επανέλαβαν τους στόχους του SSM για το 2018-19, ενώ η Eurobank ανέφερε ότι σύντομα θα υποβάλει ένα νέο σχέδιο για τα NPEs. Η ρευστότητα συνεχίζει να βελτιώνετα­ι. Οι τράπεζες ανέφεραν σταδιακές εισροές καταθέσεων (περίπου 2 δισ. ευρώ) και περαιτέρω μείωση της χρήσης του ELA (-8 δισ. ευρώ) στο 2ο τρίμηνο. Σημειώνετα­ι ότι η Πειραιώς έχει πλήρως απεμπλακεί από τον ELA από τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece