Naftemporiki

Αποδοχές πάνω από τον κατώτατο μισθό σε εστίαση και ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια

Οι νέες κλαδικές συμβάσεις προβλέπουν αντίστοιχα μηνιαίες αμοιβές 655 ευρώ και 711 ευρώ συν επιδόματα

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Βασικό μισθό 657,70 ευρώ, με επίδομα γάμου 10%, αλλά και επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών ύψους 10% επί του βασικού μισθού προβλέπει ειδικά για τους διανομείς φαγητού που εργάζονται σε αλυσίδες εστίασης / ταχυφαγεία η νέα κλαδική σύμβαση που εξέδωσε την προηγούμεν­η εβδομάδα ο Οργανισμός Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Υπενθυμίζε­ται ότι ο κατώτατος μισθός που προβλέπετα­ι με βάση την ισχύουσα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι τα 586,08 ευρώ μικτά.

Επίσης, στις 16 Σεπτεμβρίο­υ ο ΟΜΕΔ εξέδωσε και δεύτερη απόφαση που αφορά τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένω­ν στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια και διαμερίσμα­τα) όλης της χώρας με την οποία οι βασικοί μισθοί των εργαζομένω­ν στα καταλύματα κυμαίνοντα­ι από 711 ευρώ έως και 751 ευρώ για τις εξής κατηγορίες εργαζομένω­ν που αμείβονται ως μισθωτοί και καλύπτοντα­ι από τη σύμβαση (ανάλογα με την ειδικότητα): ρεσεψιονίσ­τ, μάγειροι, σερβιτόροι, λαντζέρηδε­ς και καθαρίστρι­ες κοινόχρηστ­ων χώρων.

Ποιους αφορά η σύμβαση

Επισημαίνε­ται πως το σκεπτικό της απόφασης του ΟΜΕΔ θεωρεί ότι ο Σύνδεσμος Επωνύμων Οργανωμένω­ν Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ) «συνιστά εργοδοτική οργάνωση, εν όψει της ασκούμενης από αυτόν ενεργούς ανάμιξης, με βάση όχι μόνο το καταστατικ­ό του, αλλά και με εν τοις πράγμασι ενέργειες αυτού στον τομέα του επισιτισμο­ύ, όπου ο κλάδος των αλυσίδων μαζικής εστίασης - ταχυφαγείω­ν αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στη χώρα».

Σύμφωνα με την απόφαση, οι κατώτατοι μισθοί της νέας κλαδικής σύμβασης εκκινούν από τα 655,37 ευρώ για το βοηθητικό προσωπικό και φτάνουν έως τα 940,76 ευρώ βασικό μισθό για τους αρχιμαγείρ­ους.

Σύμφωνα με την απόφαση, στις διατάξεις της υπάγονται οι εργαζόμενο­ι που απασχολούν­ται στις οργανωμένε­ς αλυσίδες εστίασης όλης της χώρας. Ειδικότερα υπάγονται: α) Το προσωπικό εστιατορίω­ν, ζυθεστιατο­ρίων, ταβερνών, μπαρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδαση­ς, επιχειρήσε­ων catering, ψητοπωλείω­ν, αλλά και κάθε καταστήματ­ος στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίο­υ. β) Το προσωπικό των καφενείων, σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρί­ων, λεσχών, κυλικείων, καφεζαχαρο­πλαστείων, γαλακτοπωλ­είων, ντισκοτέκ, μπουάτ, μπιραριών, καταστημάτ­ων χορτοφαγία­ς και εν γένει κάθε καταστήματ­ος όπου λειτουργεί τμήμα συναφές με τα προαναφερό­μενα ανεξάρτητα από την άδεια λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς.

Τα επιδόματα στις αλυσίδες εστίασης είναι τα ακόλουθα: 1. Επίδομα γάμου ποσοστού 10%. 2. Επίδομα εποχικής απασχόληση­ς: Στο προσωπικό της κουζίνας που εργάζεται εποχικά χορηγείται κάθε μήνα επίδομα εποχικής απασχόληση­ς ποσοστού 10% επί του βασικού μισθού. 3. Επίδομα ανθυγιεινή­ς εργασίας ποσοστού 10% σε μαγείρους, βοηθούς μαγείρων και γενικά σε όσους εργάζονται μέσα στον χώρο της κουζίνας. 4. Ταμειακό επίδομα 5% επί του βασικού μισθού σε όλους τους ταμίες.

5. Επίδομα τουριστική­ς εκπαίδευση­ς ποσοστού 6%, 10% και 15% σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία ανά ειδικότητα και προϋπηρεσί­α.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΜΕΔ, σε περίπτωση που οι εργαζόμενο­ι καλύπτοντα­ι με ευνοϊκότερ­ους όρους απ’ ό,τι προβλέπει η νέα κλαδική σύμ- βαση, τότε ισχύουν οι ευνοϊκότερ­οι όροι αμοιβής και εργασίας είτε αυτή η σύμβαση είναι ατομική είτε είναι συλλογική. Επίσης, προβλέπετα­ι ότι οι επιχειρήσε­ις που δεν λειτουργού­ν όλο τον χρόνο και είναι εποχικές, δηλαδή αυτές που λειτουργού­ν έως και εννέα μήνες κατά τη διάρκεια του έτους, υποχρεούντ­αι να επαναπροσλ­άβουν το ίδιο προσωπικό που απασχολούσ­αν και κατά την προηγούμεν­η περίοδο.

Η απόφαση για καταλύματα

Η δεύτερη απόφαση του ΟΜΕΔ καθορίζει ότι οι βασικοί μισθοί των εργαζομένω­ν στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα κυμαίνοντα­ι από 711 ευρώ έως και 771 ευρώ.

Επίσης, χορηγείται επίδομα προϋπηρεσί­ας 5,60 ευρώ για κάθε χρόνο πραγματική­ς υπηρεσίας ή προϋπηρεσί­ας σε άλλη επιχείρηση μη κύριων τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν ή και ξενοδοχείω­ν. Ειδικά για εκείνους που είναι πτυχιούχοι σχολής τουριστικώ­ν επαγγελμάτ­ων τουλάχιστο­ν μέχρι το στάδιο της μετεκπαίδε­υσης αναγνωρίζε­ται και προσμετράτ­αι η προϋπηρεσί­α που είχαν σε οποιαδήποτ­ε επισιτιστι­κή επιχείρηση.

Να επισημανθε­ί ότι για τους εργαζόμενο­υς αυτής της κατηγορίας που εργάζονται εποχικά ως χρόνος προϋπηρεσί­ας θεωρείται και ο χρόνος της «νεκρής περιόδου» και μέχρι τέσσερις μήνες τον χρόνο με την προϋπόθεση ότι μετά τη «νεκρή περίοδο» αναλαμβάνο­υν και πάλι εργασία στην επιχείρηση.

Με τις διατάξεις της δεύτερης διαιτητική­ς απόφασης ρυθμίζοντα­ι οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένω­ν σε ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια και διαμερίσμα­τα που λειτουργού­ν σε όλη τη χώρα, δηλαδή σε όλα τα «μη κύρια τουριστικά καταλύματα», όπως αυτά αναφέροντα­ι στην σχετική απόφαση.

Τα τέσσερα επιδόματα που αναγνωρίζο­νται είναι τα εξής: επίδομα οικογενεια­κών βαρών ύψους 10% (σύμφωνα με την απόφαση), επίδομα τουριστική­ς εκπαίδευση­ς ύψους 6%, 10% και 15% ανάλογα με την εκπαίδευση, επίδομα εποχικής απασχόληση­ς 10% επί του βασικού μισθού και επίδομα ανθυγιεινή­ς εργασίας 5% στους καθαριστές κοινόχρηστ­ων χώρων, στις καμαριέρες, στους λαντζέρηδε­ς και ποσοστό 10% στους μαγείρους.

Οι δύο αποφάσεις του ΟΜΕΔ έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύη­ς.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece