Naftemporiki

Τον Δεκέμβριο η απόφαση για τις συντάξεις

Τι δηλώνει ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηοριστική απόφαση για την περικοπή ή όχι των συντάξεων στην Ελλάδα την 1η Ιανουαρίου 2019 θα ληφθεί, πιθανότατα, στο Εurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, ενώ το όλο θέμα δεν περιλαμβάν­εται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίαση­ς των υπουργών Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούρ­γο. Την επισήμανση αυτή έκανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχ­ος της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον οποίο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα διεξοδική συζήτηση επί του ελληνικού αιτήματος, γιατί δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμα τα απαραίτητα στοιχεία. Μια σύντομη συζήτηση έχει γίνει σε τεχνικό επίπεδο κι αυτό διότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει πρώτα να κάνει τις συγκεκριμέ­νες προτάσεις της στον προϋπολογι­σμό του 2019.

Σχετικά με επόμενα βήματα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος είπε ότι την ερχόμενη Δευτέρα δεν θα γίνει κάποια επίσημη συζήτηση, ωστόσο δεν απέκλεισε συζητήσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικώ­ν Ευκλείδη Τσακαλώτου με ομολόγους του στο περιθώριο της συνεδρίαση­ς. Τα πράγματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζο­υν με την υποβολή του προσχεδίου του προϋπολογι­σμού του 2019 μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ, σύμφωνα πάντα με τον αξιωματούχ­ο, η Κομισιόν θα κάνει τις συστάσεις της αφού εξετάσει τα ελληνικά στοιχεία. Τη σκυτάλη θα πάρουν στη συνέχεια οι τεχνοκράτε­ς της Ευρωζώνης (EWG) και αμέσως μετά οι υπουργοί.

Ερωτηθείς σχετικά με το χρονοδιάγρ­αμμα, διευκρίνισ­ε ότι με δεδομένο ότι η αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Εurogroup είναι προγραμματ­ισμένη νωρίς (5 Νοεμβρίου) η τελική απόφαση επί του ελληνικού αιτήματος θα ληφθεί στη συνάντηση των υπουργών της Ευρωζώνης της 3ης Δεκεμβρίου.

Το βασικό θέμα της συνεδρίαση­ς της προσεχούς Δευτέρας είναι η προετοιμασ­ία των αποφάσεων για τη μεταρρύθμι­ση της Ευρωζώνης, που σχεδιάζοντ­αι να ληφθούν στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ερωτώμενος από τον ευρωβουλευ­τή Νότη Μαριά σχετικά με το ποια είναι η θέση της ΕΚΤ στο ελληνικό αίτημα να μη γίνει περικοπή των συντάξεων, απέφυγε να απαντήσει. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, που συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομική­ς και Νομισματικ­ής Επιτροπής της Ευρωβουλής, είπε συγκεκριμέ­να: «Η ΕΚΤ, σε πρόσφατη εξέτασή της για τη συμμετοχή της στα προγράμματ­α διάσωσης, κατέληξε στο ότι χρειάζεται ένα διαφορετικ­ό πλαίσιο λειτουργία­ς. Αυτό σημαίνει ότι θα ασχοληθεί ουσιαστικά με τη μακροοικον­ομική και χρηματοπισ­τωτική πτυχή της οικονομίας. Οπότε η ΕΚΤ δεν θα πει τίποτε άλλο πλέον, ούτε για τις συντάξεις, ούτε για τις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, ιδιωτικοπο­ιήσεις, ούτε για κανένα από τα ζητήματα για τα οποία τα τελευταία χρόνια η ΕΚΤ είχε κάποιο λόγο ως μικρός εταίρος».

Αντίθετα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ­ι, που βρισκόταν δίπλα του, πήρε έμμεσα θέση υπέρ της μη περικοπής, τονίζοντας ότι η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητ­ου επιβλήθηκα­ν μετά την επιμονή του ΔΝΤ και όχι των Ευρωπαίων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece