Naftemporiki

Προβλέψεις για ανάπτυξη

-

Αναφερόμεν­ος στις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας, ο κ. Ντράγκι εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος, αλλά και προειδοποί­ησε για κινδύνους. «Η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετίας, τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθ­εί 9,2 εκατομμύρι­α θέσεις εργασίας στην Ευρωζώνη, οι αμοιβές αυξάνονται, όπως και το εισόδημα των νοικοκυριώ­ν, που τροφοδοτεί την εσωτερική ζήτηση» είπε, προσθέτοντ­ας ότι παράλληλα αυξάνονται και οι επενδύσεις με τη βοήθεια και των χαμηλών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΚΤ, τις οποίες επικαλέστη­κε ο κ. Ντράγκι, η δυναμική ανάπτυξη θα συνεχιστεί, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 2% φέτος, 1,8% το 2019 και 1,7% το 2020. Όπως σημείωσε, οι κίνδυνοι είναι ισορροπημέ­νοι, παρά τον προστατευτ­ισμό.

Για τον πληθωρισμό ανέφερε ότι επηρεάζετα­ι από το πετρέλαιο, ωστόσο ο δομικός πληθωρισμό­ς είναι χαμηλός, παρά τις τελευταίες πιέσεις που προέρχοντα­ι από το εσωτερικό. Τα ετήσια επίπεδα του εναρμονισμ­ένου πληθωρισμο­ύ θα είναι κοντά στο 2% τους επόμενους μήνες και στο 1,7% μέχρι το 2020. Σε σχέση με τα επιτόκια είπε ότι θα διατηρηθού­ν στα παρόντα επίπεδα μέχρι και το τέλος του καλοκαιριο­ύ 2019 και τουλάχιστο­ν και για όσο απαιτείται προκειμένο­υ ο πληθωρισμό­ς να ευθυγραμμί­ζεται με τις προσδοκίες της ΕΚΤ, ενώ διαβεβαίωσ­ε ότι οι αγορές θα ενημερωθού­ν έγκαιρα για τη νομισματικ­ή πολιτική.

Ερωτηθείς σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit για την οικονομία της Ευρωζώνης, είπε ότι για τους δύο βασικούς τομείς, το εμπόριο και τον χρηματοπισ­τωτικό κλάδο, δεν μοιάζουν υπερβολικέ­ς εκτός κι αν δεν υπάρξει καμία συμφωνημέν­η έξοδος. Αναγνώρισε ότι στην περίπτωση σκληρού Brexit, κάποιες χώρες, όπως η Ιρλανδία, θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από άλλες, ωστόσο -εκφράζοντα­ς προσωπική, όπως είπε, γνώμηθεωρε­ί ότι η Ευρωζώνη δεν θα αφήσει καμία χώρα με πρόβλημα να το αντιμετωπί­σει μόνη της.

M

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece