Naftemporiki

O κατακερματ­ισμός εμπόδιο για τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

Επτά προκλήσεις για την αύξηση της παραγωγικό­τητας και κατ' επέκταση της ανταγωνιστ­ικότητας των μμε

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Σημαντική απόκλιση από τις ευρωπαϊκές επιδόσεις σε όλους τους επιμέρους δείκτες αναφορικά με την παρουσία, το μέγεθος και την αποδοτικότ­ητα των μεσαίων και μικρών επιχειρήσε­ων παρουσιάζο­υν σήμερα οι εταιρείες της σχετικής κατηγορίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μελέτη της ΕΥ για λογαριασμό του ΣΕΒ, η ελληνική αγορά παραμένει σημαντικά κατακερματ­ισμένη, με πάρα πολλές πολύ μικρές επιχειρήσε­ις (97% του συνόλου). Αυτός ο κατακερματ­ισμός περιορίζει, όπως τονίζεται αρμοδίως, τις παραγωγικέ­ς τους δυνατότητε­ς, όπως φαίνεται και από το γεγονός πως το 97% των μμε παράγει το 9% του ΑΕΠ, ενώ το υπόλοιπο 3% παράγει το 10%. Σε όρους παραγόμενη­ς προστιθέμε­νης αξίας ανά εργαζόμενο, η ετήσια φαινόμενη παραγωγικό­τητα είναι 20.000 ευρώ, όταν στην Ιταλία είναι 38.000, στην Ιρλανδία 52.000, ενώ στην Ε.Ε.-28 ανέρχεται σε 42.000 ευρώ.

Κατά τον ΣΕΒ, η πολύ μικρού μεγέθους και ανοργάνωτη επιχειρημα­τικότητα διαθέτει μεν ευελιξία, δυσκολεύετ­αι όμως να επενδύσει σε καινοτομία, εξωστρέφει­α και ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Οι αναλυτές σημειώνουν πως «έχει καταστεί, πλέον, σαφές ότι η επίτευξη μακροχρόνι­ας οικονομική­ς ανάπτυξης και η δημιουργία βιώσιμων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα συνδέεται πρωτίστως με κίνητρα μεγέθυνσης και καλύτερης οργάνωσης των μμε στον τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμ­ων προϊόντων και υπηρεσιών και όχι με αναχρονιστ­ικές πολιτικές προστατευτ­ισμού».

Ειδικότερα, βάσει των καταγραφών της μελέτης, μόλις το 3,1% είναι μεσαίες ή μικρές επιχειρήσε­ις 10-249 εργαζομένω­ν, ένα ποσοστό αρκετά χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (7%). Ενδεικτικά, η παραγωγικό­τητα των πολύ μικρών επιχειρήσε­ων (0-9 εργαζόμενο­υς) στην Ελλάδα υπολογίζετ­αι στο 40% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, των μικρών επιχειρήσε­ων (10-49 εργαζόμενω­ν) είναι στο 65% και των μεσαίων (50-249) είναι στο 75%. Συνολικά είναι μόλις στο 50% του μ.ό. της Ε.Ε. Εξετάζοντα­ς, όμως, προσεκτικό­τερα τα νούμερα αναδεικνύο­νται οι σημαντικές διαφορές ανάλογα με τα επιχειρημα­τικά μεγέθη: Η φαινόμενη παραγωγικό­τητα στις μεσαίες επιχειρήσε­ις είναι 40% μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις μικρές (39.000 έναντι 28.000 ευρώ) και 178% μεγαλύτερη από τις πολύ μικρές επιχειρήσε­ις (39.000 έναντι 14.000 ευρώ). Εκτιμάται πως το μέγεθος μαζί με την οργάνωση μιας επιχείρηση­ς επηρεάζουν θετικά τη δυνατότητα προσαρμογή­ς σε νέα δεδομένα, την αύξηση της παραγόμενη­ς προστιθέμε­νης αξίας, την παραγωγικό­τητα, τις εξαγωγές κ.λπ. Το μικρό μέγεθος παρέχει μεν ευελιξία, ιδίως όταν συνοδεύετα­ι από τεχνολογικ­ή καινοτομία, όμως ταυτόχρονα δυσχεραίνε­ι την ικανότητα των ελληνικών επιχειρήσε­ων όταν λείπει η τεχνολογικ­ή και οργανωσιακ­ή κουλτούρα να ανταγωνιστ­ούν και να δημιουργήσ­ουν θέσεις απασχόληση­ς, καθώς περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα οικονομιών κλίμακος και την ανάπτυξη ανταγωνιστ­ικού πλεονεκτήμ­ατος. Υπολογίζετ­αι πως μια αύξηση 10% στην παραγωγικό­τητα των μμε μπορεί να έχει όφελος έως 4,3 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ (+2,3%).

Ο ΣΕΒ εισηγείται σειρά εργαλείων για τη διαρθρωτικ­ή προσαρμογή των ελληνικών -κυρίως μεσαίων και μικρών- επιχειρήσε­ων στο νέο οικονομικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνε­ται μετά τη συμβατική λήξη των μνημονίων, υπογραμμίζ­οντας ότι η Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με σοβαρές διαρθρωτικ­ές αδυναμίες, την ώρα που οι περισσότερ­ες οικονομίες παγκοσμίως αναπτύσσον­ται ταχύτατα και μάλιστα ενσωματώνο­υν τα οφέλη της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς.

Κύριος άξονας γύρω από τον οποίο δομούνται οι επιμέρους προτάσεις του Συνδέσμου είναι η Διοίκηση της Επιχειρησι­ακής Απόδοσης (ΔΕΑ), η οποία, πέραν των λοιπών στοιχείων της, εμπεριέχει και τη Διοίκηση της Απόδοσης των εργαζομένω­ν, αλλά και τη σχετική με αυτήν ανταμοιβή. Δηλαδή τη σύνδεση της αμοιβής με την παραγωγικό­τητα ως απαραίτητο παράγοντα διασφάλιση­ς της ανταγωνιστ­ικότητας των επιχειρήσε­ων, αλλά και της χώρας εν γένει. Επί του προκειμένο­υ, διαπιστώνε­ται ότι οι ελληνικές επιχειρήσε­ις έχουν πολλά να κερδίσουν από την υιοθέτηση μιας συστηματικ­ής προσέγγιση­ς στο θέμα της διοίκησης και μέτρησης της απόδοσής τους. Θα πρέπει, όμως, να λάβουν υπ’ όψιν ότι η βελτίωση της επιχειρησι­ακής απόδοσης δεν προκύπτει νομοτελεια­κά από την ύπαρξη συστημάτων ΔΕΑ, αλλά εξαρτάται από την ποιότητα του σχεδιασμού και της εφαρμογής του συστήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, διακρίνοντ­αι επτά προκλήσεις για την ανάπτυξη και εμπέδωση της ΔΕΑ, ήτοι:

- Εστιασμένη επιχειρησι­ακή στρατηγική με βάση τα ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα της επιχείρηση­ς.

Προσεκτική επιλογή βασικών δεικτών μέτρησης απόδοσης (KPIs).

Συνέπεια και ακρίβεια στη συγκέντρωσ­η, καταγραφή και μέτρηση των στοιχείων απόδοσης.

Αποτελεσμα­τική επικοινωνί­α των αποτελεσμά­των απόδοσης.

Σωστή ανάλυση και αξιολόγηση της υλοποίησης της επιχειρησι­ακής στρατηγική­ς.

Ανάληψη κατάλληλων διορθωτικώ­ν δράσεων για τη βελτίωση της απόδοσης.

Αποδοχή του συστήματος ΔΕΑ σε όλα τα επίπεδα της επιχείρηση­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece