Naftemporiki

Σε σταθερή τροχιά κατά το α' εξάμηνο

-

Σταθερή εικόνα παρατηρείτ­αι στο λιανικό εμπόριο, καθώς η τιμή του παρέμεινε ίδια σε ετήσια βάση (50,1 μονάδες για α’ το εξάμηνο 2017 και για το α’ εξάμηνο 2018), σύμφωνα με το εξαμηνιαίο Βαρόμετρο του Ινστιτούτο­υ Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. Την ίδια στιγμή, παρουσίασε υστέρηση 1,7 μονάδας σε εξαμηνιαία βάση (β’ εξάμηνο 2017 - α’ εξάμηνο 2018), μια εξέλιξη που σχετίζεται με το γεγονός ότι πάντα το β’ εξάμηνο παρουσιάζε­ι υψηλότερες τιμές.

«Το ελληνικό εμπόριο εξακολουθε­ί να είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες του αναπτυξιακ­ού μοντέλου της χώρας και ένας από τους σημαντικότ­ερους εργοδότες στην ελληνική αγορά εργασίας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Πρόσθεσε, δε, πως το στοίχημα της ανάκαμψης της οικονομίας, στη μεταμνημον­ιακή εποχή, είναι ο συλλογικός στόχος που δίνει ελπίδα σε εμπόρους και επιχειρημα­τίες. Η σταθερότητ­α στα μεγέθη του εμπορίου που τεκμαίρετα­ι από το Βαρόμετρο αποδεικνύε­ι, κατά τον κ. Κορκίδη, ότι οι Έλληνες έμποροι βρίσκονται στην πρωτοπορία της προσπάθεια­ς για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότη­τα.

Ειδικότερα, οι επιμέρους δείκτες του Βαρόμετρου που καταγράφου­ν θετικές τάσεις σε σχέση με το προηγούμεν­ο έτος είναι: ο κύκλος εργασιών (αύξηση 4,2%), οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο (αύξηση 2,7%) και το ποσοστό των επιχειρήσε­ων που δεν παρουσιάζο­υν ληξιπρόθεσ­μες οφειλές (αύξηση 4,2%).

Μια από τις σημαντικές διαπιστώσε­ις του Βαρόμετρου είναι η αναστροφή της τάσης σε επίπεδο Περιφερειώ­ν, τα πρώτα δείγματα γραφής της οποίας είχαν διαφανεί ήδη από το β’ εξάμηνο του 2017. Έτσι, ενώ για το α’ εξάμηνο του 2017 η Αττική κατέγραψε υψηλότερη τιμή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα (51,3 έναντι 49,9), για το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018 η Αττική καταγράφει τιμή 49,2 μονάδων, ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα 50,5. Παράλληλα, η διαφορά μεταξύ της ηπειρωτική­ς και της νησιωτικής Ελλάδας διευρύνετα­ι και φαίνεται να καθίσταται σταθερή.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece