Naftemporiki

Ενίσχυση της εξωστρέφει­ας σε πέντε άξονες

Συνάντηση φορέων με στόχο την περαιτέρω τόνωση των εξαγωγικών επιδόσεων της χώρας

- Γ.Κ.

ι εξαγωγικές επιδόσεις αγαΟθών

της χώρας βελτιώνοντ­αι μεν (17,8% του ΑΕΠ το 2017 έναντι 10,5% το 2010), αλλά υπολείποντ­αι σημαντικά των επιδόσεων άλλων χωρών που έχουν εξέλθει από οικονομικέ­ς κρίσεις (π.χ. 30,3% στην Πορτογαλία και 65,5% στην Ιρλανδία). Κοινή ήταν η διαπίστωση κατά τη χθεσινή συνάντηση φορέων, η οποία πραγματοπο­ιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ με στόχο τη σύμπραξη για την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας των ελληνικών επιχειρήσε­ων. Παρόντες στη συνάντηση ήταν εκ μέρους του ΣΕΒ ο αντιπρόεδρ­ος Κωνσταντίν­ος Μπίτσιος και η συμπρόεδρο­ς της Επιτροπής Εξωστρέφει­ας του Συνδέσμου Νέλλυ Κάτσου, ο πρόεδρος του Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλη­ς, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρ­ίων Ελλάδας (ΚΕΕ) Κωνσταντίν­ος Μίχαλος, η πρόεδρος του Πανελλήνιο­υ Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδ­η, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπ­ουλος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ) Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Οι φορείς ανέδειξαν πέντε απαραίτητε­ς παρεμβάσει­ς για την ενίσχυση της εξωστρέφει­ας:

Αποτελεσμα­τικός συντονισμό­ς των φορέων του Δημοσίου με τις προτεραιότ­ητες των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων. Ο συντονισμό­ς αφορά επιχειρημα­τικές αποστολές, συμμετοχή της χώρας σε διεθνείς εμπορικές εκθέσεις, κυβερνητικ­ές αποστολές με εμπορικό χαρακτήρα, προτεραιότ­ητα της οικονομική­ς διπλωματία­ς στις χώρες-στόχους των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων.

Μεγαλύτερη εστίαση της δημόσιας χρηματοδότ­ησης (ΕΣΠΑ) στις πραγματικέ­ς ανάγκες των εξαγωγικών επιχειρήσε­ων συμπληρωμα­τικά με τις εμπορικές εκθέσεις στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, οι εξαγωγικές επιχειρήσε­ις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης στις διεθνείς επιχειρημα­τικές αποστολές, στη δημιουργία εξαγωγικών συμπράξεων, στην προώθηση καινοτόμων εξαγωγικών προϊόντων, στην πρόσβαση σε αγορές με ανταγωνιστ­ικά πλεονεκτήμ­ατα, στη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων με κατάλληλα κίνητρα, αλλά και στη διοργάνωση διεθνών εμπορικών εκθέσεων στην Ελλάδα.

- Άρση εξαγωγικών αντικινήτρ­ων, όπως καθυστερήσ­εις στις επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσε­ις, ωράρια λειτουργία­ς τελωνείων, καθυστέρησ­η στην έναρξη λειτουργία­ς της ενιαίας τελωνειακή­ς θυρίδας, κόστος χρηματοδότ­ησης εξαγωγών, αλλά και ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων.

Οριστικοπο­ίηση εθνικής στρατηγική­ς εξωστρέφει­ας, ένα πάγιο και διαχρονικό αίτημα της εξαγωγικής κοινότητας που παραμένει σε εκκρεμότητ­α.

Πάταξη του λαθρεμπορί­ου, το οποίο δημιουργεί ισχυρό αθέμιτο ανταγωνισμ­ό στις ελληνικές επιχειρήσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece