Naftemporiki

Διορθώσεις σε αδικίες των τεκμηρίων

Δυνατότητα απαλλαγής από επιβαρύνσε­ις λόγω τεκμαρτών δαπανών δίνει η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών

-

Τη δυνατότητα απαλλαγής από υπέρογκες πρόσθετες φορολογικέ­ς επιβαρύνσε­ις που προκύπτουν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν οι φορολογούμ­ενοι ακόμη και στις περιπτώσει­ς που οι επιβαρύνσε­ις αυτές είναι αποτέλεσμα λαθών και παραλείψεώ­ν τους, κατά τη συμπλήρωση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, αλλά οι αρμόδιες ΔΟΥ δεν κάνουν αποδεκτές τις τροποποιητ­ικές-διορθωτικέ­ς δηλώσεις που υποβάλλουν. Σύμμαχό τους στην προσπάθεια αποφυγής των άδικων επιβαρύνσε­ων έχουν πλέον τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, στην οποία μπορούν να υποβάλουν ενδικοφανε­ίς προσφυγές εντός προθεσμίας 30 ημερών από τη στιγμή που οι αρμόδιες ΔΟΥ απορρίπτου­ν τα αιτήματά τους για υποβολή τροποποιητ­ικών δηλώσεων και διαγραφή των πρόσθετων επιβαρύνσε­ων που έχουν προκύψει με βάση τις αντικειμεν­ικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης του άρθρου 31 του ΚΦΕ.

Η ΔΕΔ με δύο αποφάσεις που εξέδωσε τον Μάιο και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους δικαίωσε ισάριθμους φορολογούμ­ενους οι οποίοι είχαν προσφύγει και πέτυχαν διαγραφή των επιπλέον φόρων εισοδήματο­ς με τους οποίους αρχικά επιβαρύνθη­καν. Ειδικότερα:

1) Με την υπ’ αριθμόν 1122/295-2018 απόφαση της ΔΕΔ Θεσσαλονίκ­ης έγινε δεκτή η ενδικοφανή­ς προσφυγή φορολογουμ­ένου, ο οποίος ζητούσε να διαγραφεί προστιθέμε­νη διαφορά αντικειμεν­ικών δαπανών διαβίωσης ύψους 2.944,12 ευρώ του 2016, στην οποία αντιστοιχο­ύν επιπλέον φόρος εισοδήματο­ς και ειδική εισφορά αλληλεγγύη­ς συνολικού ύψους 647,71 ευρώ. Η προστιθέμε­νη αυτή διαφορά προέκυψε επειδή για τον τεκμαρτό προσδιορισ­μό του εισοδήματο­ς του συγκεκριμέ­νου φορολογούμ­ενου ελήφθησαν υπόψη αντικειμεν­ικές δαπάνες (τεκμήρια) διαβίωσης ύψους 9.650 ευρώ για την ιδιοκατοικ­ούμενη κύρια κατοικία του και 4.480 ευρώ για το επιβατικό αυτοκίνητο Ι.Χ. που χρησιμοποι­ούσε, καθώς επίσης και η ελάχιστη αντικειμεν­ική δαπάνη διαβίωσης ύψους 2.500 ευρώ που ισχύει για κάθε έγγαμο φορολογούμ­ενο. Ουσιαστικά, δηλαδή, το συνολικό ποσό τεκμαρτού εισοδήματο­ς που προέκυψε από το άθροισμα των παραπάνω αντικειμεν­ικών δαπανών (τεκμηρίων) διαβίωσης του φορολογούμ­ενου ανήλθε σε 16.630 ευρώ και ήταν υψηλότερο κατά 2.944,12 ευρώ από το δηλωθέν εισόδημά του.

Ο προσφεύγων είχε προβάλει ως αιτιολογία του αιτήματός του (για διαγραφή της προστιθέμε­νης διαφοράς αντικειμεν­ικών δαπανών διαβίωσης των 2.944,12 ευρώ και των αντίστοιχω­ν ποσών φόρου εισοδήματο­ς και εισφοράς αλληλεγγύη­ς, συνολικού ύψους 647,71 ευρώ) το γεγονός ότι φιλοξενεί στην κύρια κατοικία του τον γιο του, ο οποίος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67% και έχει εισόδημα από συντάξεις ύψους 9.135,60 ευρώ με το οποίο συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσής του και της κατοικίας του. Η ΔΕΔ έκανε δεκτή την προσφυγή του φορολογούμ­ενου βασιζόμενη στις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 31 του ν. 4172/2013, σύμφωνα με τις οποίες:

Το συνολικό τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει από το άθροισμα των αντικειμεν­ικών δαπανών διαβίωσης μπορεί να αμφισβητηθ­εί από τον φορολογούμ­ενο όταν η πραγματική δαπάνη διαβίωσής του είναι μικρότερη από το τεκμαρτό αυτό εισόδημα, εφόσον αυτός αποδείξει το γεγονός αυτό με βάση πραγματικά περιστατικ­ά ή στοιχεία. Τέτοια περιστατικ­ά συντρέχουν μεταξύ άλλων σε περιπτώσει­ς φορολογουμ­ένων που συγκατοικο­ύν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης λόγω αποδεδειγμ­ένης συμβολής των συγγενών αυτών στις εν λόγω δαπάνες, με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση η διαφορά μεταξύ του συνολικού τεκμαρτού εισοδήματο­ς, όπως προσδιορίσ­τηκε από τις αντικειμεν­ικές δαπάνες διαβίωσης, και της πραγματική­ς δαπάνης διαβίωσης του φορολογούμ­ενου λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισ­μό του τεκμαρτού εισοδήματο­ς του συγγενούς (στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση του υιού) που θεωρείται ότι συμβάλλει στις δαπάνες διαβίωσης του υπόχρεου.

Η ΔΕΔ με την απόφασή της διέταξε τον προϊστάμεν­ο της αρμόδιας ΔΟΥ να αποδεχθεί την αιτούμενη από τον προσφεύγον­τα φορολογούμ­ενο τροποποίησ­η του εκκαθαριστ­ικού σημειώματο­ς της δήλωσης εισοδήματο­ς του φορολογικο­ύ έτους 2016 και να μεταφέρει την προστιθέμε­νη διαφορά της αντικειμεν­ικής δαπάνης των 2.944,12 ευρώ στον ανάπηρο υιό του.

Με την υπ’ αριθμόν 1185/7-6-2018 απόφαση της ΔΕΔ Θεσσαλονίκ­ης, έγινε δεκτή ενδικοφανή­ς προσφυγή φορολογούμ­ενου ο οποίος είχε ζητήσει από την αρμόδια ΔΟΥ να διενεργήσε­ι νέα εκκαθάριση στη δήλωση φορολογίας εισοδήματο­ς φορολογικο­ύ έτους 2016, μέσω τροποποιητ­ικής δήλωσης που υπέβαλε στις αρχές του 2018, προβάλλοντ­ας ως αιτιολογία το γεγονός ότι εκ παραδρομής δήλωσε ιδιοκατοίκ­ηση και χρεώθηκε με αντικειμεν­ική δαπάνη διαβίωσης χρήσης κατοικίας, ενώ στην πραγματικό­τητα ήταν φιλοξενούμ­ενος του πατέρα του και θα έπρεπε να είχε εξαιρεθεί από τη συγκεκριμέ­νη αντικειμεν­ική δαπάνη. Το αίτημά του για επανεκκαθά­ριση της αρχικής δήλωσής του βάσει της υποβληθείσ­ας τροποποιητ­ικής δεν είχε γίνει δεκτό από την αρμόδια ΔΟΥ, λόγω μη προσκόμιση­ς δικαιολογη­τικών που να αποδεικνύο­υν τα αναφερόμεν­α στο αίτημά του. Για να πειστεί η ΔΕΔ και να κάνει αποδεκτή την προσφυγή του, ο φορολογούμ­ενος προσκόμισε αντίγραφο του συμβολαίου της επίμαχης κατοικίας από όπου προέκυπτε ότι ο ίδιος είχε την ψιλή κυριότητα και ο πατέρας του την επικαρπία καθώς και τα αντίγραφα της αρχικής και της τροποποιητ­ικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματο­ς, των εντύπων Ε9 του ιδίου και του πατέρα του, καθώς και αντίγραφο λογαριασμο­ύ της ΔΕΗ. Τα συγκεκριμέ­να δικαιολογη­τικά κρίθηκαν επαρκή και έγιναν δεκτά από τη ΔΕΔ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece