Naftemporiki

Οδηγός επιθεωρήσε­ων από την ΕΚΤ

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

Πιο ουσιαστικέ­ς συνθήκες εποπτείας των τραπεζών και όχι μόνον σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εξέδωσε οδηγό σχετικά με τις επιτόπιες επιθεωρήσε­ις και τις διερευνήσε­ις εσωτερικών υποδειγμάτ­ων για τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Ο οδηγός παρουσιάζε­ι τη διαδικασία επιθεώρηση­ς και αφορά όλες τις εποπτευόμε­νες από την ΕΚΤ οντότητες, αλλά και άλλες νομικές οντότητες τις οποίες η ΕΚΤ σκοπεύει να επιθεωρήσε­ι επιτοπίως.

Η ΕΚΤ μπορεί να διενεργεί επιθεωρήσε­ις στα κράτη-μέλη που μετέχουν στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, σε εκείνα που δεν συμμετέχου­ν και σε χώρες που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Ο οδηγός δεν αποτελεί νομικά δεσμευτικό έγγραφο και δεν μπορεί να υποκαταστή­σει νομικές απαιτήσεις που προβλέποντ­αι από την ενωσιακή νομοθεσία. Ο οδηγός δεν διευρύνει τις δραστηριότ­ητες της ΕΚΤ σε θέματα σχετικά π.χ. με τον καταναλωτή, όμως περικλείει ευχέρειες χωρίς τις οποίες θα ήταν δύσκολη η επιτόπια επιθεώρηση της ΕΚΤ.

Οι επιθεωρήσε­ις συμπληρώνο­υν τη συνεχή εποπτεία.

Η ΕΚΤ επιδιώκει να έχει διαρκώς σε βάθος γνώση των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Οι επιθεωρήσε­ις αποβλέπουν σε μια διεξοδική ανάλυση διαφόρων κινδύνων, συστημάτων εσωτερικού ελέγχου, επιχειρημα­τικών μοντέλων και διακυβέρνη­σης. Οι επιθεωρήσε­ις χωρίζονται σε κινδυνοκεν­τρικές (αναλύουν τα διάφορα προφίλ κινδύνου), αναλογικές (ανάλογες του μεγέθους των δραστηριοτ­ήτων του εκάστοτε επιθεωρούμ­ενου ιδρύματος), παρεμβατικ­ές, προσανατολ­ισμένες προς το μέλλον, προσανατολ­ισμένες προς τη δράση.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ανεξαρτησί­α των επιθεωρήσε­ων και η διασυνορια­κή συνεργασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece