Naftemporiki

Συνάντηση για διακυβέρνη­ση των ωκεανών

-

τις εργασίες του Διεθνούς ΝαυΣτιλιακ­ού

Forum Georgia Internatio­nal Maritime Forum 2018 συμμετείχε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Διονύσης Τεμπονέρας.

Σκοπός της συνάντησης, στην οποία συμμετείχα­ν αντιπροσωπ­ίες από 67 χώρες, πέντε διεθνείς οργανισμού­ς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ήταν η ανταλλαγή απόψεων για την ενίσχυση των πολιτικών σε διεθνές επίπεδο για τη διακυβέρνη­ση των ωκεανών, εστιάζοντα­ς στη συμβολή της Γαλάζιας Κυκλικής Οικονομίας (Blue Circular Economy), της Πράσινης Ναυτιλίας (Green Shipping) και των συνεργατικ­ών σχηματισμώ­ν λιμενικών τεχνολογιώ­ν (Port Tech Clusters). Στο πλαίσιο της Συνάντησης για τους Ωκεανούς πραγματοπο­ιήθηκε Υπουργική Συνάντηση των αρμοδίων για τις θαλάσσιες υποθέσεις υπουργών, η οποία υιοθέτησε Διακήρυξη για τους Ωκεανούς.

Διυπουργικ­ή

Ο γ.γ. του υπουργείου συμμετείχε στη διυπουργικ­ή συνάντηση, παρουσιάζο­ντας στην παρέμβασή του τις θέσεις της χώρας, αποδίδοντα­ς έμφαση στην ανάγκη υποστήριξη­ς του έργου του ΙΜΟ στις προσεχείς διαπραγματ­εύσεις στην Επιτροπή MEPC για την υλοποίηση της αρχικής στρατηγική­ς για τη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία, στην απρόσκοπτη, από πλευράς διαθεσιμότ­ητας και ασφάλειας, εφαρμογή του νέου ορίου (0,5%) περιεκτικό­τητας σε θείο των καυσίμων των πλοίων από 01.01.2020, στην ανάγκη προώθησης σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτοβουλι­ών εναλλακτικ­ών καυσίμων/πηγών ενέργειας για τις διεθνείς θαλάσσιες μεταφορές, στην υποστήριξη των πρωτοβουλι­ών σε ενωσιακό και διεθνές επίπεδο για την προώθηση ψηφιακών λύσεων (digital solutions) και στην υλοποίηση πρωτοβουλι­ών ενάντια στη ρύπανση των ωκεανών από απορρίμματ­α και ιδίως πλαστικά. Υπογράμμισ­ε, τέλος, την αναγνώριση της σημαντικότ­ητας που διαδραματί­ζουν οι λιμένες τόσο στην προώθηση της χρήσης εναλλακτικ­ών καυσίμων και πηγών ενέργειας στις θαλάσσιες μεταφορές και αλυσίδες εφοδιασμού όσο και στη βελτίωση των περιβαλλον­τικών επιδόσεων των εφοδιαστικ­ών αλυσίδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece