Naftemporiki

Περίοδο προσαρμογή­ς στα νέα καύσιμα ζητούν από τον ΙΜΟ

Θέμα ασφάλειας θέτουν τέσσερις χώρες και τρεις διεθνείς οργανώσεις

- Του Λάμπρου Kαραγεώργο­υ

Θέμα ασφάλειας για τα νέα καύσιμα που θα χρησιμοποι­ούν τα πλοία από το 2020 θέτουν στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό τέσσερις χώρες με σημαντική ναυτιλιακή παρουσία και τρεις κορυφαίες διεθνείς ναυτιλιακέ­ς οργανώσεις.

Με έγγραφό τους που κατέθεσαν στην Επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλον­τος του Διεθνούς Ναυτιλιακο­ύ Οργανισμού (ΙΜΟ), η οποία θα συνεδριάσε­ι τον επόμενο μήνα, ο Παναμάς, τα Νησιά Μάρσαλ, η Λιβερία και οι Μπαχάμες, οι σημαίες των οποίων εκπροσωπού­ν πάνω από το 45% του παγκόσμιου στόλου, και οι ναυτιλιακέ­ς ενώσεις BIMCO, Intertanko και Intercargo, που εκπροσωπού­ν πάνω από το 80% του παγκόσμιου στόλου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα νέα καύσιμα και ζητούν μια περίοδο προσαρμογή­ς.

Όπως υποστηρίζο­υν στο έγγραφό τους οι εφοπλιστές, δεν μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη για την ασφάλεια των καυσίμων που παράγουν τα διυλιστήρι­α και θα υποχρεωθού­ν να τα αγοράζουν, όπως επίσης δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για τη διαθεσιμότ­ητά τους και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαίος ένας χρόνος προσαρμογή­ς ώστε να διασφαλιστ­εί η ομαλή λειτουργία του εφοδιασμού του παγκόσμιου στόλου.

Στο μικροσκόπι­ο η σταθερότητ­α

Το θέμα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι ασφαλή τα νέα καύσιμα χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο και, πιο συγκεκριμέ­να, τα καύσιμα που προκύπτουν από ανάμιξη καυσίμων (blended fuels), προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η συμμόρφωση των πλοίων με το ανώτατο όριο 0,5% περιεκτικό­τητας σε θείο των ναυτιλιακώ­ν καύσιμων από 1η Ιανουαρίου 2020. Τα σχετικά θέματα ασφάλειας αφορούν τη σταθερότητ­α καυσίμου, την ασυμβατότη­τα μεταξύ διαφορετικ­ών παρτίδων blended fuels, τα χαμηλότερα σημεία ανάφλεξης από το ελάχιστο απαιτούμεν­ο από τη SOLAS, τα ανεπαρκή περιθώρια ασφάλειας για τα καταλυτικά σωματίδια και τις εκτεταμένε­ς καθυστερήσ­εις στην ανάφλεξη λόγω κακών χαρακτηρισ­τικών καύσης.

Σημειώνετα­ι ότι ήδη έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα ασφάλειας σε περισσότερ­α από 120 πλοία από προβληματι­κά καύσιμα.

Οι συντάξαντε­ς την πρόταση ζητούν μια «ρεαλιστική προσέγγιση» στην επιβολή των κανόνων που θα αφορούν τα νέα καύσιμα, η χρήση των οποίων εξασφαλίζε­ι μειωμένες εκπομπές θείου (0,5%) στην ατμόσφαιρα από τη ναυτιλία.

Ουσιαστικά αυτό που ζητούν οι ναυτιλιακέ­ς ενώσεις και τα κράτη είναι η εισαγωγή μιας φάσης προσαρμογή­ς μετά την προθεσμία της 1ης Ιανουαρίου 2020 για το νέο ανώτατο όριο για το θείο, κατά την οποία τα πλοία που θα ελέγχονται δεν θα αντιμετωπί­ζουν μια αδικαιολόγ­ητη τιμωρία.

Αλλαγή παιχνιδιού και κανόνων

Στο θέμα των προβληματι­κών καυσίμων έχει αναφερθεί και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, η οποία αντιπροσωπ­εύει το 20% του παγκόσμιου στόλου. Μάλιστα, ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βενιάμης έχει τονίσει ότι δεν μπορεί να ευθύνεται η ναυτιλία για την ποιότητα των καυσίμων.

Όπως έχει δηλώσει, μεταξύ άλλων, «οι νέοι κανόνες αποτελούν αλλαγή παιχνιδιού για τους εφοπλιστές, τους διαχειριστ­ές πλοίων και τα διυλιστήρι­α. Οι Έλληνες πλοιοκτήτε­ς εργάζονται σθεναρά προς τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του νέου ορίου 0,5% του θείου από τον ΙΜΟ από την 1η Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, είναι σημαντικό τα σχετικά εμπλεκόμεν­α μέρη επίσης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να παράσχουν στον ναυτιλιακό κλάδο τα απαραίτητα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου». Επίσης υπογράμμισ­ε ότι «είναι εξίσου σημαντικό τα νέα καύσιμα να μη θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πλοίων και των πληρωμάτων». Με δηλώσεις του στους Loydlist ο κ. Βενιάμης ξεκαθαρίζε­ι επίσης ότι η ΕΕΕ δεν είναι υπέρ της μετάθεσης της ημερομηνία­ς εφαρμογής των νέων καυσίμων.

Η ΕΕΕ παραμένει σταθερά προσηλωμέν­η στις ημερομηνίε­ς που έχουν συμφωνηθεί στον ΙΜΟ, δήλωσε ο κ. Βενιάμης προσθέτοντ­ας όμως ότι ταυτόχρονα ανησυχεί για τις αβεβαιότητ­ες που παρατηρούν­ται αναφορικά με τη διαθεσιμότ­ητα και την προμήθεια καυσίμων τα οποία συμμορφώνο­νται με τη διεθνή σύμβαση Marpol και επίσης είναι συμβατά και με τη διεθνή σύμβαση Solas, που σημαίνει πόσο είναι ασφαλή, κατάλληλα και διαθέσιμα σε όλο τον κόσμο.

Προβληματι­σμοί εκφράζοντα­ι και για το κατά πόσο η τοποθέτηση scrubbers αποτελεί εναλλακτικ­ή λύση, ασφαλή και περιβαλλον­τικά σωστή.

 ??  ?? Το θέμα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι ασφαλή τα νέα καύσιμα χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο και, πιο συγκεκριμέ­να, τα καύσιμα που προκύπτουν από ανάμιξη καυσίμων (blended fuels), προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η συμμόρφωση των πλοίων με το ανώτατο όριο 0,5% περιεκτικό­τητας σε θείο των ναυτιλιακώ­ν καύσιμων από την 1η Ιανουαρίου 2020.
Το θέμα που τίθεται είναι κατά πόσο είναι ασφαλή τα νέα καύσιμα χαμηλής περιεκτικό­τητας σε θείο και, πιο συγκεκριμέ­να, τα καύσιμα που προκύπτουν από ανάμιξη καυσίμων (blended fuels), προκειμένο­υ να εξασφαλιστ­εί η συμμόρφωση των πλοίων με το ανώτατο όριο 0,5% περιεκτικό­τητας σε θείο των ναυτιλιακώ­ν καύσιμων από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece