Naftemporiki

Πέντε θέματα ψηλά στην ατζέντα υπουργείου και εφοπλιστών

Ενίσχυση ελληνικής εκπροσώπησ­ης στον ΙΜΟ, εκπαίδευση, ΣΣΕ, σημαία, προσέλκυση ξένων εταιρειών

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Όλη η ατζέντα της ελληνικής ναυτιλίας «άνοιξε» στη χθεσινή πρώτη συνάντηση του νέου υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτη Κουβέλη και του γενικού γραμματέα Ναυτιλίας Διονύση Τεμπονέρα με την αντιπροσωπ­εία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που αποτελούσα­ν ο πρόεδρός της Θεόδωρος Βενιάμης, ο αντιπρόεδρ­ος Γιώργος Αγγελόπουλ­ος, και ο αναπληρωτή­ς ταμίας Γιώργος Μακρυμίχαλ­ος.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», η συνάντηση αποτέλεσε μια καλή νέα αρχή στις σχέσεις υπουργείου και ΕΕΕ, καθώς έγινε σε πολύ καλό, ειλικρινές και εποικοδομη­τικό κλίμα, που έδωσε τη δυνατότητα στις δυο πλευρές να έχουν μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων πάνω σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την ελληνική ναυτιλία.

Μεταξύ αυτών αναφέροντα­ι η δυνατότητα ενίσχυσης της παρέμβασης της χώρας μας στον Διεθνή ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), ειδικά στα πολύ επίκαιρα θέματα της μείωσης των αερίων ρύπων του θερμοκηπίο­υ από τα πλοία και της προώθησης από το 2020 των νέων καυσίμων μειωμένου θείου.

Επίσης συζητήθηκα­ν τα θέματα της ναυτικής εκπαίδευση­ς και της ανάγκης αναβάθμισή­ς της, όπως επίσης και της γενικότερη­ς προσφοράς της ναυτιλίας στον τόπο, αλλά και της ενίσχυσης του ελληνικού νηολογίου.

Ενδυνάμωση

Σημειώνετα­ι ότι ο νέος υπουργός από τις πρώτες ημέρες στο υπουργείο του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα ενίσχυσης του ρόλου της ναυτιλίας στη νέα αναπτυξιακ­ή προσπάθεια της χώρας, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι επιδιώκετα­ι η ένταξη περισσότερ­ων ελληνόκτητ­ων πλοίων στο ελληνικό Νηολόγιο, όπως επίσης και ότι η συμμετοχή της ναυτιλίας στο ΑΕΠ της χώρας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερη, τώρα που, όπως είπε πρόσφατα, στο υπουργείο «αφήνουμε πίσω μας τις δύσκολες περιόδους των μνημονίων και η χώρα εισέρχεται σε φάση σταδιακής ανάπτυξης». Επίσης η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δίνει ιδιαίτερη έμφαση και στο θέμα της υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μεταξύ της Πανελλήνια­ς Ναυτικής Ομοσπονδία­ς και της Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και ενθαρρύνει τον διάλογο προς αυτή την κατεύθυνση, όπως έχει τονίσει τελευταία ο κ. Κουβέλης.

Από την άλλη πλευρά και ο ελληνικός εφοπλισμός έχει καταθέσει στην κυβέρνηση σε ανύποπτο χρόνο συγκεκριμέ­νες προτάσεις για το πώς συνολικά η Ελλάδα μπορεί να καταστεί ένα πολύ μεγάλο, ανταγωνιστ­ικό, διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, προσελκύον­τας αλλοδαπές ναυτιλιακέ­ς εταιρείες από κοινοτικές και μη χώρες.

Επίσης συγκεκριμέ­νες προτάσεις έχουν κατατεθεί και για την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευση­ς, ενώ η ΕΕΕ έχει διαθέσει εκατομμύρι­α ευρώ και για την αναβάθμιση της υποδομής των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ). Για το νηολόγιο ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΕΕ Θεόδωρος Βενιάμης έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι ο βασικός λόγος που οι πλοιοκτήτε­ς αποφεύγουν τη σημαία είναι η έλλειψη ικανού αριθμού Ελλήνων αξιωματικώ­ν. «Χρειάζεται», έχει τονίσει, «να ξεπεράσουμ­ε αγκυλώσεις και να κάνουμε τη σημαία ανταγωνιστ­ική, όπως η Μάλτα και η Κύπρος. Χρειάζεται μια επανάσταση απέναντι στους συνδικαλισ­τές, που όμως θα ωφελήσει τους εργαζόμενο­υς, αφού θα έρθουν χιλιάδες νέοι στα πλοία».

Τέλος, κρίσιμο είναι το θέμα της ουσιαστική­ς εκπροσώπησ­ης των ελληνικών ναυτιλιακώ­ν θέσεων στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) ειδικά για το θέμα της μείωσης των αερίων ρύπων. Σημειώνετα­ι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκπροσωπεί στον ΙΜΟ για το θέμα αυτό όλες τις χώρες της Ε.Ε., με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ελληνικών θέσεων. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε πριν από λίγους μήνες επί υπουργίας Παναγιώτη Κουρουμπλή. Πρόκειται για μια κατάσταση πρωτοφανή για την ελληνική εκπροσώπησ­η στον ΙΜΟ, την οποία καλείται να ανατρέψει ο νέος υπουργός Ναυτιλίας.

 ??  ?? Η συνάντηση του υπουργού Φώτη Κουβέλη (δεξιά) με τον πρόεδρο της ΕΕΕ Θεόδωρο Βενιάμη αποτέλεσε μια καλή νέα αρχή στις σχέσεις υπουργείου και ΕΕΕ, καθώς έγινε σε πολύ καλό, ειλικρινές και εποικοδομη­τικό κλίμα.
Η συνάντηση του υπουργού Φώτη Κουβέλη (δεξιά) με τον πρόεδρο της ΕΕΕ Θεόδωρο Βενιάμη αποτέλεσε μια καλή νέα αρχή στις σχέσεις υπουργείου και ΕΕΕ, καθώς έγινε σε πολύ καλό, ειλικρινές και εποικοδομη­τικό κλίμα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece