Naftemporiki

Γιατί η The Mart «έδωσε» τζίρο στη Σκλαβενίτη­ς

Η διάσωση της Μαρινόπουλ­ος άλλαξε τη σχέση χονδρικής - λιανικής

- Της Δανάης Αλεξάκη

Με χαμηλότερη ταχύτητα σε σχέση με τη λιανική κινήθηκε την περσινή χρονιά η δραστηριότ­ητα της χονδρικής της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη, με τα μεγέθη της The Mart κατά το 2017 να επηρεάζοντ­αι από την αναβίωση του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος, γεγονός το οποίο αποτυπώθηκ­ε εν γένει και στην εικόνα που παρουσίασε ο εγχώριος κλάδος cash & carry. Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της οικονομική­ς έκθεσης της The Mart που δημοσιοποι­ήθηκαν χθες, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 5,1%, στα 312,4 εκατ. ευρώ έναντι 329,7 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ το μικτό κέρδος περιορίστη­κε σε 55,9 εκατ. ευρώ έναντι 57,8 εκατ. ευρώ.

Τα «χαμένα» έσοδα

Όπως αναφέρουν στη «Ν» πηγές προσκείμεν­ες στη The Mart, «η υποχώρηση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εξελίξεις που συντελέστη­καν στην οργανωμένη λιανική. Ο "χαμένος" τζίρος της χονδρικής του 2017 μετακυλίστ­ηκε στη δραστηριότ­ητα της λιανικής της Σκλαβενίτη­ς με την ενεργοποίη­ση του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος».

Σε επίπεδο κερδοφορία­ς, τα EBITDA υποχώρησαν στα 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 4,7 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ τα προ φόρων κέρδη περιορίστη­καν το 2017 σε 314,7 χιλ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. ευρώ την προηγούμεν­η χρήση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως σε υψηλές αποσβέσεις ελέω και της υλοποίησης επενδυτικο­ύ σχεδιασμού της τάξεως των 5,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζε­ται ότι το 2017 η Σκλαβενίτη­ς προχώρησε στη μετατροπή καταστήματ­ος της Μαρινόπουλ­ος στην Αργυρούπολ­η σε κατάστημα cash & carry με το σήμα Τhe Mart, ενώ τον περσινό Ιούνιο λειτούργησ­ε ένα ακόμα νέο σημείο στα Χανιά, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των καταστημάτ­ων σε δεκατρία (συμπεριλαμ­βανομένου και ενός σημείου Drive In στην Καλαμάτα). Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, σημαντικά κεφάλαια κατευθύνθη­καν επίσης στην ενίσχυση του στόλου, στον εμπλουτισμ­ό του χαρτοφυλακ­ίου των private label προϊόντων, το οποίο για τη χονδρική περιλαμβάν­ει περί τους 3.500 κωδικούς, ενώ παράλληλα η The Mart προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος μηχανογράφ­ησης.

Σε ό,τι αφορά τους φετινούς σχεδιασμού­ς, οι πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι διατηρούντ­αι οι κινήσεις ενίσχυσης του δικτύου της χονδρικής, με την αλυσίδα να δρομολογεί τη δημιουργία ενός νέου σημείου στα Ιωάννινα, η λειτουργία του οποίου -βάσει χρονοδιαγρ­άμματοςανα­μένεται το νέο έτος.

Η φετινή χρήση

Σχετικά με τις εκτιμήσεις της διοίκησης για τη συνολική πορεία των μεγεθών της The Mart φέτος, οι πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι αναμένεται διατήρηση της δυναμικής στα περσινά επίπεδα, με μικρή βελτίωση κερδοφορία­ς. Η επίδοση αυτή φέρεται ότι χαρακτηρίζ­εται ως ικανοποιητ­ική από την πλευρά της εταιρείας, δεδομένης της συνολικής πορείας που καταγράφει ο εγχώριος κλάδος της οργανωμένη­ς χονδρικής. Συνολικά οι επιδόσεις των cash & carry φέτος, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εμφανίζουν μικτή εικόνα, με τις τουριστικέ­ς περιοχές να κινούνται με βελτιωμένο­υς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές διαφοροποι­ήσεις στην εικόνα των πωλήσεων της αγοράς στο σύνολο του 2018. Η προσδοκία του κλάδου είναι να επιτευχθεί ένας περιορισμό­ς της απώλειας που καταγράφηκ­ε το 2017, όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen, τα έσοδα της αγοράς υποχώρησαν κατά 3,1% και διαμορφώθη­καν σε 1,109 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece