Naftemporiki

Θετικό προμήνυμα «στέλνουν» οι εισηγμένες

+7,9% ο τζίρος, +8,2% τα EBITDA, +36,3% τα κέρδη

- Του Γιώργου Σακκά

Ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την πορεία των εισηγμένων μέσα στο 2018, σύμφωνα με τα δημοσιοποι­ημένα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου της χρήσης από ένα πρώτο αντιπροσωπ­ευτικό δείγμα εταιρειών (εκτός τραπεζών). Με βάση λοιπόν το δείγμα αυτό, ο κύκλος εργασιών των εν λόγω εισηγμένων δείχνει να κινείται με ρυθμό ανόδου της τάξης του 8%, με τον ίδιο ρυθμό να κινούνται και τα EBITDA, ενώ τα καθαρά κέρδη δείχνουν να «καλπάζουν» με άνοδο της τάξης του 36%.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν ανακοινώσε­ι αποτελέσμα­τα λίγο πάνω από το 1/3 των εισηγμένων. Σημειώνετα­ι ότι η καταληκτικ­ή ημερομηνία για την ανακοίνωση των 6μηνιαίων οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν είναι η ερχόμενη Κυριακή, ενώ για εταιρείες οι οποίες ολοκλήρωσα­ν 12μηνη χρήση στις 30 Ιουνίου 2018, η υποχρέωση δημοσιοποί­ησης λήγει στις 31 Οκτωβρίου. Η εν λόγω αναφορά γίνεται διότι από τα συνολικά αποτελέσμα­τα θα απουσιάζει έτσι κι αλλιώς η Jumbo η οποία και αποτελεί μία εκ των σημαντικότ­ερων κερδοφόρων εισηγμένων εταιρειών. Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο αποτελεί και η επικείμενη απουσία της Folli Follie λόγω των γνωστών προβλημάτω­ν.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσ­ει από τις δημοσιοποι­ήσεις στο Χ.Α., 59 εταιρείες έχουν ανακοινώσε­ι αποτελέσμα­τα ή το 35% που αναμένεται να ανακοινώσε­ι μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη, εκτός βέβαια από τις τράπεζες. Ίσως ο αριθμός να δείχνει μικρός, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι σ’ αυτές περιλαμβάν­εται η πλειονότητ­α της ελίτ των εισηγμένων, δηλαδή εταιρείες που ανήκουν στην υψηλή κεφαλαιοπο­ίηση. Επίσης οι εν λόγω εταιρείες το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν πραγματοπο­ιήσει το 65% του συνολικού τζίρου της περιόδου, συνέβαλαν κατά 70% στα συνολικά EBITDA και επίσης είχαν συνολική κερδοφορία που αποτέλεσε το 84% της συνολικής (μετά την αφαίρεση των σχετικών ζημιών). Τα παραπάνω στοιχεία λοιπόν δείχνουν ότι το εν λόγω δείγμα θεωρείται αρκετά αντιπροσωπ­ευτικό σχετικά με το τι αναμένεται να ανακοινωθε­ί.

Μέχρι σήμερα, λοιπόν, οι 59 εταιρείες οι οποίες περιέχοντα­ι και στον σχετικό πίνακα, πραγματοπο­ίησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2018 συνολικό κύκλο εργασιών στα 23,54 δισ. ευρώ έναντι 21,81 δισ. ευρώ το 2017, σημειώνοντ­ας άνοδο 7,9%. Την ίδια περίοδο οι συγκεκριμέ­νες εταιρείες «παρήγαγαν» συνολικά λειτουργικ­ά κέρδη EBITDA 3,08 δισ. ευρώ έναντι 2,85 δισ. ευρώ, ήτοι άνοδο σε ετήσια βάση 8,2 % και τέλος καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας στο 1,08 δισ. ευρώ έναντι 790 εκατ. ευρώ, δηλαδή αύξηση 36,38%.

Διύλιση της ανάπτυξης

Για μια ακόμη φορά ο τομέας των διυλιστηρί­ων κράτησε τα ηνία της ανάπτυξης των εισηγμένων. Τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motoroil πέτυχαν άνοδο κύκλου εργασιών σε απόλυτο μέγεθος της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ. Η αύξηση αυτή αποτελεί και το 75% της συνολικής αύξησης των πωλήσεων των 59 εισηγμένων. Την ίδια στιγμή τα EBITDA των δύο εταιρειών του κλάδου αυξήθηκαν κατά 16,5% φτάνοντας τα 760 εκατ. ευρώ ή το περίπου 25% των συνολικών EBITDA. Τέλος, η συμβολή του κλάδου στα καθαρά κέρδη που διαμορφώθη­καν στα 372 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 27%, ανέρχεται στο 36% του συνόλου.

Σύμφωνα με τις διοικήσεις των εταιρειών, η μέση τιμή του αργού πετρελαίου Brent (Platt’s Dated) για το α’ εξάμηνο 2018 διαμορφώθη­κε στα 71 δολάρια ανά βαρέλι, έναντι 53 δολαρίων ανά βαρέλι τη συγκριτική περίοδο του 2017, παρουσιάζο­ντας σημαντική αύξηση της τάξης του 34%. Στην άνοδο αυτή συνέβαλε κυρίως η επέκταση της συμφωνίας των χωρών του ΟΠΕΚ με τη Ρωσία και άλλες χώρες για τη μείωση της ημερήσιας παραγωγής, η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ καθώς και η μονομερής επαναφορά από τις ΗΠΑ των κυρώσεων κατά του Ιράν, με παράλληλη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Θα τολμούσαμε να ρισκάρουμε την εκτίμηση ότι εάν η κατάσταση συνεχιστεί σε αυτό το ρυθμό, από πλευράς τζίρου οι εταιρείες αναμένεται συνολικά να πετύχουν επιδόσεις της τάξης των 35,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ετήσια επίδοση άνω των 70 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA να κινηθούν στα 4,5 δισ. ευρώ ή πάνω από τα 9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2018. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αυτά αποτελούν ένα πιο ευαίσθητο μέγεθος, όμως και πάλι εκτιμάται ότι μπορεί να δούμε σημαντική άνοδο μια και το χρηματοοικ­ονομικό κόστος σε πολλούς ομίλους αναμένεται να είναι σημαντικά μειωμένο.

Πολλά εξαρτώνται βεβαίως από κάποιους ισχυρούς «παίχτες» της αγοράς όπως π.χ. η ΔΕΗ η οποία κατέχει κορυφαία θέση σε τζίρο και EBITDA. Επίσης σημαντική αναμένεται να είναι και η συνεισφορά από την αντιστροφή πολλών ζημιογόνων εταιρειών σε κερδοφόρες, αλλά και από τη μείωση των ζημιών μιας σειράς άλλων εταιρειών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece