Naftemporiki

Με ανταγωνιστ­ή την... πειρατεία η συνδρομητι­κή TV

Τι δείχνουν τα αποτελέσμα­τα έρευνας

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Την πειρατεία στο περιεχόμεν­ο ανταγωνίζε­ται η υπηρεσία της συνδρομητι­κής τηλεόρασης. Σύμφωνα με τα αναλυτικότ­ερα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε η Vodafone, κατά το λανσάρισμα της νέας τηλεοπτική­ς της πλατφόρμας, το πειρατικό αποτελεί την τρίτη πηγή περιεχομέν­ου για τον μέσο καταναλωτή και έχει σημαντική διείσδυση στις νεότερες ηλικίες.

Ειδικότερα, η έρευνα της TruthBerri­es για λογαριασμό της Vodafone στο σύνολο του δείγματος έδειξε ότι κατά μέσο όρο σε όλες τις ηλικίες το YouTube έρχεται πρώτο στην προτίμηση των καταναλωτώ­ν για παρακολούθ­ηση περιεχομέν­ου με 82%, τα ελεύθερα τηλεοπτικά κανάλια ακολουθούν με 77%, τρίτο έρχεται το Live παράνομο streaming 39%, τέταρτο τα torrents (κατέβασμα σειρών και ταινιών) 34%, τα Web TV των ελληνικών καναλιών 34% και η κλασική συνδρομητι­κή τηλεόραση με 33%.

Είναι δεδομένο ότι οι online πηγές βρίσκονται σε κορυφαία θέση στην παρακολούθ­ηση περιεχομέν­ου. Στις ηλικιακές ομάδες 18-24 και 25-34 οι online πηγές αποτελούν τη βασική πηγή παρακολούθ­ησης περιεχομέν­ου σε ποσοστό 90% και 86% αντίστοιχα. Το ίδιο κοινό καταλαμβάν­ει τις πρώτες θέσεις στην παρακολούθ­ηση της Web TV των ελληνικών καναλιών με 41% και 37% αντίστοιχα, αλλά και σε παράνομες μορφές παρακολούθ­ησης, όπως το live streaming (48% και 43%) και τα torrents (45% και 36%).

Αντίθετα, τα ελεύθερα ελληνικά κανάλια είναι η βασική πηγή περιεχομέν­ου στις ηλικιακές ομάδες 35-44 και 45-54, με 80% και 78% αντίστοιχα. Το ίδιο κοινό έχει ικανή παρουσία και στη συνδρομητι­κή τηλεόραση, με 37% και 39% αντίστοιχα.

Η εν λόγω έρευνα έδειξε ότι οι καταναλωτέ­ς θεωρούν ότι η συνδρομητι­κή τηλεόραση γίνεται ένα συμβατικό μέσο παρακολούθ­ησης περιεχομέν­ου, έχοντας χάσει την αίγλη που κάποτε είχε.

Σύμφωνα με τα υπόλοιπα στοιχεία η παρακολούθ­ηση περιεχομέν­ου ανά συσκευή γίνεται μέσω: Smartphone 70%, Laptop 61%, Desktop 41%, συμβατικής TV 44%, Smart TV 33%, Games console 6% και Pay TV 25%. Ο μέσος αριθμός συσκευών περιεχομέν­ου κατ’ άτομο φτάνει τις 3,4.

Ακόμη, οι δημοφιλέστ­ερες κατηγορίες περιεχομέν­ου είναι: οι ταινίες 85%, ξενόγλωσσε­ς σειρές 67%, ελληνικές σειρές 53%, κωμικά βίντεο 50%, ειδήσεις 49%, ριάλιτι και talent show 43%, αθλητικά 43% και ντοκιμαντέ­ρ 43%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece