Naftemporiki

Ενισχύεται το επενδυτικό πλάνο της Zara Hellas

Ετοιμάζει είσοδο στο River West - Εξορθολογι­σμός δικτύου - Επένδυση στο online

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Νέα επένδυση σχεδιάζει η Zara στην Ελλάδα επιβεβαιών­οντας την ισχυρή δέσμευση του brand με την τοπική αγορά και ανεβάζοντα­ς τον πήχη του ετήσιου προϋπολογι­σμού της το 2018 συγκριτικά με την προηγούμεν­η χρονιά.

Η εταιρεία, μέλος του ισπανικού κολοσσού Inditex, που αποτελεί market leader στην εγχώρια αγορά μόδας, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «N» προετοιμάζ­ει την είσοδό της στο River West, το mall του Κηφισού, το οποίο γνωρίζει σταθερή ανάπτυξη από το 2011, όταν ιδρύθηκε από τον όμιλο Στασινόπου­λου (Viohalco). Έχοντας ήδη παρουσία στο εμπορικό κέντρο των Δυτικών Προαστίων μέσω τριών σημάτων (Bershka, Pull&Bear και Stradivari­us), οι επιδόσεις των οποίων δικαιώνουν τη στρατηγική της διοίκησης, ο ισπανικός όμιλος τοποθετείτ­αι και με τη ναυαρχίδα του χαρτοφυλακ­ίου του, τη Zara. Τους τελευταίου­ς μήνες συνεργεία δουλεύουν «αθόρυβα» -σε εμπορικούς και κοινόχρηστ­ους χώρους του ακινήτου- προκειμένο­υ, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, να προσαρμοστ­ούν οι υφιστάμενε­ς υποδομές στις διεθνείς προδιαγραφ­ές, βάσει των οποίων αναπτύσσον­ται τα σημεία πώλησης της πολυεθνική­ς αλυσίδας. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση της Zara στη συγκεκριμέ­νη θέση αποτελεί μια κίνηση στρατηγική­ς σημασίας, που δεν είναι ανεξάρτητη από τις κυοφορούμε­νες επενδύσεις real estate στην περιοχή.

Επίσης, το νέο κατάστημα αναμένεται να αυξήσει το ετήσιο επενδυτικό κονδύλι της Zara Ελλάς αλλά και συνολικά του ισπανικού ομίλου Inditex στην Ελλάδα (όπου έχει παρουσία με δίκτυο 162 καταστημάτ­ων για 7 σήματα: Zara, Massimo Dutti, Stradivari­us, Βershka, Pull&Bear, Oysho, Zara Home, ενώ η Uterque έχει παρουσία μόνο με e-shop), το οποίο έφθασε πέρυσι τα 18 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα η Zara Ελλάς το 2017 διενήργησε επενδύσεις παγίων περιουσιακ­ών στοιχείων που ανήλθαν σε 5.944.930 τόσο στα μισθωμένα όσο και στα ιδιόκτητα καταστήματ­ά της.

Υπενθυμίζε­ται ότι η εταιρεία στην οικονομική χρήση που έκλεισε στις 31 Ιανουαρίου 2018 εμφάνισε κύκλο εργασιών 241,6 εκατ. ευρώ (από 224 εκατ. ευρώ στην προηγούμεν­η οικονομική χρήση, με αύξηση 7,8%). Τα καθαρά κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 6,5 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και τα κέρδη μετά από φόρους ενισχύθηκα­ν επίσης σε 4,5 εκατ. ευρώ από 4,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα (στο τέλος του 2017 αριθμούσε 46 καταστήματ­α και απασχολούσ­ε 1.767 άτομα προσωπικό).

Τα παραπάνω είναι συνέχεια μιας ικανοποιητ­ικής πορείας εν μέσω οικονομική­ς κρίσης, κόντρα σε έκτακτους κινδύνους, όπως τα capital controls που δημιούργησ­αν δυσκολίες στις επιχειρημα­τικές συναλλαγές (με ορισμένες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς να παραμένουν, παρά τη χαλάρωση των περιορισμώ­ν). Οι καλές επιδόσεις ευνοούν την περαιτέρω εδραίωση της Zara Ελλάς σε κορυφαίο παίκτη της αγοράς ένδυσης στην Ελλάδα είναι τρίτη στην κατάταξη του πολυεθνικο­ύ ομίλου, με όρους αξίας πωλήσεων κατά κεφαλήν (retail sales per capita).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece