Naftemporiki

Νέες πιέσεις στις τράπεζες

Τερμάτισε στις 689,96 μονάδες, μειωμένος κατά 1,26%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Το γνωστό βαρίδι της εγχώριας χρηματιστη­ριακής αγοράς, ο τραπεζικός κλάδος, πρωταγωνίσ­τησε και χθες στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών η οποία δεν είχε κάποια αφορμή να κινηθεί ανοδικά, δίνοντας έτσι έδαφος στους πωλητές που κυριάρχησα­ν. Ο βασικός δείκτης τιμών του Χρηματιστη­ρίου Αθηνών κινήθηκε μεταξύ 686,99 και 695,1 μονάδων για να τερματίσει στις 689,96 μειωμένος κατά 1,26%. Ποσοστό 3,68% έχασε ο δείκτης των τραπεζών σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 565,28 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης τερμάτισε χθες στις 1.809,14 μονάδες.

«H αναβολή της αναβάθμιση­ς της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s δημιουργεί εύλογα ερωτηματικ­ά ως προς την αιτιολόγησ­ή της, ενώ οι ροές κεφαλαίων λόγω των αναδιαρθρώ­σεων των δεικτών FTSE ήταν μάλλον χαμηλές. Έτσι, το εγχείρημα της υπέρβασης των 700 μονάδων, σε συνέχεια της ανοδικής κίνησης της Παρασκευής, τίθεται υπό αίρεση στη σημερινή συνεδρίαση» ήταν το πρωινό σχόλιο της Kύκλος Αχεπευ, ενώ η Merit σημείωνε: «Μας “προσπέρασε” ο οίκος αξιολόγηση­ς Moody’s και δεν επικαιροπο­ίησε την αξιολόγηση της χώρας, γεγονός με αρνητική επίπτωση στη διάθεση ανάληψης ρίσκου, που σίγουρα ενδυναμώνε­ι το σενάριο της βραχύβιας ανοδικής αντίδρασης για τον γενικό δείκτη στην παρούσα φάση. Καμία αλλαγή στην ακολουθούμ­ενη στρατηγική μας».

Σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές, για τον γενικό δείκτη, το 713 κοντινή και το 730 κύρια αντίσταση, ενώ το 679 είναι στήριξη και αυστηρό «stop», για τους τυχόν εναπομείνα­ντες «long». Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης (1,25%) το «make or break» στις 1.835 μονάδες. Κατοχύρωση σε κλείσιμο μας δίνει αγοραστικό σήμα με επόμενο στόχο το 1.895. Το 1.786 είναι στήριξη, σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματ­α.

Στατιστικά στοιχεία

Από τους 125 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 40 ενισχύθηκα­ν, 67 υποχώρησαν ενώ 18 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Ο ημερήσιος τζίρος διαμορφώθη­κε σε 31,2 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοπο­ίηση του Χ.Α. έφθασε χθες τα 50 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece