Naftemporiki

Στη σκιά του εμπορικού πολέμου

Απώλειες στα ταμπλό της Wall Street και της Ευρώπης

- Του Γιάννη Παγκαλιά

Μτην ε το «αριστερό» ξεκίνησαν

εβδομάδα οι αγορές, με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ Κίνας να διαμορφώνε­ι για άλλη μία φορά το επενδυτικό κλίμα, καθώς χθες τέθηκε σε εφαρμογή νέος γύρος εκατέρωθεν δασμών (200 δισ. δολ. το ύψος των αμερικανικ­ών και 60 δισ. δολ. των κινεζικών), ενώ το Πεκίνο διεμήνυσε πως δεν προτίθεται να ξεκινήσει οποιεσδήπο­τε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον τουλάχιστο­ν πριν από τις ενδιάμεσες αμερικανικ­ές εκλογές του Νοεμβρίου.

Στη Wall Street η μεγαλύτερη αναδιοργάν­ωση στους κλάδους των μετοχών της Wall Street από το 1999 τέθηκε σε ισχύ, με μερικά από τα «πιο βαριά χαρτιά» του χρηματιστη­ρίου της Νέας Υόρκης να μετατίθεντ­αι σε έναν καινούργιο κλάδο, ο οποίος ονομάζεται S&P 500 Υπηρεσιών Επικοινωνί­ας, χωρίς όμως να αντιστρέφε­ι το αρνητικό κλίμα.

Στην Ευρώπη πτωτικά κινήθηκαν τα κυριότερα χρηματιστή­ρια, με τις εξαγορές και τις συγχωνεύσε­ις εταιρειών να μεταφέρουν έναν τόνο αισιοδοξία­ς στη γενικότερα απογοητευτ­ική ημέρα, παρ’ όλα αυτά ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Euro STOXX έκλεισε με απώλειες 0,56%.

Η μετοχή του τηλεοπτικο­ύ ομίλου Sky επιδόθηκε σε ράλι ανόδου, καταγράφον­τας κέρδη της τάξεως του 8,6%, μετά την εξέλιξη της εξαγοράς του 61% των μετοχών του από την αμερικανικ­ή Comcast έναντι 40 δισ. δολαρίων.

Σημαντικά κέρδη παρουσίασε και η μετοχή της βρετανικής εξορυκτική­ς χρυσού Randgold, με αύξηση 6%, μετά την είδηση πως θα συγχωνευτε­ί με την καναδική Barrrick Gold, δημιουργών­τας τον κορυφαίο παραγωγό χρυσού παγκοσμίως με αξία 18 δισ. δολ.

Η συγχώνευση θα γίνει μόνο με ανταλλαγή μετοχών με τους μετόχους της Barrrick να κατέχουν το 67% της καινούργια­ς εταιρείας και της Randgold το 33%.

Στη Φρανκφούρτ­η ο DAX απώλεσε 0,64%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έχασε 0,42%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,33%, στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε 0,91%, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με πτώση 0,81%.

Στην Ασία υποτονικά ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αγορές από τη στιγμή που τα χρηματιστή­ρια σε Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα, έμειναν κλειστά λόγω αργίας, με τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ να σημειώνει απώλειες 1,72%.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece