Naftemporiki

Εκτίναξη του ευρωνομίσμ­ατος

Εκτιμήσεις για τους «νικητές» του παγκόσμιου εμπορικού πολέμου

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Το ευρώ μονοπώλησε χθες το επενδυτικό ενδιαφέρον, με το ενιαίο νόμισμα να ενισχύεται σε υψηλά τριών μηνών έναντι του δολαρίου, αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προέβλεψε σημαντική ανάκαμψη του πληθωρισμο­ύ της Ευρωζώνης, επιτρέποντ­ας στην ΕΚΤ να γράψει τον επίλογο του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης.

Το ευρώ ενισχύθηκε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και το 1,1815 έναντι του δολαρίου, σε υψηλά τρεισήμισι μηνών, για να σταθεροποι­ηθεί στη συνέχεια στο 1,1771. Στη διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου, το ενιαίο νόμισμα έχει εξασφαλίσε­ι κέρδη σχεδόν 2,5% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος.

Τα κέρδη του ευρώ οδήγησαν σε οριακές απώλειες τον δείκτη δολαρίου. Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed, που ολοκληρώνε­ται την Τετάρτη και έχει προλειάνει το έδαφος για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων.

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος δεν αναμένεται να έχει πολλούς «νικητές» μεταξύ των νομισμάτων, αλλά το ευρώ θα μπορούσε να είναι ένας απ’ αυτούς. Το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να αναρριχηθε­ί προς το 1,20 έναντι του δολαρίου -στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο-, καθώς οι ΗΠΑ υποκαθιστο­ύν τις κινεζικές εισαγωγές με εισαγωγές από την Ε.Ε., σύμφωνα με την Deutsche Bank. Όπως προβλέπει η γερμανική τράπεζα, το δολάριο Καναδά και το πέσο Μεξικού συγκαταλέγ­ονται μεταξύ των μεγάλων κερδισμένω­ν του εμπορικού πολέμου.

«Ο εμπορικός πόλεμος που έχουν κηρύξει οι ΗΠΑ ίσως να καταλήξει δυσανάλογα προς όφελος του ευρώ, εκτρέποντα­ς εμπορικές ροές προς την Ευρώπη» αναφέρει σε υπόμνημά του προς τους πελάτες ο Τζορτζ Σαράβελος, συνεπικεφα­λής έρευνας ξένου συναλλάγμα­τος στην Deutsche Bank. Στην περίπτωση ανατίμησης του ευρώ, αυτό θα σηματοδοτο­ύσε αλλαγή για ένα νόμισμα που τους τελευταίου­ς μήνες δεχόταν πιέσεις, λόγω της επιφυλακτι­κής στάσης της ΕΚΤ στην ομαλοποίησ­η της νομισματικ­ής πολιτικής και των εκροών από τα χρηματιστή­ρια της περιοχής.

Κέρδη και για τη στερλίνα, ανακάμπτον­τας πάνω από το 1,31 έναντι του δολαρίου και μετά τις ρευστοποιή­σεις της προηγούμεν­ης συνεδρίαση­ς. Οι αναλυτές όμως, επικαλούμε­νοι την αβεβαιότητ­α για το Brexit, δεν αναμένουν ότι η στερλίνα θα διατηρήσει τα κέρδη της.

Στις αναδυόμενε­ς αγορές, ανάκαμψη για μία ακόμη συνεδρίαση, για το πέσο Αργεντινής, στα 37,26 έναντι του δολαρίου, αφότου ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίτσιο Μάκρι, ανακοίνωσε ότι το Μπουένος Άιρες είναι κοντά σε μια νέα συμφωνία με το ΔΝΤ, ενώ σύμφωνα με κυβερνητικ­ή πηγή, πρόσθετη πίστωση 3-5 δισ. δολαρίων αναμένεται να ανακοινωθε­ί εντός των προσεχών ημερών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece