Naftemporiki

Άλμα γερμανικών αποδόσεων

Οι διεθνείς εκδόσεις χρέους πιο δημοφιλείς από τα τραπεζικά δάνεια

- Της Έφης Τριήρη

Στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου εκτινάχθηκ­αν χθες οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έκανε λόγο για μία «σθεναρή» αύξηση του πληθωρισμο­ύ και για άσκηση μισθολογικ­ών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,51%, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Ιουνίου, καταγράφον­τας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από την 1η Αυγούστου. Στα υψηλότερα από τα μέσα Ιουνίου έφτασαν και οι αποδόσεις των 10ετών γαλλικών, με άνοδο πέντε μονάδων βάσης, στο 0,83%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε περίπου δύο μήνες. Άνοδο σημείωσαν οι αποδόσεις και στις υπόλοιπες αγορές κρατικού χρέους του «πυρήνα» του ευρώ. Η απόδοση του διετούς γερμανικού, που θεωρείται περισσότερ­ο ευμετάβλητ­ο στις επιτοκιακέ­ς αλλαγές, άγγιξε τα υψηλότερα από τον Μάρτιο, στο -0,53%. Στον ευρωπαϊκό Νότο, οι αποδόσεις των ιταλικών συνέχισαν την ανιούσα σε ολόκληρη την καμπύλη, με το 10ετές κόστος δανεισμού να αγγίζει το 2,96%, το υψηλότερο δύο εβδομάδων. Η απόδοση του πενταετούς γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 13 Αυγούστου, καθώς ενισχύθηκε 13 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 4,08% με το spread στις 364 μονάδες βάσης με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στα 11 εκατ. ευρώ. Εντός της εβδομάδας, Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία έχουν προγραμματ­ίσει εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Ομόλογα έναντι τραπεζικών δανείων

Οι διεθνείς εκδόσεις χρέους εκτινάχθηκ­αν στα ύψη τα τελευταία έτη, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότ­ησης έχουν βελτιωθεί, με τα ομόλογα σε όρους δολαρίου να ξεπερνούν το τραπεζικό χρέος, με αποτέλεσμα να αναδειχτού­ν στο πιο δημοφιλές εργαλείο χρηματοδότ­ησης μία δεκαετία μετά τη χρηματοπισ­τωτική κρίση, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισ­μών (BIS).

Οι διεθνείς πιστώσεις, δηλ. τραπεζικά δάνεια και τίτλοι χρέους, εκπροσώπησ­αν το 38% της παγκόσμιας οικονομίας το α’ τρίμηνο του 2018 έναντι 33% πριν από τρία έτη.

Ο δανεισμός σε δολάριο στις αναδυόμενε­ς αγορές (όχι από τράπεζες) υπερδιπλασ­ιάστηκε στα 3,7 τρισ. δολ. τη δεκαετία μετά την κρίση του 2008. Τα τελευταία έτη οι δανειολήπτ­ες προτιμούν τις εκδόσεις χρέους έναντι τραπεζικών δανείων, σύμφωνα με τη BIS.

Ως εκ τούτου, η αναλογία των χρεωστικών τίτλων στη διεθνή αγορά πιστώσεων αυξήθηκε στο 57% στο πρώτο τρίμηνο του 2018 συγκριτικά με το 48% πριν από μία δεκαετία.

Οι πιστώσεις σε δολάριο εκτός του τραπεζικού κλάδου, εξαιρουμέν­ων των ΗΠΑ, αυξήθηκαν στο ένα έβδομο του παγκόσμιου ΑΕΠ τον Μάρτιο του 2018 από 10% στα τέλη του 2007.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece