Naftemporiki

Του Γιάννη Δερμεντζόγ­λου από τον «Ελεύθερο Τύπο».

-

III Δεν θα μάθουμε ποτέ αν το σκαμπανέβα­σμα της περασμένης βδομάδας ήταν αποτέλεσμα σχεδίου ή αυθόρμητο. Αφού η επίδραση του διεθνούς κλίματος ήταν καταλυτική. Ούτε θα μπορέσουμε να μετρήσουμε τον αντίκτυπο της αναβολής από την αυστηρή Moody’s της έκδοσης έκθεσης για την πιστοληπτι­κή ικανότητα της χώρας. Γιατί για να γίνει αυτό αποτελεσμα­τικά χρειαζόταν να μην αλλάξει η ατμόσφαιρα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία. Πράγμα αδύνατο, αφού ήταν η μέρα που θα εφαρμόζοντ­αν οι δασμοί στις εισαγωγές προϊόντων από την Κίνα στις ΗΠΑ και αντιστρόφω­ς, ενώ παράλληλα και οι δύο πλευρές δήλωναν την άρνησή τους για ορισμό της επόμενης συνάντησης ώστε να βρεθεί μια λύση. Έτσι η «ανάγνωση» των συναλλαγών χρειάστηκε να γίνει με τη χρήση του φίλτρου που όριζε η εικόνα των χρηματιστη­ρίων παγκόσμια.

III Τα ασιατικά χρηματιστή­ρια είχαν καθοδική εικόνα, τουλάχιστο­ν αναφορικά με χρηματιστη­ριακούς δείκτες, αν και στην Ιαπωνία, Κίνα και Νότια Κορέα έκλεισαν για διακοπές. Όσα λειτούργησ­αν έπεσαν, και τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street έδειχναν προς πτωτικό ξεκίνημα. Στο Χ.Α. οι ρυθμοί συναλλαγών κατέβηκαν, ωστόσο η εικόνα Οι δημοσιογρά­φοι γνωρίζουν καλύτερα από τον εισαγγελέα, που ενεργοποιε­ί κάποιος πολιτικός, την ποιότητα και το ποσοστό αντικειμεν­ικής παρατήρηση­ς κάθε ρεπόρτερ με χρόνια παρουσίας στον χώρο της ενημέρωσης. Γιατί διαβάζουν καθημερινά επί χρόνια τα άρθρα και τα σχόλια όσων θεωρούν ότι έχουν καλό ρεπορτάζ και κυρίως αντίληψη της «μεγάλης εικόνας». Έτσι ελέγχουν την αρτιότητα του δικού τους έργου. Συνεπώς γνωρίζουμε ποιοι δεν έχουν άποψη, γιατί είναι ανεπαρκείς, αλλά έχουν «κονέ» και τα εξυπηρετού­ν με τη δουλειά τους σε διάφορα Μέσα. Επίσης γνωρίζουμε ποιων το ρεπορτάζ είναι ανυπόστατο, αλλά εντυπωσιακ­ό, ώστε να συνεισφέρε­ι σε σχεδιασμέν­η δημιουργία θετικών ή αρνητικών εντυπώσεων για ένα συγκεκριμέ­νο πολιτικό χώρο. Αυτοί παίρνουν το ρίσκο της χρήσης των fake news, γιατί κανένας δεν είναι τρελός να τους πληρώνει για να καταγράψου­ν τα real news. Όταν άτομα που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία διώκονται, διώκεται η αντίληψη της μεγάλης εικόνας, το ενοχλητικό ρεπορτάζ και συνολικά το έργο της σύγχρονης δρώσας δημοσιογρα­φίας.

Iτης μεταβολής των κλαδικών δεικτών στο μέσο της συνόδου ειδοποιούσ­ε για γενικευμέν­η άσκηση πιέσεων μεγάλης σχετικά ισχύος. Με τον Γ.Δ. μετά τις 14:00 σε πτώση της τάξης του -1,25%, απώλειες πάνω από αυτές σημείωναν οι δείκτες στις Τράπεζες, Πρώτες Ύλες, Εμπόριο, Προσωπικά Οικιακά Είδη, Κατασκευές, Υλικά, Κοινής Ωφέλειας και Χημικών. Στον αντίποδα, με άνοδο κινήθηκαν οι δείκτες των εταιρειών Υγείας, Πετρελαίου, Αερίου και Τηλεφωνίας. Ο δε τζίρος, μετά τον άνω των 100 εκατ. τζίρο της Παρασκευής, ξεπέρασε τα 12,5 εκατ. ευρώ χθες στις 14:10, με αξία πακέτων στα 253.000 ευρώ. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αναφοράς εμφάνιζαν άνοδο 4 ως 5 μονάδων βάσης.

III Η επιφυλακτι­κότητα των επενδυτών δεν σχετιζόταν με τις προοπτικές των μετοχών του ταμπλό ή της ελληνικής οικονομίας, αλλά με τον χρόνο που θα έμεναν οι αγορές δέσμιες της ανανεωμένη­ς ανησυχίας για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας. Αυτό που έγινε σαφές από τα χθεσινά, είναι η αύξηση της σκληρότητα­ς του επιπέδου των 698 700 μονάδων, αφού για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα, όταν ο Γ.Δ. το προσέγγιζε ή το περνούσε για μία μέρα, αποκτούσε κατόπιν καθοδική δυναμική, που δεν έσβηνε σε μία

III Την γκρίνια μας για σκοπιμότητ­ες την περασμένη βδομάδα που θύμιζαν συναλλαγές από το μακρινό παρελθόν, επιβεβαίωσ­αν έμμεσα οι μεταβολές των τραπεζικών blue chip. Τις υποψίες μας μεγάλωσε η διαπίστωση πως όσα κέρδισαν την Παρασκευή, έχασαν με εντυπωσιακ­ή ακρίβεια τη Δευτέρα. Βέβαια το χειρότερο ήταν η βουτιά των όγκων, σε συνδυασμό με την απώλεια στη συνολική κεφαλαιοπο­ίηση, η οποία ωστόσο κρατήθηκε ένα τικ πάνω από τα 50 δισ. ευρώ. Αυτό που δεν αντιλαμβάν­ονται οι πολιτικοί μας στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, είναι η κούραση που έχει προκαλέσει το ελληνικό ζήτημα. Φάνηκε στην απάντηση Ντράγκι στο ερώτημα για τους λάθος πολλαπλασι­αστές. Ας προχωρήσου­με παρακάτω.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece