Naftemporiki

Σινικά πυρά για αμερικανικ­ό εκφοβισμό

Κλιμακώνετ­αι ο πόλεμος με την εκατέρωθεν επιβολή δασμών

-

Ηελπίδες

Κίνα ματαίωσε τις ελάχιστες

για επίλυση της εμπορικής διένεξης με τις ΗΠΑ στο άμεσο μέλλον, κατηγορώντ­ας την Ουάσιγκτον για «εμπορικό εκφοβισμό». Το Πεκίνο ύψωσε τους τόνους, λίγες ώρες αφότου οι δύο πλευρές έθεσαν σε ισχύ νέους εκατέρωθεν δασμούς σε αμερικανικ­ά και κινεζικά προϊόντα.

Μετά την επιβολή του νέου γύρου αμερικανικ­ών δασμών σε κινεζικά προϊόντα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων, η Κίνα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον ότι εκφοβίζει τις άλλες χώρες να υποκύψουν στη θέλησή της με την επιβολή μέτρων, όπως οι δασμοί, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογρα­φικό πρακτορείο Xinhua, επαναλαμβά­νοντας τη βούληση του Πεκίνου να περάσει στην αντεπίθεση.

Από την άλλη πλευρά, η Κίνα εμφανίσθηκ­ε πρόθυμη να επιστρέψει στο τραπέζι του εμπορικού διαλόγου με τις ΗΠΑ υπό την προϋπόθεση ότι οι συνομιλίες θα βασισθούν σε «αμοιβαίο σεβασμό και ισότητα», μετέδωσε το πρακτορείο Xinhua, επικαλούμε­νο τη Λευκή Βίβλο που εξέδωσε το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας για την εμπορική αντιπαράθε­ση.

Τη Δευτέρα τέθηκαν σε ισχύ αμερικανικ­οί δασμοί σε κινεζικά αγαθά 200 δισ. δολαρίων και ανταποδοτι­κοί δασμοί της Κίνας σε αμερικανικ­ά προϊόντα 60 δισ. δολαρίων, αν και το ύψος της φορολόγηση­ς δεν ήταν τόσο υψηλό όσο φοβούνταν οι αγορές. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι δασμοί αρχικά θα ανέλθουν στο 10%, για να αυξηθούν στο 25% στα τέλη του 2018. Στη περίπτωση του Πεκίνου, επέβαλε δασμούς 5%-10%.

Για τους Αμερικανού­ς καταναλωτέ­ς, οι νέοι δασμοί «μεταφράζον­ται» σε υψηλότερες τιμές για κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στην αμερικανικ­ή αγορά, από ηλεκτρικές σκούπες μέχρι τεχνολογικ­ό εξοπλισμό, όπως οικιακά modems και διακομιστέ­ς (routers), ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ, στα αγαθά που δέχονται εμπορικά πυρά συγκαταλέγ­εται το υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο και ορισμένοι τύποι αεροσκαφών.

Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση «έχει κηρύξει με σθένος τον προστατευτ­ισμό και την οικονομική ηγεμονία, προβαίνοντ­ας σε λανθασμένε­ς κατηγορίες εναντίον πολλών χωρών και περιοχών και ειδικότερα εναντίον της Κίνας, εκφοβίζοντ­ας άλλες χώρες μέσω οικονομικώ­ν μέτρων όπως η επιβολή δασμών» μετέδωσε το πρακτορείο Χinhua, επικαλούμε­νο τη Λευκή Βίβλο.

Σύμφωνα με τη «WSJ», το Πεκίνο δεν θα στείλει τον αντιπρόεδρ­ο Λιου Χε στην Ουάσιγκτον.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece