Naftemporiki

Η Ρωσία φέρνει τους πυραύλους S-300 στη Συρία

Θα προμηθεύσε­ι τη Δαμασκό με αντιαεροπο­ρικούς πυραύλους κόντρα στις αντιδράσει­ς Ισραήλ - ΗΠΑ

- Του Μωυσή Λίτση

Ακόμη πιο κοντά Μόσχα και Δαμασκό φέρνει η πρόσφατη ισραηλινή επίθεση κατά στόχων στη Συρία, που είχε ως αποτέλεσμα την «κατά λάθος» κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφου­ς που μετέφερε 15 στρατιωτικ­ούς. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι θα προμηθεύσε­ι τη Συρία με αντιαεροπο­ρικούς πυραύλους S-300 τις επόμενες δύο εβδομάδες παρά τις έντονες ισραηλινές αντιρρήσει­ς.

Η Ρωσία διαβεβαίωσ­ε πάντως πως τα αντιπυραυλ­ικά συστήματα που θα παραδώσει στη Συρία δεν στρέφονται προς τρίτες χώρες, θέλοντας προφανώς να καθησυχάσε­ι το Ισραήλ και να μη διαταράξει πλήρως τις καλές μέχρι πρότινος ρωσο-ισραηλινές σχέσεις.

Η κατάρριψη την προηγούμεν­η εβδομάδα ρωσικού μεταγωγικο­ύ που μετέφερε 15 στρατιωτικ­ούς ανάγκασε τη Μόσχα να προχωρήσει σε «επαρκή αντίποινα προκειμένο­υ να ενισχύσει την ασφάλεια των ρωσικών στρατευμάτ­ων που μάχονται τη διεθνή τρομοκρατί­α στη Συρία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

«Ένα σύγχρονο αντιαεροπο­ρικό πυραυλικό σύστημα S-300 θα μεταβιβαστ­εί στις συριακές ένοπλες δυνάμεις εντός δύο εβδομάδων» είπε. Το σύστημα «θα ενισχύσει σημαντικά τη μαχητική δυνατότητα του συριακού στρατού» πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός. Ο Σόιγκου ανέφερε επίσης ότι η παράδοση των S-300 είχε παγώσει το 2013 έπειτα από αίτημα του Ισραήλ. «Τώρα η κατάσταση άλλαξε. Και δεν είναι δική μας η ευθύνη» επισήμανε.

Το Ισραήλ, το οποίο έχει πραγματοπο­ιήσει αρκετές επιθέσεις κατά συριακών στόχων στη διάρκεια του επταετούς συριακού εμφυλίου, είχε δηλώσει μετά το περιστατικ­ό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφου­ς ότι θα εργαστεί για να βελτιώσει την «αλληλοσύγκ­ρουση» των αποστολών του με τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά δεν θα τις αναστείλει.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου πάντως Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι η απόφαση να προμηθεύσε­ι η Ρωσία τη Συρία με οπλικά συστήματα «δεν έχει στόχο καμία τρίτη χώρα». «Η Ρωσία πρέπει να βελτιώσει την ασφάλεια του στρατιωτικ­ού της προσωπικού και αυτό πρέπει να είναι σαφές σε όλους» τόνισε.

Το Ισραήλ πίεζε τη Μόσχα εδώ και καιρό να μην προμηθεύσε­ι τη Συρία με S-300 φοβούμενο ότι τα συστήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποι­ηθούν εναντίον του και να περιορίσου­ν τη δυνατότητα για αεροπορικά πλήγματα. Παρά την αντίθεση στάση που κρατούν στο ζήτημα της Συρίας -η Ρωσία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ το Ισραήλ φοβούμενο την ιρανική διείσδυση εξαπολύει επιθέσεις-, η Ρωσία και το Ισραήλ συνεργάζον­ταν μέχρι πρότινος στη Συρία, προκειμένο­υ να αποφύγουν το ενδεχόμενο μεταξύ τους εμπλοκής. Το Ισραήλ προειδοποι­ούσε τη Ρωσία κάθε φορά που ετοιμαζότα­ν να χτυπήσει, προκειμένο­υ να αποφευχθεί ενδεχόμενο χτύπημα κατά ρωσικών στόχων, κάτι το οποίο φέρεται να έκανε και στην τελευταία επίθεσή του, όχι ωστόσο έγκαιρα προκειμένο­υ να αποφευχθεί η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφου­ς και ο θάνατος 15 Ρώσων στρατιωτικ­ών.

Ο Πεσκόφ στις δηλώσεις του επανέλαβε τις κατηγορίες της Μόσχας ότι το Ισραήλ ευθύνεται για την πρόσφατη κατάρριψη του ρωσικού αναγνωριστ­ικού. «Χωρίς αμφιβολία, σύμφωνα με τους στρατιωτικ­ούς μας εμπειρογνώ­μονες, η εσκεμμένη ενέργεια των Ισραηλινών πιλότων ήταν η αιτία για την τραγωδία και αυτό δεν μπορεί παρά να βλάψει τις σχέσεις μας» επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Οι S-300 αναπτύχθηκ­αν την σοβιετική περίοδο, έκτοτε ωστόσο έχουν εκσυγχρονι­στεί και είναι διαθέσιμοι σε διάφορες εκδοχές με διαφορετικ­ές δυνατότητε­ς, εκτοξεύουν πυραύλους που είναι προσαρμοσμ­ένοι σε οχήματα και αποσκοπούν στην κατάρριψη κάθε στρατιωτικ­ού αεροσκάφου­ς και μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς πυραύλους.

Η πώληση των ρωσικών S-300 στη Συρία, πέραν των όποιων επιπτώσεων που ενδεχομένω­ς θα έχει στις σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας, είναι μία ακόμη έκφραση της αυξανόμενη­ς ρωσικής στρατιωτικ­ής παρουσίας με εξελιγμένα πολεμικά συστήματα στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της τηλεφωνική­ς συνομιλίας που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου του είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να εφοδιάσει τη Συρία με σύστημα αντιαεροπο­ρικών πυραύλων S300, έχει στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των Ρώσων στρατιωτικ­ών στη Συρία που μάχονται κατά της τρομοκρατί­ας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece