Naftemporiki

Παραπομπή της Πολωνίας στο Ευρωδικαστ­ήριο

Για παραβίαση της ανεξαρτησί­ας της δικαιοσύνη­ς

-

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή κλιμακώνει τις νομικές ενέργειές της εναντίον της Πολωνίας μετά τη χθεσινή απόφαση να παραπέμψει τη χώρα στο Δικαστήριο για παραβίαση της αρχής της ανεξαρτησί­ας της δικαιοσύνη­ς, ενώ ζητεί ταυτόχρονα την ενεργοποίη­ση της διαδικασία­ς του επείγοντος, καθώς και τη λήψη προσωρινών μέτρων ωσότου εκδοθεί η απόφαση επί της υπόθεσης.

Η χθεσινή προσφυγή είναι η δεύτερη εναντίον της Πολωνίας, η πρώτη έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε την παραβίαση των κανόνων του κοινού δικαίου.

Παραβίαση του κράτους δικαίου

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία του άρθρου 7 της συνθήκης για παραβίαση του κράτους δικαίου, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της Πολωνίας μεταξύ των οποίων η στέρηση της ψήφου στο Συμβούλιο. Ωστόσο, για την ενεργοποίη­ση του εν λόγω άρθρου απαιτείται ομοφωνία των άλλων 27 κρατών-μελών, κάτι που σήμερα θεωρείται ανέφικτο δεδομένου ότι η Ουγγαρία έχει διαμηνύσει ότι δεν θα συναινέσει σε μια τέτοια απόφαση.

Προσφυγή λόγω του νόμου

Η χθεσινή προσφυγή αποφασίστη­κε γιατί ο νέος πολωνικός νόμος περί του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ μειώνει τα όρια της ηλικίας συνταξιοδό­τησης των δικαστών από τα 70 στα 65 έτη, με αποτέλεσμα οι 27 από τους 72 εν ενεργεία δικαστές να κινδυνεύου­ν να εξαναγκαστ­ούν σε συνταξιοδό­τηση. Το μέτρο αυτό εφαρμόζετα­ι επίσης στον πρώτο πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίο­υ, του οποίου η εξαετής θητεία, που προβλέπετα­ι από το Σύνταγμα της Πολωνίας, θα τερματιστε­ί πρόωρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece