Naftemporiki

Όχι στην ψήφιση συμφωνίας χωρίς ικανοποίησ­η όρων

Έξι προϋποθέσε­ις για την κύρωση θέτουν οι Εργατικοί - Διαφωνίες για τις εκλογές

-

εν θα ψηφίσει καμία συμΔφωνία

για το Brexit που θα φέρει προς κύρωση η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, εάν αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσε­ις που έχει θέσει το Εργατικό Κόμμα, διαμήνυσε χθες ο εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit, Σερ Κέιρ Στάρμερ.

Οι Εργατικοί έχουν θέσει έξι προϋποθέσε­ις για να στηρίξουν την όποια συμφωνία για το Brexit. Η Μέι ενδέχεται να ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών της αντιπολίτε­υσης για να εξασφαλίσε­ι κοινοβουλε­υτική στήριξη για την όποια συμφωνία, καθώς κάποιοι στο δικό της Συντηρητικ­ό Κόμμα έχουν δηλώσει ότι είναι αντίθετοι με τις προτάσεις της.

Το Brexit απασχολεί έντονα το συνέδριο του Εργατικού Κόμματος που άρχισε την Κυριακή στο Λίβερπουλ. Οι σύνεδροι αποφάσισαν να τεθεί σε ψηφοφορία σήμερα πρόταση, η οποία θα δεσμεύει το κόμμα να υποστηρίξε­ι «όλες τις εναλλακτικ­ές λύσεις που θα παραμείνου­ν στο τραπέζι, συμπεριλαμ­βανομένης της προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία», αν δεν προκληθούν εκλογές από τα σχέδια της Μέι για το Βrexit.

Ωστόσο, οι αντιμαχόμε­νες πλευρές στο Εργατικό Κόμμα δίνουν διαφορετικ­ή ερμηνεία στο τι θα μπορούσε να σημαίνει προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Οι υποστηρικτ­ές του Κόρμπιν, υποστηρίζο­υν ότι η πρόταση δεν επηρεάζει τη θέση του για προτίμηση στη διεξαγωγή εθνικών εκλογών παρά ενός νέου δημοψηφίσμ­ατος, το οποίο ούτως ή άλλως θα θέτει διαφορετικ­ό ερώτημα από αυτό του 2016, που ζητούσε από τους ψηφοφόρους να αποφανθούν ξεκάθαρα υπέρ της εξόδου ή της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικώ­ν των Εργατικών Τζον Μακντάουελ δήλωσε στο BBC πως πιστεύει πως ένα νέο δημοψήφισμ­α θα πρέπει να αφορά τους όρους μιας συμφωνίας για το Brexit και όχι ξανά το ερώτημα της παραμονής ή όχι στην Ε.Ε.

Ο σκιώδης υπουργός Brexit όμως Σερ Κέιρ Στάρμερ υποστήριξε στο BBC ότι το κόμμα δεν δεσμεύεται «εσκεμμένα» για το ερώτημα που θα τίθεντο σε ένα νέο δημοψήφισμ­α, λέγοντας πως «σίγουρα δεν αποκλείει» την εναλλακτικ­ή της παραμονής στην Ε.Ε.

 ??  ?? Σερ Κέιρ Στάρμερ, εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit.
Σερ Κέιρ Στάρμερ, εκπρόσωπος των Εργατικών για το Brexit.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece