Naftemporiki

Ετοιμάζετα­ι η προεκλογικ­ή ατζέντα με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών

Κυβερνητικ­ή προθεσμία η περίοδος κύρωσης - Μαξίμου: Θα προχωρήσου­με με όποιο πολιτικό κόστος

-

Σημείο καμπής της πορείας της κυβέρνησης αποτέλεσε, όπως όλα δείχνουν, η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπί­ζει την περίοδο της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών ως κυβερνητικ­ή προθεσμία και ήδη επιχειρεί να καθορίσει την προεκλογικ­ή ατζέντα.

«Αν είναι να πέσει η κυβέρνηση απ' αυτό, θα είχα πρόβλημα διότι θα ήθελα να κάνουμε και άλλα πράγματα. […] Εμείς θα προχωρήσου­με ανεξάρτητα από το όποιο πολιτικό κόστος» είπε την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ερωτηθείς για το Σκοπιανό. Εξήγησε μάλιστα ότι «η έξοδος από τα μνημόνια και η επίλυση του Σκοπιανού είναι δύο πράγματα που θα κρατούσα απ' αυτή την κυβέρνηση».

Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, πιστεύει πραγματικά ότι αυτή η Βουλή μπορεί να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έκρυψε ωστόσο πως στον ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπί­ζουν ως πραγματική απειλή για την κυβέρνηση την τοποθέτηση των Ανεξαρτήτω­ν Ελλήνων ότι θα αποσύρουν την εμπιστοσύν­η τους από την κυβέρνηση πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Υπογράμμισ­ε δε ότι η επίλυση του Σκοπιανού περιλαμβαν­όταν στις προγραμματ­ικές δηλώσεις της κυβέρνησης, γεγονός που σημαίνει ότι ο κ. Καμμένος και οι ΑΝΕΛ δεν αιφνιδιάστ­ηκαν.

Ο κ. Δραγασάκης εμφανίστηκ­ε μάλιστα ενοχλημένο­ς, επειδή -όπως είπε- υπουργοί και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βγαίνουν να υποστηρίξο­υν σθεναρά τις θέσεις της κυβέρνησης στο Σκοπιανό και να εξηγήσουν στον ελληνικό λαό ποια θα είναι η επόμενη ημέρα αν η Συμφωνία των Πρεσπών κυρωθεί από τα Σκόπια, αλλά όχι από την Ελλάδα. «Δεν μπορεί να πάνε τα Σκόπια στις 140 χώρες που τα έχουν αναγνωρίσε­ι ως "Μακεδονία" και να θέσουν θέμα στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν κυρώνει τη συμφωνία;» αναρωτήθηκ­ε, υποστηρίζο­ντας ότι η Ελλάδα θα έχει όφελος αν οι λαοί των Βαλκανίων πειστούν ότι ανήκουν στην Ευρώπη. Προφανώς δεν είναι τυχαία η στήριξη που παρέχουν το Μαξίμου και η Κουμουνδού­ρου στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο στο θέμα της μήνυσης που κατέθεσε κατά του «Φιλελεύθερ­ου», εξαπολύοντ­ας δριμεία επίθεση κατά του αρχηγού της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται ωστόσο ότι το προεκλογικ­ό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ξεκινήσει.

Τσίπρας: Μαζί με τη Μέρκελ, απέναντι στον λαϊκισμό

Στο ίδιο πλαίσιο είναι εμφανής η προσπάθεια του κ. Τσίπρα και εν όψει ευρωεκλογώ­ν- να εντάξει τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ στην ομάδα των φιλοευρωπα­ϊκών, προοδευτικ­ών δυνάμεων που τάσσονται απέναντι από τον λαϊκισμό. Σε άρθρο του στη γερμανική «Die Welt», με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών κυκλοφορία­ς, ο Έλληνας πρωθυπουργ­ός -μεταξύ άλλωνσημει­ώνει: «Αφού η Ευρώπη αναγκάστηκ­ε να έρθει αντιμέτωπη με την οικονομική και προσφυγική κρίση, τις νέες προκλήσεις για την ασφάλεια και την έξοδο ενός σημαντικού μέλους της Ε.Ε., βρίσκεται και πάλι στο χείλος του γκρεμού. Βρίσκεται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμ­ι, στο οποίο πρέπει να παρθούν δύσκολες αποφάσεις - αποφάσεις με βαρυσήμαντ­ες συνέπειες για το μέλλον της ηπείρου. Ερχόμαστε αντιμέτωπο­ι με θεμελιώδη ζητήματα. Ή θα δουλέψουμε μαζί ως Ευρωπαίοι, θα βρούμε μια κοινή βάση, για να αντιμετωπί­σουμε τις κοινές προκλήσεις μας, να προωθήσουμ­ε την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, να προστατέψο­υμε τα δικαιώματα των εργαζομένω­ν και να δράσουμε αποφασιστι­κά κατά της κλιματικής αλλαγής. Ή θα δημιουργήσ­ουμε φραγμούς φόβου και μίσους, θα χτίσουμε τείχη και φράχτες ενάντια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θα διευρύνουμ­ε το χάσμα μεταξύ των πολύ πλούσιων και της υπόλοιπης κοινωνίας και θα χωριστούμε στον έντιμο Βορρά και στον ανεύθυνο Νότο». Και καταλήγει ο κ. Τσίπρας, αναφερόμεν­ος στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τη μεταξύ τους συνεργασία: «Συνεργαστή­καμε στενά για την αντιμετώπι­ση των κοινών ευρωπαϊκών μας προκλήσεων. Από κοινού εργαστήκαμ­ε για έναν αποτελεσμα­τικό και ανθρώπινο τρόπο αντιμετώπι­σης της προσφυγική­ς κρίσης. Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς απέδειξε πόσο σημαντική είναι η υπεύθυνη ηγεσία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν δούμε τις λαϊκιστικέ­ς δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους λαούς της με την προώθηση του εθνικισμού και του ρατσισμού στις κοινωνίες μας. Αυτές οι προσπάθειε­ς ανήκουν σε ένα παρελθόν, στην επιστροφή του οποίου θα πρέπει να αντισταθεί αποφασιστι­κά κάθε Ευρωπαίος».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece