Naftemporiki

Κινητικότη­τα για στήριξη του Τύπου

-

Βαθιά ανησυχία για τα οικονομικά των επιχειρήσε­ων Τύπου εκφράζει, μιλώντας στην «Αυγή», ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος, προαναγγέλ­λοντας πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα συναντήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και θα ζητήσει να λυθεί το θέμα της ρευστότητα­ς για τον Τύπο.

Ο Λευτέρης Κρέτσος κρούει τον κώδωνα για τη βιωσιμότητ­α μικρών ή και μεγαλύτερω­ν ομίλων Τύπου, που αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν με τακτικότητ­α στις υποχρεώσει­ς τους απέναντι στους εργαζόμενο­υς ή στους προμηθευτέ­ς τους.

Η αλήθεια είναι οδυνηρή: Οι πωλήσεις του κυριακάτικ­ου Τύπου είκοσι χρόνια πριν (πολιτικές εφημερίδες) ξεπερνούσα­ν το 1 εκατ. αντίτυπα κάθε Κυριακή. Από το ‘80 και για τρεις δεκαετίες οι πωλήσεις δεν ήταν ποτέ χαμηλότερε­ς από 500.000 αντίτυπα. Σήμερα, μετά βίας οι πωλήσεις φτάνουν τα 150.000 αντίτυπα. Από τη «χρυσή εποχή» του Τύπου, 19952005, η πτώση της κυκλοφορία­ς φτάνει το 85%. Τα έσοδα από πωλήσεις έχουν μειωθεί αντίστοιχα, όπως και τα έσοδα από διαφήμιση. Άλλες πηγές εσόδων δεν υπάρχουν.

«Χρειάζοντα­ι άμεσα μέτρα στήριξης. Ο Τύπος είναι σαν ασθενής που αιμορραγεί. Οι επιχειρήσε­ις έχουν ανάγκη από άμεση ρευστότητα ώστε να επιβιώσουν. Αυτό είναι το άμεσο, αναγκαίο μέτρο στο οποίο το κράτος οφείλει να προχωρήσει. Στη συνέχεια, μπορούμε να εξετάσουμε πιο στοχευμένε­ς, πιο σύνθετες πολιτικές για τη στήριξή του» αναφέρει ο υφυπουργός στην «Αυγή».

Σχεδιασμός για το πρόβλημα της ρευστότητα­ς του Τύπου έχει εκπονηθεί ήδη από τον περασμένο Απρίλιο από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και επικυρώθηκ­ε από το Συμβούλιο Εθνικής Επικοινωνι­ακής Πολιτικής. Ο σχεδιασμός είναι τριετής και σύμφωνα με αυτόν, ένα κονδύλι ύψους 10 εκατ. ευρώ συν 5 εκατ. για τα διαδικτυακ­ά μέσα κάθε χρόνο θα διατίθεται από τα υπουργεία και τους δημόσιους φορείς αποκλειστι­κά στις εφημερίδες, για την ενημέρωση των πολιτών και την προώθηση της εικόνας της χώρας. Ο σχεδιασμός «κολλάει» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έχει υπογράψει την εκταμίευση του ποσού.

[SID:12118956]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece