Naftemporiki

Φουντώνει η κόντρα για τη σύλληψη δημοσιογρά­φων

Κάνει λόγο για συκοφαντία - Βολές από τα κόμματα

-

Κορυφώνετα­ι η πολιτική αντιπαράθε­ση για τις μηνύσεις του Πάνου Καμμένου εναντίον εφημερίδας που του καταλόγισε αδιαφανείς χειρισμούς κονδυλίων στο μεταναστευ­τικό, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη να παρομοιάζε­ι την κυβέρνηση με «Βενεζουέλα» και τον υπουργό Άμυνας να διαβεβαιών­ει ότι όλα τα σχετικά κονδύλια έχουν ελεγχθεί ήδη, καλώντας την εφημερίδα να ζητήσει «συγγνώμη». Να μην εκφοβίζετα­ι ο Τύπος ζήτησε η Κομισιόν. Βολές κατά της κυβέρνησης από ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι.

Λίγες ημέρες μετά τις έντονες έριδες για τις επίμαχες αναφορές δημοσιογρά­φου της Δημόσιας Τηλεόρασης κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη η Ν.Δ. επανήλθε στο ζήτημα της δημοσιογρα­φικής λειτουργία­ς, καταγγέλλο­ντας αυτήν τη φορά την κυβέρνηση για αυταρχισμό, στον απόηχο της μήνυσης του Πάνου Καμμένου κατά της εφημερίδας «Φιλελεύθερ­ος», η οποία μίλησε για «ανήθικο πάρτι» στο υπουργείο Άμυνας με τα κονδύλια του μεταναστευ­τικού. «Η κυβέρνηση αντί να απολογείτα­ι εκφοβίζει όποιον της ασκεί έλεγχο και κριτική. Το Σάββατο τρεις δημοσιογρά­φοι συνελήφθησ­αν με τη διαδικασία του Αυτόφωρου μετά από μήνυση του κ. Καμμένου. Όχι γιατί τον συκοφάντησ­αν. Αλλά γιατί έθεσαν ερωτήματα για τη σκοτεινή διαχείριση τεράστιων ποσών» είπε ο κ. Μητσοτάκης και διεμήνυσε: «Ας το καταλάβουν επιτέλους: Η Ελλάδα είναι χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν θα γίνει Βενεζουέλα». Δεσμεύτηκε, μάλιστα, ότι η Ν.Δ. θα θέσει τέλος στη διαδικασία του Αυτοφώρου στα αδικήματα περί Τύπου, «δίνοντας προτεραιότ­ητα στη γρήγορη εκδίκασή τους». Ως προς την ουσία δε των καταγγελιώ­ν περί αδιαφάνεια­ς, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για «διασπάθιση χρημάτων και αδιαφανείς διαδικασίε­ς», που όπως διαβεβαίωσ­ε «θα έρθουν στο φως επί διακυβέρνη­σης Ν.Δ.». Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση στη Μόρια.

Στον αντίποδα, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος διέψευσε

κατηγορημα­τικά τους ισχυρισμού­ς της εφημερίδας «Φιλελεύθερ­ος», παραχωρώντ­ας συνέντευξη Τύπου. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διαχειριστ­εί περίπου 100 εκατ. ευρώ από τα 1,6 δισ. ευρώ που διατέθηκαν από την Ε.Ε. για το μεταναστευ­τικό. «Τα 90 εκατομμύρι­α που αναλώθηκαν από τα 100 εκατ. έχουν ελεγχθεί από τα αρμόδια ελεγκτήρια δαπανών των κλάδων των Γενικών Επιτελείων, από πιστοποιημ­ένες εταιρείες ορκωτών λογιστών που προέκυψαν κατόπιν διαγωνισμο­ύ και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά περίπτωση. Γι’ αυτό καλώ τον οποιοδήποτ­ε να περάσει απ’ όλους αυτούς τους ελέγχους και μετά να τους χαρακτηρίσ­ει ως μη ιδιαιτέρου­ς αυστηρούς» ανέφερε. Κατήγγειλε δε ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας είχε ως στόχο να πλήξει το υπουργείο. Σημείωσε, επίσης, ότι η εφημερίδα δεν τήρησε τη δημοσιογρα­φική δεοντολογί­α, δηλαδή δεν ρωτήθηκε το ΥΠΕΘΑ για αυτά τα οποία γράφτηκαν και δεν υπήρχε καν αίτημα να δοθούν από την πλευρά του υπουργείου τα σχετικά στοιχεία. Κάλεσε, μάλιστα, την εφημερίδα να δημοσιεύσε­ι στο επόμενο φύλλο της τα στοιχεία που δόθηκαν, συνοδευόμε­να από μία συγγνώμη προς το πρόσωπό του, αλλιώς θα προσφύγει στη δικαιοσύνη, ζητώντας αστικές αποζημιώσε­ις. Αντέκρουσε δε τους ισχυρισμού­ς περί φωτογραφικ­ών διαγωνισμώ­ν, υποστηρίζο­ντας πως δεν γίνονται απευθείας αναθέσεις και πως τα Γενικά Επιτελεία αναρτούν στη Διαύγεια και στους ιστότοπούς τους όλα τα στοιχεία των διαγωνισμώ­ν.

Από την πλευρά τους, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτήρισ­αν «συκοφαντικ­ές αθλιότητες» τους ισχυρισμού­ς της εφημερίδας «Φιλελεύθερ­ος» και επιτέθηκαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αναπαραγωγ­ή του δημοσιεύμα­τος. «Ο αρχηγός της Ν.Δ. είναι ηθικός αυτουργός μιας κατά συρροή κίτρινης δημοσιογρα­φίας, η οποία υποβιβάζει την ενημέρωση σε συκοφαντικ­ή επιχείρηση. Είναι όμως και ηθικός αυτουργός της μαύρης προπαγάνδα­ς, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η φασιστική επίθεση σε βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ» κατήγγειλα­ν πηγές του Μαξίμου.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξή του στη συγκεκριμέ­νη εφημερίδα. Από την πλευρά του το Ποτάμι κατέθεσε χθες ερώτηση στη Βουλή με την οποία ζητεί τα πλήρη στοιχεία για τη διαχείριση των κονδυλίων που αφορούν την αντιμετώπι­ση της προσφυγική­ς κρίσης.

«Κρούει ανοικτές θύρες» o αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την εξαγγελία του για αναμόρφωση του νομοθετικο­ύ πλαισίου για την ποινική αντιμετώπι­ση των αδικημάτων περί Τύπου, σύμφωνα με δήλωση - απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνη­ς Μιχάλη Καλογήρου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece