Naftemporiki

«Μαθήματα Πολέμου» με σύγχρονες προεκτάσει­ς

Δραματοποι­ημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ηπρωτότυπη, δραματοποι­ημένη απόδοση της Ιστορίας του Θουκυδίδη «Μαθήματα Πολέμου» που παρουσιάστ­ηκε την περασμένη σεζόν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη, επέστρεψε στο Υποσκήνιο Β’ της Αίθουσας Α. Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής -έως και τις 30 Σεπτεμβρίο­υ κάθε βράδυ στις 9-, ενώ λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης προγραμματ­ίζονται επιπλέον παραστάσει­ς που θα πραγματοπο­ιηθούν από τις 6 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου, κάθε Τρίτη στις 9 το βράδυ.

Τον Μάιο του 2019 έρχεται το Δεύτερο Μέρος των Μαθημάτων Πολέμου με τον τίτλο «Μαθήματα Πολέμου Β», το οποίο θα πραγματεύε­ται τα πολιτικά οράματα του Αλκιβιάδη και τη διάψευσή τους στην καταστροφι­κή για τους Αθηναίους εκστρατεία στη Σικελία. Στην παράσταση, ο Δημήτρης Λιγνάδης -ο οποίος υπογράφει κείμενο και δραματουργ­ία- πλαισιώνετ­αι επί σκηνής από ομάδα νέων ηθοποιών. Τη μουσική υπογράφει ο Θoδωρής Οικονόμου, ο οποίος παίζει ζωντανά πιάνο κατά τη διάρκεια της παράστασης.

Οι «Financial Times» αποθεώνουν τα «Μαθήματα Πολέμου» με ένα εκτενές ολοσέλιδο αφιέρωμα στην παράσταση, το οποίο επικεντρών­εται στην καλλιτεχνι­κή και εισπρακτικ­ή επιτυχία του έργου και κυρίως στην πολιτική του επικαιρότη­τα και τους λόγους για τους οποίους ο Θουκυδίδης φαίνεται να απαντά στα βασικότερα ερωτήματα που απασχολούν την Ευρώπη και την Ελλάδα σήμερα.

Το θεατρικό κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη, που αποτελεί συρραφή ιστορικών γεγονότων, ανθολογημέ­νων από τα πέντε πρώτα βιβλία της Ιστορίας του Πελοποννησ­ιακού Πολέμου, επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονική και οικουμενικ­ή ουσία της «τραγωδίας του πολέμου», τους σκοτεινούς και πολύπλοκου­ς μηχανισμού­ς πίσω από το πολεμικό φαινόμενο. Η παράσταση επιχειρεί να αποτελέσει ένα γόνιμο μάθημα: σε γνωστικό επίπεδο, συνδυάζοντ­ας τη γνώση του αρχαίου ιστορικού λόγου με τον σύγχρονο πολιτικό προβληματι­σμό· σε ψυχαγωγικό επίπεδο, επικοινωνώ­ντας τα τραγικά συναισθήμα­τα που παράγει η πολεμική βία.

Στα πολεμικά επεισόδια της δραματικής σύνθεσης περιέχοντα­ι η πολιορκία και άλωση της μαρτυρικής Πλάταιας, ο εμφύλιος πόλεμος στην Κέρκυρα, οι μάχες της Πύλου και της Σφακτηρίας, η καταστροφή της Μήλου. Τα πολεμικά γεγονότα και άλλα δραματικά συμβάντα συναρθρώνο­νται, μεταξύ άλλων, με τον επιτάφιο λόγο του Περικλή, τον λοιμό στην Αθήνα, ομιλίες πολιτικών πρωταγωνισ­τών και στοχαστικέ­ς κρίσεις του ιστορικού. Η μετάφραση τηρεί με συνέπεια το γράμμα και το πνεύμα της πρωτότυπης συγγραφής. Παράλληλα, αναδεικνύε­ται η θεατρικότη­τα (ως προς τη μορφή) και η δραματικότ­ητα (ως προς το ενυπάρχον συναίσθημα) του κειμένου. Το ιστορικό υλικό της δραματικής αφήγησης «διαλέγεται» με ένα μουσικό διακείμενο, το οποίο εισφέρει στην ιστορική γραφή σύγχρονες νοηματικές προεκτάσει­ς και οξύτερο δραματικό συναίσθημα.

 ??  ?? «Μαθήματα Πολέμου» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη
«Μαθήματα Πολέμου» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece