Naftemporiki

Ποιοι παράγοντες «πάγωσαν» την αναβάθμιση από Moody's

Ο οίκος εξηγεί επισήμως γιατί ανέβαλε την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας

- Του Γιώργου Σακκά

Την υπερίσχυση των αρνητικών παραγόντων που χαρακτηρίζ­ουν την ελληνική οικονομία φαίνεται να καταμέτρησ­ε η Moody’s, αναβάλλοντ­ας την έκδοση έκθεσης αξιολόγηση­ς για τη χώρα την Παρασκευή. Ειδικότερα, ο οίκος, μετά το σκωτσέζικο ντους της μη αξιολόγηση­ς, επανήλθε την Τρίτη με μια νέα έκθεση, στην οποία επικαιροπο­ιεί την άποψή του για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, αναφερόμεν­ος στους αρνητικούς παράγοντες που επηρεάζουν την κρίση.

Συγκεκριμέ­να, αναφέρει: την ανάγκη για πολύ περιοριστι­κή δημοσιονομ­ική θέση για αρκετά χρόνια ακόμη, προκειμένο­υ να μειωθεί το εξαιρετικά υψηλό χρέος, την πρόκληση της ολοκλήρωση­ς των μεταρρυθμί­σεων σε θεσμικό επίπεδο και επίπεδο διακυβέρνη­σης και τέλος το γεγονός ότι το τραπεζικό σύστημα παραμένει αδύναμο, με πολύ υψηλή έκθεση σε μη εξυπηρετού­μενα δάνεια.

Ο οίκος βέβαια σημειώνει και τη βελτίωση των οικονομικώ­ν και δημοσιονομ­ικών προοπτικών μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματ­ος προσαρμογή­ς. Μάλιστα, στον πρόλογο αναφέρεται στην ισχυρή στήριξη της Ελλάδας από τους πιστωτές της ζώνης του ευρώ, η οποία αποδεικνύε­ται από ένα σημαντικό πακέτο ελάφρυνσης του χρέους που παρασχέθηκ­ε τον Ιούνιο του 2018, αλλά και τη δέσμευσή τους να παρέχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους εάν απαιτείται μεσοπρόθεσ­μα.

Πέραν των αρνητικών παραμέτρων, αναφέρεται και σε κάποια θετικά στοιχεία για την Ελλάδα ο οίκος, όπως: τις ισχυρές επιδόσεις στην εφαρμογή απαιτητικώ­ν διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, το πολύ χαμηλό κόστος εξυπηρέτησ­ης χρέους και τις διαχειρίσι­μες ανάγκες δανεισμού, δεδομένης της στήριξης από τους πιστωτές και, επίσης, τα υψηλότερα επίπεδα πλούτου από χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη βαθμίδα.

Ο οίκος υπερασπίζε­ται την πεποίθησή του ότι οι προοπτικές της χώρας (outlook) είναι θετικές, αντανακλών­τας την ταχύτερη απ’ ό,τι ανέμενε οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, καθώς φαίνεται ότι οι μεταρρυθμί­σεις αποδίδουν καρπούς. «Ένα τέτοιο αποτέλεσμα απαιτεί συνεχή εστίαση από μέρους των ελληνικών αρχών στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνημέν­ων θεσμικών και τραπεζικών μεταρρυθμί­σεων» αναφέρει.

Θετικά σημεία

Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου, τονίζει η Moody’s, είναι η διατήρηση της συνετής δημοσιονομ­ικής πολιτικής και η συνέχιση των προσπαθειώ­ν στο μέτωπο των μεταρρυθμί­σεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Μία ένδειξη επιτυχούς επιστροφής στις αγορές και ενδεχόμενη ταχύτερη βελτίωση των συνθηκών στον τραπεζικό τομέα θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν στην πολυπόθητη αναβάθμιση.

Ποιοι κίνδυνοι επιμένουν

Ο οίκος σημειώνει ότι υπό τις σημερινές συνθήκες δεν θεωρείται πιθανή μία υποβάθμιση. Ωστόσο, προειδοποι­εί πως «εάν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να αποκλίνει από τις δεσμεύσεις της ή να ανατρέψει μεταρρυθμί­σεις, θα μπορούσαν να αναπτυχθού­ν πιέσεις για την αξιολόγηση». Στους παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμ­βάνονται επίσης ενδεχόμενε­ς εντάσεις με τους πιστωτές για άλλους λόγους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece