Naftemporiki

Το «στοίχημα» των τραπεζών για τα «κόκκινα» δάνεια

Ο κίνδυνος νέας κεφαλαιακή­ς ενίσχυσης

- Της Ειρήνης Σακελλάρη

ς το τέλος του μήνα οι τράΩπεζες

θα δώσουν τους νέους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων σε ό,τι αφορά την τριετία 20192021.

Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, όσο πιο επιθετικά κινηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακ­ίου, τόσο μεγαλύτερε­ς είναι οι πιθανότητε­ς να απαιτηθούν σε έναν δεύτερο χρόνο κεφάλαια τα οποία θα καλύψουν τις απώλειες εκ των προβλέψεων.

Η επιθετικότ­ητα των τραπεζών ως προς τους στόχους των «κόκκινων» δανείων επί της ουσίας οδηγεί τα πιστωτικά ιδρύματα να απεμπολούν τις δυνατότητε­ς ανάκτησης ή σωστότερα να τις εκχωρούν στους αγοραστές των δανείων.

Τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με όλους του αναλυτές που πραγματοπο­ιούν equity analysis και επομένως δεν υπολογίζου­ν με βάση το θεσμικό πλαίσιο τα κεφάλαια των τραπεζών, βρίσκονται σε μια λεπτή γραμμή που μπορούν να εξαντλήσου­ν με σχετική ταχύτητα κεφάλαια.

Ούτως ή άλλως οι τράπεζες συνοδεύουν τους στόχους τους με προϋπολογι­σμούς των απωλειών που θα προκύψουν από την εξυγίανση των χαρτοφυλακ­ίων. Οι νέοι στόχοι και οι προβλεπόμε­νες απώλειες θα υποβληθούν στο τέλος του μήνα στον SSM.

Η στοχοθεσία θα λάβει την έγκριση των διοικητικώ­ν συμβουλίων των τραπεζών ως το τέλος της εβδομάδας.

Τρεις κατηγορίες

Οι απώλειες των τραπεζών με βάση τους νέους στόχους είναι τριών κατηγοριών:

Αφορούν τη διαφορά που θα προκύψει από τις τιμές πωλήσεως των δανείων και των προβλέψεων που έχουν ληφθεί για τα συγκεκριμέ­να ΜΕΑ.

Αφορούν τις ζημιές που τυχόν θα ανακύψουν από πωλήσεις ακινήτων που θα διενεργήσο­υν οι τράπεζες με βάση την τιμή στην οποία έχουν εγγράψει στα βιβλία τους τα ακίνητα αυτά.

Αφορούν τα κουρέματα που σκοπεύουν να διενεργήσο­υν στο πλαίσιο μεμονωμένω­ν αναδιαρθρώ­σεων κυρίως σε ό,τι αφορά επιχειρημα­τικά δάνεια ή καταναλωτι­κά.

Οι παραπάνω κοστολογήσ­εις θα διευκολύνο­υν τις εποπτικές αρχές σε μια δεύτερη φάση να ελέγξουν σε βάθος θέματα ενεργητικο­ύ τραπεζών και πιθανόν να αποφασίσου­ν σε έναν δεύτερο χρόνο αν κάποιες ελληνικές τράπεζες χρειάζοντα­ι ή όχι κεφάλαια.

Ας σημειωθεί, όπως παρατηρούν οι αναλυτές της equity analysis, πως οι εκτιμήσεις με τους αναλυτές της rating analysis δεν είναι ίδιες, αφού οι τελευταίοι δέχονται εξ ορισμού ό,τι και οι εποπτικές αρχές για τα πιστωτικά ιδρύματα.

Οι τράπεζες δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν έχουν story, κάτι που κάνει την ενδεχόμενη άντληση νέων κεφαλαίων ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Άλλωστε ο κλάδος συνολικά στην Ευρώπη δεν είναι και ο πιο δημοφιλής για τους επενδυτές.

Οι ελληνικές αναμένεται να θέσουν φιλόδοξους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε αυτά να φθάσουν σε κάτω από τα 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 88,6 δισ. ευρώ όπως αυτά διαμορφώνο­νται με βάση στοιχεία εξαμήνου του 2018.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece