Naftemporiki

Το ΤΑΙΠΕΔ κοντά στον στόχο των εσόδων

Τον Μάρτιο η παραχώρηση του 30% του ΔΑΑ για 1,35 δισ. ευρώ

- Του Φάνη Ζώη

Νετήσιους α πιάσει για πρώτη φορά τους

στόχους εισπράξεων από αποκρατικο­ποιήσεις που είχαν τεθεί από τους θεσμούς θα επιδιώξει το ΤΑΙΠΕΔ, κάτι που προσιδιάζε­ι σε ρεκόρ μεταμνημον­ιακής συμμόρφωση­ς. Αυτό θα μπορέσει να επιτευχθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς της 20ετούς επέκτασης της σύμβασης του αεροδρομίο­υ «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την οποία θα υπερβεί την επιδίωξη άντλησης ποσού άνω των 2 δισ. ευρώ. Τα εισπραχθέν­τα έσοδα από αποκρατικο­ποιήσεις ανέρχονται σήμερα στα 994,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα αναμενόμεν­α αγγίζουν το 1.355,6 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το προσδοκώμε­νο έσοδο του 2018 θα ανέλθει στα 2.350,4 δισ. ευρώ. Σε αυτό το θέμα επικεντρώθ­ηκε ο εκτελεστικ­ός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος χθες μιλώντας στον Alpha 989, εκτιμώντας ότι με την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ Αθηνών στη ΔΑΑ Α.Ε. μέσα στο έτος, το ΤΑΙΠΕΔ θα είναι σε θέση στις αρχές του 2019 -πιθανότατα τον Μάρτιονα προχωρήσει στην έναρξη της διαγωνιστι­κής διαδικασία­ς για την πώληση του 30% της εταιρείας ΔΑΑ Α.Ε. Ο ίδιος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τους λόγους που οδήγησαν στη διεύρυνση του τιμήματος για την επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς του αεροδρομίο­υ Αθηνών, από τα 600 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ) στο 1,35 δισ. ευρώ, εξήγησε ότι η αρχική επέκταση της σύμβασης παραχώρηση­ς συμφωνήθηκ­ε αρχές του 2017 και υπογράφηκε προς το τέλος του ίδιου έτους, με τις διαπραγματ­εύσεις να είχαν ξεκινήσει το 2016 και με βάση παραδοχής τα οικονομικά στοιχεία του ΔΑΑ 2015.

Για τον διαγωνισμό των ΕΛΠΕ, ο οποίος έχει μπει στη β’ φάση, ο κ. Ξενόφος εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο έτος το Ταμείο θα έχει λάβει δεσμευτικέ­ς οικονομικέ­ς προσφορές.

Αναφορικά με την Εγνατία Οδό σημείωσε ότι ο διαγωνισμό­ς προχωρά κανονικά και ολοκληρώνε­ται τον επόμενο μήνα το σύνολο των επισκέψεων από την πλευρά των επενδυτικώ­ν σχημάτων, με στόχο να υπάρξουν δεσμευτικέ­ς προσφορές στο τέλος του έτους.

Τέλος, εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούν να έχουν εκκινήσει οι διαγωνιστι­κές διαδικασίε­ς για τις υπο-παραχωρήσε­ις στα λιμάνια Αλεξανδρού­πολης και Καβάλας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece