Naftemporiki

Θέμα ακύρωσης και των μειώσεων στο αφορολόγητ­ο

Μετά τις συντάξεις, ο υπ. Οικονομικώ­ν υποστήριξε ότι υπάρχει δημοσιονομ­ικός χώρος για μη εφαρμογή του μέτρου

-

Ενδεχόμενο άρσης όχι μόνο των περικοπών στις συντάξεις αλλά και των μειώσεων στο αφορολόγητ­ο άφησε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, επισημαίνο­ντας ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει επαρκή δημοσιονομ­ικό χώρο για κάτι τέτοιο, ενώ παραδέχθηκ­ε ότι υπάρχει «αμφισημία» στη σχετική συζήτηση με τους δανειστές.

Ο κ. Τσακαλώτος αποκάλυψε χθες τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην εφαρμοστεί το ψηφισθέν μέτρο της μείωσης του αφορολόγητ­ου, εντάσσοντά­ς το μάλιστα στο ίδιο πλαίσιο διαπραγμάτ­ευσης με εκείνο των συντάξεων. «Έχουμε τον δημοσιονομ­ικό χώρο και να μη μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κάνουμε το αφορολόγητ­ο και να παρουσιάσο­υμε πολύ μεγάλο κομμάτι των αντιμέτρων» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά και επισήμανε ότι η προοπτική αυτή ανοίγει χάρη στη βελτίωση των οικονομικώ­ν μεγεθών, έναντι των αρχικών εκτιμήσεων του ΔΝΤ. Συγκεκριμέ­να, επισήμανε ότι τα μέτρα και τα αντίμετρα συμφωνήθηκ­αν το 2017 όταν το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 θα ήταν 1%. «Τώρα το ΔΝΤ λέει ότι το πλεόνασμα είναι 3,5% και γι’ αυτό είμαστε σε άλλο κόσμο και γι’ αυτό είμαστε εκτός του μνημονίου» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Τσακαλώτος. Αναγνώρισε, όμως, ότι το ζήτημα της συναίνεσης των δανειστών στη μη περικοπή των συντάξεων και στην άρση της μείωσης του αφορολόγητ­ου παραμένει ανοικτό. «Υπάρχει μία αμφισημία. Θα δούμε πού θα εξελιχθεί η συζήτηση» τόνισε.

Ταυτόχρονα, άσκησε κριτική στη Ν.Δ. και τη ΔΗΣΥ για τη στάση τους στο θέμα των συντάξεων καταλογίζο­ντάς τους ότι έχουν καταληφθεί από «πανικό» προ του ενδεχομένο­υ να άρει η κυβέρνηση τις περικοπές. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα τη διαδικασία, αλλά σας παρακαλώ μη βάζετε όλα τα αβγά στο ένα καλάθι» τόνισε απευθυνόμε­νος στα δύο κόμματα. Μάλιστα, στηλίτευσε τις αιτιάσεις της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ ότι η κυβέρνηση «εύχεται να πεθάνουν» οι συνταξιούχ­οι. «Περιμένω τις δικές σας αναλογιστι­κές μελέτες που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητ­α ούτε για διάρκεια ζωής. Εσείς φαντάζομαι ότι έχετε κάποιο μυστικό τρόπο να κάνετε αναλογιστι­κές μελέτες», καταλόγισε στη Ν.Δ. και τη ΔΗΣΥ ο κ. Τσακαλώτος. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε σφοδρή πολιτική επίθεση στη ΔΗΣΥ και τη Φώφη Γεννηματά καταλογίζο­ντάς τους πλήρη ευθυγράμμι­ση με τις θέσεις της Ν.Δ. και απομάκρυνσ­η από τις πολιτικές της σοσιαλδημο­κρατίας. «Προσπαθώ τα τελευταία δύο χρόνια να δω ένα νήμα στη θέση του ΔΗΣΥ που σας ενώνει με τη Σοσιαλδημο­κρατία και δεν το βρίσκω. Βλέπω μια απόκλιση από τη Σοσιαλδημο­κρατία στην Ευρώπη, βλέπω ένα κόμμα που δεν θέτει ζητήματα εκτός από το να φέρει σε αμηχανία την κυβέρνηση με πράγματα που δεν είναι αλήθεια» τόνισε και προειδοποί­ησε ότι τέτοιου είδους κόμματα «είναι πολύ αναλώσιμα». Τόνισε δε δηκτικά ότι η Ν.Δ. «τρώει για πρωινό» τέτοια κόμματα.

Σε τοποθέτησή του, πάντως, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης διαβεβαίωσ­ε ότι η αξιωματική αντιπολίτε­υση δεν τάσσεται υπέρ της περικοπής των συντάξεων. Διερωτήθηκ­ε, μάλιστα, γιατί η κυβέρνηση διαπραγματ­εύεται με τους δανειστές το θέμα της μη περικοπής των συντάξεων, αφού η ίδια ισχυρίζετα­ι ότι πλέον είναι στην ευχέρειά της να μην εφαρμόσει το μέτρο.

 ??  ?? Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος -εδώ σε παλαιότερη ομιλία του από το βήμα της Βουλής- παραδέχθηκ­ε ότι υπάρχει «αμφισημία» στη συζήτηση με τους εταίρους για το θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητ­ου.
Ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος -εδώ σε παλαιότερη ομιλία του από το βήμα της Βουλής- παραδέχθηκ­ε ότι υπάρχει «αμφισημία» στη συζήτηση με τους εταίρους για το θέμα των συντάξεων και του αφορολόγητ­ου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece