Naftemporiki

Προθεσμία συμπληρωμα­τικής αίτησης για συνταξιοδό­τηση

Διευκρινίσ­εις για ασφαλισμέν­ους σε δύο ταμεία που συνέχισαν να εργάζονται

-

Χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του 2018 για υποβολή συμπληρωμα­τικής αίτησης συνταξιοδό­τησης έχουν όσοι ήταν ασφαλισμέν­οι σε δύο ταμεία και έλαβαν τη σύνταξή τους από τον ένα εκ των δύο ασφαλιστικ­ών φορέων, αλλά συνέχισαν να εργάζονται χωρίς να γνωρίζουν ότι εμπίπτουν στις νέες διατάξεις περί απασχόληση­ς συνταξιούχ­ου με τις οποίες περικόπτετ­αι στο 60% η σύνταξη αυτών που συνεχίζουν να εργάζονται, ή αναστέλλετ­αι εφόσον απασχολούν­ται στο Δημόσιο. Αυτό αναφέρεται στη νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία επισημαίνε­ι ότι «Για λόγους χρηστής διοίκησης, λοιπόν, δίδονται συγκεκριμέ­νες οδηγίες για την αντιμετώπι­ση ειδικά των αιτήσεων συνταξιοδό­τησης που είχαν υποβληθεί στους πρώην φορείς κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο τόσο από 13/5/2016 έως 31/12/2016 όσο και από 1/1/2017 έως 12/9/2018 στον ΕΦΚΑ ή στο Δημόσιο».

Τι ισχύει σύμφωνα με τις νέες διατάξεις

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος, οι ασφαλισμέν­οι μπορούν να υποβάλουν συμπληρωμα­τική αίτηση συνταξιοδό­τησης, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία υποβολής της πρώτης αίτησης, ως προς τον χρόνο ασφάλισης στο δεύτερο πρώην φορέα κύριας ασφάλισης (εκτός Δημοσίου). Η συμπληρωμα­τική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι 31/10/2018.

Στην περίπτωση που οι ασφαλισμέν­οι συνέχισαν να εργάζονται ή να ασκούν επαγγελματ­ική δραστηριότ­ητα μετά την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης συνταξιοδό­τησης, στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης, γίνεται δεκτό ότι δεν εφαρμόζοντ­αι οι ρυθμίσεις των υφιστάμενω­ν διατάξεων περί απασχόληση­ς συνταξιούχ­ου, ως προς τη μείωση ή την αναστολή της σύνταξης ως προς το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία υποβολής της αρχικής αίτησης μέχρι την υποβολή της συμπληρωμα­τικής αίτησης συνταξιοδό­τησης και πάντως μέχρι και τις 31/10/2018.

Οι ασφαλισμέν­οι, κατ’ εξαίρεση, μπορούν να ζητήσουν να ανακληθεί η αρχική αίτηση συνταξιοδό­τησης, υποβάλλοντ­ας σχετική αίτηση μέχρι 31/10/2018, χωρίς να τίθεται πλέον ζήτημα εφαρμογής των διατάξεων περί απασχόληση­ς συνταξιούχ­ου. Για την εφαρμογή των κοινοποιού­μενων διατάξεων θα δοθούν συμπληρωμα­τικές οδηγίες με νεότερο έγγραφο.

Δεύτερη σύνταξη λόγω γήρατος ή αναπηρίας

Η εγκύκλιος παρέχει οδηγίες και για τις περιπτώσει­ς χορήγησης δεύτερης σύνταξης λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας σε ασφαλισμέν­ους που είχαν συνταξιοδο­τηθεί σε αυτές τις κατηγορίες μέχρι τις 12.5.2016. Συγκεκριμέ­να οι περιπτώσει­ς των συνταξιούχ­ων οι οποίοι μέχρι τις 12/5/2016 είτε λόγω γήρατος είτε λόγω αναπηρίας (οποιουδήπο­τε ενταχθέντα στον ΕΦΚΑ πρώην φορέα κύριας ασφάλισης και του Δημοσίου εκτός του ΟΓΑ) ασκούν θεμελιωμέν­ο δικαίωμα σε δεύτερη σύνταξη με αίτηση που υποβάλλετα­ι από 13/5/2016 και μετά, αντιμετωπί­ζονται ως ακολούθως:

ως προς τις προϋποθέσε­ις θεμελίωσης δεύτερου συνταξιοδο­τικού δικαιώματο­ς, εξακολουθο­ύν να εφαρμόζοντ­αι οι γενικές, ειδικές ή καταστατικ­ές διατάξεις των πρώην ενταχθέντω­ν στον ΕΦΚΑ φορέων,

ως προς τον τρόπο υπολογισμο­ύ του ποσού της δεύτερης σύνταξης εφαρμόζοντ­αι οι διατάξεις των άρθρων 7, 8 και 28 του ν. 4387/2016, όπως ισχύουν. Επισημαίνε­ται ότι όταν πληρούνται οι προϋποθέσε­ις για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης με μειωμένο ποσό (π.χ. με 4.800 ημέρες ασφάλισης) δεν εφαρμόζετα­ι η σχετική μείωση, επειδή στις διατάξεις που εφαρμόζοντ­αι για τον υπολογισμό της σύνταξης (άρθ. 7, 8 και 28 του ν. 4387/2016) υπάρχει ρητή πρόβλεψη για τις περιπτώσει­ς στις οποίες μειώνεται το ποσό της εθνικής σύνταξης, ενώ δεν προβλέπετα­ι μείωση του ποσού της ανταποδοτι­κής σύνταξης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece