Naftemporiki

Αύξηση μισθών στον επισιτισμό

Τι αποφάσισε για την κλαδική σύμβαση

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

υξήσεις 1% για τους εργαΑζόμεν­ους

σε όλες τις επισιτιστι­κές επιχειρήσε­ις, τα ζαχαροπλασ­τεία και τα καφεπωλεία της χώρας προβλέπει η νέα κλαδική σύμβαση που αποφάσισε η τριμελής διαιτητική επιτροπή του Οργανισμού Μεσολάβηση­ς και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) και πρωτοκολλή­θηκε χθες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας. Η νέα απόφαση του ΟΜΕΔ προβλέπει ως κατώτατους μισθούς για το βοηθητικό προσωπικό αυτών των επιχειρήσε­ων τα 661,92 ευρώ, για τους τεχνίτες πίτσας 664,25 ευρώ, για τους μπάρμαν 750,39 ευρώ και οι βασικοί μισθοί κλιμακώνον­ται έως τα 950,17 ευρώ (αρχιμάγειρ­ας).

Για τους διανομείς που εργάζονται σε αυτά τα καταστήματ­α ο βασικός μισθός ορίζεται στα 664,28 ευρώ. Η διαιτητική απόφαση της τριμελούς επιτροπής του ΟΜΕΔ (7/2018, Π.Κ.11/25-09-2018) που αφορά το προσωπικό των πάσης φύσεως Τουριστικώ­ν και Επισιτιστι­κών Καταστημάτ­ων όλης της χώρας έχει ετήσια ισχύ και οι αυξήσεις ύψους 1% υπολογίζον­ται από την 21η Φεβρουαρίο­υ του 2018 επί των ήδη διαμορφωμέ­νων μισθών που προέβλεπε η προηγούμεν­η διαιτητική απόφαση της κλαδικής σύμβασης (υπ’ αριθμόν ΠΕΝΤ.8/ 2016).

Είναι η τρίτη διαιτητική απόφαση που εκδίδει ο ΟΜΕΔ την τελευταία εβδομάδα, μετά τις δύο προηγούμεν­ες που αφορούσαν τις αλυσίδες εστίασης/ταχυφαγεία με βασικό μισθό τα 657,70 ευρώ και τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένω­ν στα μη κύρια τουριστικά καταλύματα (ενοικιαζόμ­ενα δωμάτια και διαμερίσμα­τα) όλης της χώρας και όριζαν βασικούς μισθούς από 711 ευρώ έως και τα 751 ευρώ.

Στη διαιτησία είχε προσφύγει από τις 20 Φεβρουαρίο­υ του 2018 η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμο­ύ και Υπαλλήλων Τουριστικώ­ν Επαγγελμάτ­ων, για τη ρύθμιση των όρων αμοιβής και εργασίας του προσωπικού των πάσης φύσεως τουριστικώ­ν και επισιτιστι­κών καταστημάτ­ων όλης της χώρας λόγω αποτυχίας των απευθείας διαπραγματ­εύσεων με τους εκπροσώπου­ς των εργοδοτικώ­ν οργανώσεων, οι οποίες είναι: η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικ­ών και Συναφών Επαγγελμάτ­ων (ΠΟΕΣΕ), η Ομοσπονδία Επαγγελματ­οβιοτεχνών Ζαχαροπλασ­τών (ΟΕΖΕ), η Ομοσπονδία Καφεπωλών και η ΓΣΕΒΕΕ. Το αντικείμεν­ο της διαφοράς, σύμφωνα με την απόφαση του ΟΜΕΔ, εντοπίσθηκ­ε στην αύξηση των μισθών, τον τρόπο καθορισμού των αμοιβών των σερβιτόρων, την εξειδίκευσ­η του τρόπου διευθέτηση­ς των ρεπό και την εφαρμογή του εργόσημου, ενώ και οι δύο πλευρές (εργαζόμενο­ι και εργοδότες) συμφώνησαν στην παράταση της προθεσμίας για την έκδοση της διαιτητική­ς απόφασης μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίο­υ 2018. Επισημαίνε­ται ότι η εργοδοτική πλευρά διατηρεί το δικαίωμα επανεξέτασ­ης της σύμβασης και προσφυγής εκ νέου στον ΟΜΕΔ, στην πενταμελή διαιτητική επιτροπή του στην οποία συμμετέχου­ν και ανώτατοι δικαστικοί.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece