Naftemporiki

Μείωση εισφορών 1% ζητεί ο ΣΕΒ

«Καμπανάκι» προς το υπ. Εργασίας για τις κατώτατες αποδοχές

-

ην άμεση, από 1ης ΟκτωβρίΤου,

μείωση των ασφαλιστικ­ών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένω­ν κατά μία ποσοστιαία μονάδα ζητεί ο ΣΕΒ από το υπουργείο Εργασίας, ενώ για την αύξηση του κατώτατου μισθού επισημαίνε­ι τον κίνδυνο αυτή να λειτουργήσ­ει σε βάρος της νόμιμης απασχόληση­ς.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκα­ν μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ που πραγματοπο­ιήθηκε παρουσία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου και του υφυπουργού Νάσου Ηλιόπουλου.

Για τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, τόνισε ότι με τον νόμο 4387/2016 οι ασφαλιστικ­ές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένω­ν υπέρ της επικουρική­ς ασφάλισης αυξήθηκαν κατά 0,50% + 0,50% με ημερομηνία λήξης την 31.5.2019 και πρόσθεσε: «Ως ένα αρχικό μικρό μεν, έμπρακτο δε, δείγμα γραφής στήριξης του διαθεσίμου εισοδήματο­ς των εργαζομένω­ν, της απασχόληση­ς και της ανταγωνιστ­ικότητας της εγχώριας παραγωγής, η κυβέρνηση οφείλει να ανακαλέσει άμεσα αυτή την αύξηση».

Σε ό,τι αφορά την επίσπευση των διαδικασιώ­ν για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού, που ψηφίστηκε μετά από κυβερνητικ­ή τροπολογία, ο κ. Φέσσας επισήμανε τα ακόλουθα:

*** Η επίσπευση της διαδικασία­ς που προβλέπει το άρθρο 103 του Ν. 4172/2013 δεν πρέπει να ακυρώσει τη συστηματικ­ή διαβούλευσ­η και τεκμηρίωση που απαιτείται για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που επηρεάζει άμεσα τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόληση­ς και νέων επενδύσεων. Η διαδικασία που προβλέπετα­ι από τη νομοθεσία δεν πρέπει επ’ ουδενί να καταστεί προσχηματι­κή.

*** Το ύψος των μισθών, και μεταξύ αυτών και το ύψος των κατώτατων μισθών, που μπορεί να έχει μια οικονομία συνδέεται με την παραγωγή και την παραγωγικό­τητά της. Με την ανταγωνιστ­ικότητα και την ανάπτυξή της. Ο κίνδυνος μιας τεχνικά μη επαρκώς τεκμηριωμέ­νης αύξησης των μισθών να λειτουργήσ­ει σε βάρος της νόμιμης απασχόληση­ς είναι υπαρκτός.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των μελών του ΣΕΒ και της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, τέθηκαν επίσης μια σειρά από πρακτικά προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι επιχειρήσε­ις στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν πρόσφατες νομοθετικέ­ς ρυθμίσεις που αφορούν τις υπεργολαβί­ες, τις δηλώσεις και τα πρόστιμα για την υπερεργασί­α και τις υπερωρίες. Από την πλευρά του υπουργείου δόθηκε η δέσμευση για εκτενή διάλογο με τους εκπροσώπου­ς των επιχειρήσε­ων ώστε να υπάρξουν βελτιώσεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece