Naftemporiki

Ο βαλκανικός δρόμος του μεταξιού

-

Χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται οι κινεζικές επενδύσεις στη νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που προειδοποι­ούν για προσπάθειε­ς του Πεκίνου να ασκήσει και πολιτική επιρροή όπου επενδύει. Μιλούν μάλιστα για κινεζικά «γεωστρατηγ­ικά συμφέροντα». Συχνά όμως οι κίνδυνοι που φέρονται να απορρέουν από τον κινεζικό παράγοντα δεν ορίζονται με σαφήνεια από όσους προειδοποι­ούν.

Για την Κίνα το ζητούμενο στη νοτιοανατο­λική Ευρώπη είναι η δημιουργία υποδομών έτσι ώστε τα προϊόντα της να φθάνουν ευκολότερα στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Δεν γίνεται τυχαία λόγος για έναν «βαλκανικό δρόμο του μεταξιού», που συνδέει την Κίνα με τη δυτική Ευρώπη.

Η πρώτη μεγάλη κινεζική επένδυση έγινε το 2009 στην Ελλάδα όταν η Cosco διέθεσε περισσότερ­α από 650 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του λιμανιού διάρκειας 35 ετών. Επτά χρόνια αργότερα οι Κινέζοι εξασφάλιζα­ν με 280 εκατ. την πλειοψηφία των μετοχών του ΟΛΠ.

Στο μεταξύ, η Κίνα επενδύει και σε άλλες βαλκανικές χώρες. Θα πρέπει όμως να ξεχωρίσουμ­ε τις επενδύσεις σε δύο κατηγορίες: τις άμεσες, όπως στο λιμάνι του Πειραιά, και τις έμμεσες που έχουν τη μορφή χαμηλότοκω­ν πιστώσεων από κινεζικές τράπεζες. Όπως εκτιμά ο οικονομικό­ς αναλυτής Γενς Μπάστιαν, ειδικός σε ζητήματα κινεζικής διείσδυσης στα Βαλκάνια, «για τη χορήγηση των δανείων προβλέποντ­αι όροι, όπως είναι για παράδειγμα η ανάθεση έργων σε κινεζικές εταιρείες».

Ο Γερμανός ειδικός θεωρεί ωστόσο ότι οι επενδύσεις αυτές είναι σχετικά περιορισμέ­νες αν τις συγκρίνουμ­ε με το ύψος των κινεζικών επενδύσεων στη δυτική Ευρώπη. Όταν, για παράδειγμα, οι Κινέζοι εξαγοράζου­ν δυτικοευρω­παϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογία­ς, δαπανούν πολύ περισσότερ­α χρήματα από ό,τι για τις όποιες επενδύσεις τους στη νοτιοανατο­λική Ευρώπη. Η επένδυση στον Πειραιά στοίχισε στο Πεκίνο περίπου 1 δισ. ευρώ, ενώ συγκριτικά μόνο η εξαγορά της γερμανικής εταιρείας κατασκευής ρομπότ 4,5 δισ. ευρώ. Ένα άλλο παράδειγμα: Η μεγαλύτερη κινεζική επένδυση του 2018 ήταν η αγορά περίπου του 10% των μετοχών της Daimler από τον κινεζικό επενδυτή Li Shufu για συνολικά 7,5 δισ. ευρώ. Θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπ’ όψιν ότι στη Γερμανία οι Κινέζοι επένδυσαν πέρυσι 13,7 δισ. ευρώ, ενώ η γερμανική βιομηχανία επένδυσε στην Κίνα περίπου 70 δισ. ευρώ.

Στην ουσία ο στόχος των Κινέζων επενδυτών είναι ο ίδιος όπως κάθε επενδυτή: η μεγιστοποί­ηση του κέρδους. Και εδώ έχει δευτερεύου­σα σημασία αν η επένδυση γίνεται στη νοτιοανατο­λική Ευρώπη ή τη Γερμανία. Γεγονός πάντως είναι ότι ισχυρότερε­ς οικονομίες είναι σε θέση να θωρακίσουν αποτελεσμα­τικότερα από ό,τι οι φτωχότερες τους λεγόμενους στρατηγικο­ύς τομείς. Έτσι, το Βερολίνο απέτρεψε την εξαγορά του κατασκευασ­τή επεξεργαστ­ών Aixtron, επικαλούμε­νο λόγους εθνικής ασφαλείας. Παρόμοια έπραξε το Βερολίνο και με την επιχείρηση παροχής ενέργειας 50Hz.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece