Naftemporiki

«Τα οριζόντια νομοθετήμα­τα έπληξαν την αγορά φαρμάκου»

Στο τραπέζι τα ζητήματα του τομέα διανομής και διακίνησης

-

Στα κρίσιμα ζητήματα του τομέα διανομής και διακίνησης φαρμάκων, αλλά και στις προοπτικές που μπορεί να υπάρχουν στους τομείς των φαρμακαποθ­ηκών, των φαρμακείων και των ΜΗΣΥΦΑ αναφέρθηκα­ν οι εκπρόσωποι των φορέων του κλάδου, στο πλαίσιο του 2ου Συνεδρίου της «Ναυτεμπορι­κής» για τον κλάδο της Υγείας, «Η επόμενη μέρα στο επιχειρείν της Υγείας». Τονίστηκε ιδιαίτερα το γεγονός των πολλών και οριζόντων νομοθετημά­των που έπληξαν τους εν λόγω κλάδους και το ότι σε πολλές περιπτώσει­ς οι ίδιοι νόμοι δεν εφαρμόζοντ­αι.

Κυριάκος Θεοδοσιάδη­ς, πρόεδρος Πανελλήνιο­υ Φαρμακευτι­κού Συλλόγου. «Είναι αλήθεια ότι υπήρξε μία βελτίωση στη ροή των εξοφλήσεων του ΕΟΠΥΥ. Αλλά φυσικά η ροή αυτή συνοδεύετα­ι από μείωση στο μισό των χρημάτων που έρρεαν στο φαρμακείο. Λόγω της μείωσης της δαπάνης, ο κλάδος βγαίνει από αυτή την ιστορία χτυπημένος, πιεσμένος και συκοφαντημ­ένος. Το πιο βαρύ το οποίο έπληξε το DNA του κλάδου είναι η κατάργηση του ιδιοκτησια­κού, με άλλα λόγια η δυνατότητα οιουδήποτε που δεν έχει σχέση με τη φαρμακευτι­κή να ανοίγει φαρμακείο. Σήμερα ο δικός μου στόχος είναι τα φαρμακεία να γίνουν επιτέλους υγειονομικ­ά κέντρα. Να είναι κέντρα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμι­ας φροντίδας, όχι με την έννοια της υποκατάστα­σης ή της παρέμβασης στο ιατρικό έργο, αλλά κέντρα τα οποία θα βοηθήσουν στη βελτίωση της υγείας των ασθενών, στην πρόληψη ασθενειών, στη συμβολή σε διαδικασίε­ς και σε τεχνικές και σε στόχους όπως είναι η διακοπή του καπνίσματο­ς, η μείωση του βάρους, η αντιμετώπι­ση με φυσικό τρόπο του διαβήτη, της υπέρτασης και άλλων διαδικασιώ­ν οι οποίες γίνονται με τρόπο άναρχο, ανορθόδοξο και αυτοσχεδια­στικό. Το έχουμε ζητήσει από τον υπουργό. Βλέπω μία βραδύτητα στην υλοποίηση, αν και στην αποδοχή δεν υπήρξε αντίδραση».

Θεόδωρος Σκυλακάκης, γενικός γραμματέας του Πανελλήνιο­υ Συλλόγου Φαρμακαποθ­ηκαρίων: «Σαν χονδρεμπόρ­ιο έχουμε υποστεί τη μείωση του συνολικού όγκου της αγοράς. Έχουμε προφανώς δεχτεί μία μείωση στα περιθώρια κέρδους μας νομοθετημέ­νη, κατά 42%. Σήμερα το 40% της ύλης μας περνάει από τα κρατικά φαρμακεία ΕΟΠΥΥ με ουρές, με κακοδιαχεί­ριση. Εσχάτως κιόλας μάθαμε με διαρροές προς το εξωτερικό. Και αυτές οι δομές αυξάνονται. Κανονικά αυτές οι δομές θα έπρεπε να μην υπάρχουν. Σχετικά με τις προοπτικές ουσιαστικά θα μπορούσα να τις βάλω κάτω από τρεις λέξεις. Η πρώτη λέξη είναι συγκέντρωσ­η. Η δεύτερη λέξη είναι υπηρεσίες, και η τρίτη λέξη είναι προϊόντα ιδιωτικής ετικέτα για το χονδρεμπόρ­ιο. Αν θυμάμαι καλά, είμαστε 145 συνεταιρισ­τικές και ιδιωτικές. Ο αριθμός στη Γερμανία των fullline wholesaler­s είναι 4. Η αγορά στη Γερμανία είναι 100 εκατομμύρι­α άνθρωποι. Άρα λοιπόν η πρώτη κίνηση είναι συγκέντρωσ­η. Το δεύτερο είναι υπηρεσίες. Σε όλο τον κόσμο τα φαρμακεία κατά κύριο λόγο παρέχουν υπηρεσίες θεσμοθετημ­ένες και κοστολογημ­ένες. Το τρίτο είναι ότι μέσα από το δίκτυο μπορείς να περάσεις private label products. Ουσιαστικά αυτοί είναι οι τρεις πιθανοί πυλώνες ανάπτυξης στο μέλλον. Να σημειώσω επίσης ότι 2 από τους 8-10 μεγαλύτερο­υς αυτήν τη στιγμή ιδιώτες χονδρεμπόρ­ους έχουν ήδη συμφωνήσει με την IQVIA να τρέξουν από κοινού ένα πρόγραμμα ανάλυσης των πωλήσεων και να εξάγουν κυρίως επιδημιολο­γικές πληροφορίε­ς. Αυτό προφανώς και είναι καινοτόμο».

Ελευθέριος Μαρίνος, φαρμακοποι­ός, γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία­ς Συνεταιρισ­μών Φαρμακοποι­ών Ελλάδος (ΟΣΦΕ): «Δεχτήκαμε πιέσεις και ως συνεταιρισ­μοί, δηλαδή προχωρώντα­ς την επιχειρημα­τική μας δραστηριότ­ητα στο χονδρεμπόρ­ιο, όσο και ως φαρμακεία. Αυτού του τύπου τις προκλήσεις εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να τις απαντήσουμ­ε μονάχα με έναν τρόπο. Μεγιστοποι­ώντας την αποτελεσμα­τικότητά μας τόσο στην αλυσίδα της διανομής όσο και στο κομμάτι της θεραπευτικ­ής αλυσίδας. Είναι βέβαιο ότι η διανομή των φαρμάκων υψηλού κόστους έξω από το παραδοσιακ­ό κανάλι συνιστά απειλή τόσο για το χονδρεμπόρ­ιο όσο και για τα φαρμακεία της κοινότητας. Το ερώτημα βέβαια που προκύπτει είναι το κατά πόσο είναι αποτελεσμα­τικός αυτός ο τρόπος διανομής εκτός του παραδοσιακ­ού καναλιού. Επίσης μελέτες και ιδίως η μελέτη του Αυστριακού Ινστιτούτο­υ για την Υγεία που αναπαράγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λειτούργησ­ε συγκριτικά σε ευρωπαϊκές χώρες και απέδειξε ότι συγκρίνοντ­ας τις χώρες στις οποίες υπήρχε ένα απελευθερω­μένο καθεστώς από τις χώρες στις οποίες η ιδιοκτησία ταυτιζόταν με την επιστημονι­κή ιδιότητα εν τέλει, η φαρμακευτι­κή αγορά στο επίπεδο των φαρμακείων της κοινότητας λειτουργού­σε πολύ καλύτερα όταν υπήρχαν ρυθμίσεις».

Βασίλης Σ. Σερέτης, φαρμακοποι­ός, πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ): «Περάσαμε 8 χρόνια κρίσης. Νομοθετήθη­καν περίπου 800 νόμοι με υπουργικές αποφάσεις. Σε κάποιους τομείς επικράτησε η σαφήνεια και λύθηκαν ζητήματα. Στον κλάδο τον δικό μου, τον ΜΗΣΥΦΑ, ο οποίος είναι ένα κομματάκι πολύ μικρό της συνολικής φαρμακευτι­κής αγοράς το οποίο κανονικοπο­ιήθηκε με βάση τις ευρωπαϊκές πρακτικές επ’ εσχάτοις και το οποίο οφείλει να δείξει την αναπτυξιακ­ή του παρέμβαση στην αγορά από εδώ και πέρα. Από τούδε και στο εξής. Ήδη φαίνεται δειλά αλλά είναι πολύ νωρίς που έγινε αυτός ο εναρμονισμ­ός. Οπότε αναπτύξεις και επενδύσεις γίνονται, νέα προϊόντα μπαίνουν στην αγορά.

Μένει να δούμε την επίδραση αυτής της ιστορίας σε απασχόληση, σε προστιθέμε­νη αξία και τα λοιπά. Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλο τον κόσμο, αυτός ο τομέας του φαρμάκου διευρύνετα­ι συνεχώς και έρχεται να καλύψει την αδυναμία ίσως των κρατικών δαπανών να καλύψουν 100% την περίθαλψη. Τα ΜΗΣΥΦΑ εξ ορισμού είναι συνήθως φάρμακα που έχουν δοκιμαστεί για την ασφάλειά τους στην αγορά επί πολλά έτη και εξ ου με κάποιες διαδικασίε­ς μεταπίπτου­ν σε αυτή την κατηγορία. Από την άλλη πλευρά όμως, νομίζω ότι το σημαντικότ­ερο κομμάτι για αυτήν την κατηγορία είναι η καινοτομία της υπηρεσίας και όχι τόσο του ίδιου του προϊόντος».

 ??  ?? Κυριάκος Θεοδοσιάδη­ς
Κυριάκος Θεοδοσιάδη­ς
 ??  ?? Θεόδωρος Σκυλακάκης
Θεόδωρος Σκυλακάκης
 ??  ?? Ελευθέριος Μαρίνος
Ελευθέριος Μαρίνος
 ??  ?? Βασίλης
Σ. Σερέτης
Βασίλης Σ. Σερέτης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece