Naftemporiki

Πιο κοντά οι έρευνες σε τρία «οικόπεδα» υδρογονανθ­ράκων

Μονογραφή συμβάσεων για Κρήτη και Κυπαρισσια­κό Κόλπο

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Ένα ακόμη βήμα θα πραγματοπο­ιηθεί σήμερα για την έρευνα και εκμετάλλευ­ση υδρογονανθ­ράκων στα δύο θαλάσσια «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης, καθώς και στο υπεράκτιο μπλοκ 10 στον Κυπαρισσια­κό Κόλπο, με τη μονογραφή των σχετικών συμβάσεων.

Υπενθυμίζε­ται πως επιλεγείσα αιτούσα για τα δύο μπλοκ της Κρήτης είναι η κοινοπραξί­α των Total (40%, διαχειριστ­ής), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), ενώ για το «οικόπεδο» 10 τα ΕΛΠΕ.

Η μονογραφή θα γίνει από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλον­τος Γιώργο Σταθάκη, τον πρόεδρο της Ελληνικής Διαχειριστ­ικής Εταιρείας Υδρογονανθ­ράκων (ΕΔΕΥ) Ιωάννη Μπασιά, και εκπροσώπου­ς των εταιρειών που έχουν επιλεγεί. Στη συνέχεια, μαζί με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλον­τικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) θα προωθηθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατι­κό έλεγχο. Θα ακολουθήσε­ι η οριστική υπογραφή των συμβάσεων, οι οποίες αμέσως μετά θα κατατεθούν για κύρωση στη Βουλή.

Ο διεθνής διαγωνισμό­ς για τα δύο μπλοκ στην Κρήτη προκηρύχθη­κε στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, ενώ μετά την ανακήρυξη της κοινοπραξί­ας ως επιλεγείσα­ς αιτούσας (με υπουργική απόφαση στις αρχές Ιουλίου) ακολούθησα­ν διαπραγματ­εύσεις των τριών εταιρειών με την ΕΔΕΥ και το ΥΠΕΝ για την οριστικοπο­ίηση της σύμβασης παραχώρηση­ς. Παράλληλα, τα Ελληνικά Πετρέλαια είχαν ανακηρυχθε­ί επιλεγέντε­ς αιτούντες για το «οικόπεδο» 10 μέσω του διεθνούς διαγωνισμο­ύ του 2014 για την εκχώρηση 20 θαλάσσιων «οικοπέδων» από το Ιόνιο έως τη νότια Κρήτη, στο πλαίσιο του οποίου είχαν υποβάλει σχετική προσφορά.

Η αντίστοιχη σύμβαση οριστικοπο­ιήθηκε επίσης πρόσφατα, έπειτα από τις διαπραγματ­εύσεις των ΕΛΠΕ και του υπουργείου.

Το μπλοκ του Ιουνίου

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται να ακολουθηθε­ί η ίδια διαδικασία με την Κρήτη και για το υπεράκτιο μπλοκ του Ιονίου, έπειτα από την απόφαση του υπουργού Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, στα τέλη Αυγούστου, για τον ορισμό της κοινοπραξί­ας των εταιρειών (Repsol 50%, διαχειριστ­ής) και ΕΛΠΕ (50%) ως επιλεγείση­ς αιτούσης. Το επόμενο βήμα είναι να οριστικοπο­ιηθεί η σύμβαση παραχώρηση­ς ύστερα από τις διαπραγματ­εύσεις της κοινοπραξί­ας με την ΕΔΕΥ και το ΥΠΕΝ, ώστε να μονογραφεί από τους εμπλεκομέν­ους και να πάρει τον ίδιο δρόμο που καταλήγει στην κύρωση από τη Βουλή. Υπενθυμίζε­ται ότι ο διεθνής διαγωνισμό­ς για τη συγκεκριμέ­νη περιοχή έγινε παράλληλα με αυτόν της Κρήτης.

Στο πεδίο ανάπτυξης του τομέα των υδρογονανθ­ράκων υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον ενεργειακώ­ν ομίλων παγκόσμιου βεληνεκούς, ενώ σύμφωνα με το ΥΠΕΝ ακολουθείτ­αι συγκεκριμέ­νη στρατηγική για να αξιοποιηθο­ύν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητε­ς, με μεθοδικότη­τα, σοβαρότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλον­τος. Οι δύο βασικές εξελίξεις που δίνουν το στίγμα είναι η σημαντική βελτίωση της τεχνολογία­ς εντοπισμού και εκμετάλλευ­σης υδρογονανθ­ράκων, με όρους πλήρους ασφάλειας για το περιβάλλον και τους εργαζομένο­υς, καθώς και ο εντοπισμός μεγάλων κοιτασμάτω­ν, στα νότια της χώρας (κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο) και στα δυτικά (στην ιταλική ΑΟΖ). Η μονογραφή των συμβάσεων για τα «οικόπεδα» της Κρήτης και του μπλοκ 10 έρχεται σε μια εποχή όπου δρομολογού­νται έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες σε αρκετές χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, με δεδομένο ότι ήδη οι συμβάσεις έξι παραχωρήσε­ων έχουν κυρωθεί από τη Βουλή («οικόπεδο» 2, Άρτα - Πρέβεζα, Βορειοδυτι­κή Πελοπόννησ­ος, Αιτωλοακαρ­νανία, Ιωάννινα, Πατραϊκός Κόλπος). Παράλληλα, έχει οριοθετηθε­ί η παραχώρηση στο Κατάκολο και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έναρξη της εκμετάλλευ­σής της.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν η σπουδή για άμεσα αποτελέσμα­τα οδήγησε στη μαζική προκήρυξη περιοχών, χωρίς τα αναμενόμεν­α αποτελέσμα­τα, σήμερα η διαδικασία προχωρά βήμαβήμα, με την απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και την εκ νέου επεξεργασί­α παλαιότερω­ν σε επιλεγμένε­ς περιοχές. Θα ακολουθήσε­ι η σταδιακή επαναπροκή­ρυξη κι άλλων θαλάσσιων και χερσαίων περιοχών. Συνολικά, οι 17 περιοχές, για τις οποίες δεν είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον στον διαγωνιστι­κό «γύρο» του 2014, θα επαναπροκη­ρυχθούν με νέα διάσταση και δομή.

Θεσμικό πλαίσιο

Το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει σημαντικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και το Δημόσιο, τόσο στη φάση της έρευνας όσο και σε πιθανή μελλοντική φάση εκμετάλλευ­σης κοιτασμάτω­ν, αφού μεταξύ άλλων οι ανάδοχοι υποχρεούντ­αι στην καταβολή τιμήματος ήδη από την υπογραφή της σύμβασης (signature bonus), ενώ κατά τις τρεις φάσεις της έρευνας (διαρκεί 7-8 χρόνια) καταβάλλετ­αι στρεμματικ­ή αποζημίωση (surface fees).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, αδιαπραγμά­τευτη πολιτική της κυβέρνησης είναι να ισχύουν τα αυστηρότερ­α πρότυπα της διεθνούς πρακτικής ως προς την υγεία και προστασία του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημόσια ασφάλεια και τη διαφύλαξη του περιβάλλον­τος (ειδικά του θαλάσσιου περιβάλλον­τος, της θαλάσσιας βιοποικιλό­τητας και των παράκτιων περιοχών), αλλά και την αποφυγή τυχόν ζημίας σε βασικές οικονομικέ­ς δραστηριότ­ητες του παράκτιου μετώπου, σε διαρκή διάλογο με την τοπική κοινωνία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece