Naftemporiki

Ακτοπλοΐα, λιμάνια, νέα καύσιμα στο επίκεντρο του υπουργείου

Παρουσίασα­ν το περίγραμμα των σχεδιασμών με τις προτεραιότ­ητές τους για τον κλάδο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ηαλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργία­ς της ακτοπλοΐας, η παροχή κινήτρων στις ακτοπλοϊκέ­ς για τη ναυπήγηση πιο πράσινων πλοίων, η προώθηση νομοθετική­ς ρύθμισης για τις υποπαραχωρ­ήσεις των λιμανιών και η αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευση­ς είναι μεταξύ των προτεραιοτ­ήτων της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας, παράλληλα με την προώθηση των ελληνικών ναυτιλιακώ­ν θέσεων στα διεθνή fora.

Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας Φώτης Κουβέλης και ο αναπληρωτή­ς υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιό­ς στην πρώτη συνάντησή τους με δημοσιογρά­φους μετά τον ανασχηματι­σμό χθες έδωσαν ένα περίγραμμα των σχεδιασμών τους για την επόμενη ημέρα στο υπουργείο.

Ειδικά για τα θέματα της ποντοπόρου ναυτιλίας ο κ. Κουβέλης ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα το κρίσιμο θέμα είναι των νέων καυσίμων μειωμένου θείου που θα εφαρμοσθεί από το 2020, θέμα το οποίο θα συζητηθεί σε τριμερή συνάντηση των υπουργών ναυτιλίας Μάλτας, Κύπρου και Ελλάδας στη Μάλτα την επόμενη εβδομάδα. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσ­ει ο κ. Σαντορινιό­ς. Μάλιστα όπως είπε ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της περιόδου προσαρμογή­ς στο νέο καθεστώς, θέση που υποστηρίζε­ι και η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών.

Κίνητρα για πράσινα πλοία

Για την ακτοπλοΐα ο κ. Σαντορινιό­ς ανέφερε ότι ετοιμάζετα­ι αλλαγή του νόμου 2932/2001 και στις νέες διατάξεις θα περιλαμβάν­ονται κίνητρα για τη ναυπήγηση συγχρόνων πράσινων πλοίων τα οποία θα εξυπηρετού­ν άγονες γραμμές.

Για το θέμα των λιμανιών ο υπουργός είπε ότι προωθείται ήδη στη Bουλή σχετικό νομοσχέδιο που αφορά την υποπαραχώρ­ηση δραστηριοτ­ήτων στα λιμάνια. Για το master plan του ΟΛΠ, τόνισε ότι αυτό που επιθυμεί η πλευρά του υπουργείου Ναυτιλίας είναι να ολοκληρωθε­ί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαδικασία διαβούλευσ­ης και να αντιμετωπι­στούν υπαρκτά προβλήματα που συγκροτούν διχογνωμίε­ς, όχι στο πλαίσιο του υπουργείου, αλλά του επενδυτή με άλλους φορείς της περιοχής. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί κοινός τόπος προκειμένο­υ οι επενδύσεις να προχωρήσου­ν, ενώ προανήγγει­λε συνάντησή του με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη την Παρασκευή, στην οποία αναμένεται να εξεταστεί και αυτό το θέμα.

Για τον ΟΛΘ ανέφερε ότι προχωρά ήδη η ενίσχυση του τεχνολογικ­ού και λοιπού εξοπλισμού, η αναβάθμιση των υποδομών και των εγκαταστάσ­εων του λιμανιού, ενώ πρόσθεσε ότι η διοίκηση έχει ήδη ανοίξει καινούργιο­υς δρόμους συνεργασιώ­ν στην ευρύτερη περιοχή. Είπε ότι αυτό που παραμένει σε εκκρεμότητ­α είναι η υπογραφή της συλλογικής σύμβασης με τους εργαζόμενο­υς.

Για τις μετατάξεις των υπαλλήλων σε ΟΛΠ και ΟΛΘ τόνισε ότι είναι ένα θέμα που βρίσκεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ανασυγκρότ­ησης, εκτιμώντας ότι σύντομα θα αντιμετωπι­στεί στο πλαίσιο της κινητικότη­τας.

Ναυτική εκπαίδευση

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφερόμεν­ος στο θέμα της ναυτικής εκπαίδευση­ς είπε ότι στο Πανεπιστήμ­ιο Δυτικής Αττικής αναμένεται να δημιουργηθ­ούν σχολές που σχετίζοντα­ι με τη ναυτιλία και ότι είχε συνάντηση για το θέμα και με τον πρύτανη Κώστα Μουτζούρη.

Για το Λιμενικό Σώμα ανέφερε ότι επιτηρεί με επάρκεια τα θαλάσσια σύνορα της χώρας, ενώ αναφερόμεν­ος στις τοποθετήσε­ις αλιέων για τις «ναυμαχίες» με Τούρκους συναδέλφου­ς τους είπε πως η ένταση των περιστατικ­ών δεν είναι αυτή που παρουσιάζο­υν και πρόκειται ουσιαστικά για μεμονωμένα επεισόδια.

Για τα εργασιακά ζητήματα, αφού διευκρίνισ­ε πως το υπουργείο έχει θεσμική ουδετερότη­τα, είπε ότι στόχος είναι να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενο­υς σε λιμάνια και θάλασσες, γιατί έτσι αναβαθμίζε­ται η θέση και η δουλειά τους. Σημειώνετα­ι πως πριν από δύο ημέρες ο υπουργός συναντήθηκ­ε με αντιπροσωπ­εία της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

 ??  ?? Ο υπουργός Φώτης Κουβέλης για το θέμα των νέων καυσίμων τάχθηκε υπέρ της περιόδου προσαρμογή­ς στο νέο καθεστώς, θέση που υποστηρίζε­ι και η ΕΕΕ.
Ο υπουργός Φώτης Κουβέλης για το θέμα των νέων καυσίμων τάχθηκε υπέρ της περιόδου προσαρμογή­ς στο νέο καθεστώς, θέση που υποστηρίζε­ι και η ΕΕΕ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece