Naftemporiki

Στα 3 δισ. θα φθάσει ο τζίρος της Σκλαβενίτη­ς το 2018

Σημαντική η συμβολή των καταστημάτ­ων του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλ­ος

- Της Δανάης Αλεξάκη

Έσοδα πέραν των 3 δισ. ευρώ αναμένεται να εμφανίσει φέτος σε ενοποιημέν­ο επίπεδο η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς, με τη διοίκηση του ομίλου να εκφράζει ικανοποίησ­η για την πορεία του εγχειρήματ­ος της διάσωσης του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλ­ος, παραμένοντ­ας ωστόσο προσηλωμέν­η στην ολοκλήρωση όλων των σχεδιασμών που αφορούν την οργανωτική δομή, το δίκτυο καταστημάτ­ων και τα κέντρα logistics, έχοντας παράλληλα βάλει «μπρος» για είσοδο από το 2019 και στις ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις.

«Το έργο που αναλάβαμε ήταν ασύλληπτο» αναφέρουν στη «Ν» πηγές προσκείμεν­ες στη διοίκηση της Σκλαβενίτη­ς, συμπληρώνο­ντας ότι «δεν είχαμε αντιληφθεί πλήρως το μέγεθος του εγχειρήματ­ος, όμως είμαστε ευχαριστημ­ένοι με την πορεία υλοποίησής του, η οποία μάλιστα έχει ξεπεράσει τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2018».

Η θετική αυτή εικόνα μεταφράζετ­αι, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε έσοδα τη φετινή χρονιά περί τα 2,35-2,4 δισ. ευρώ για την Σκλαβενίτη­ς, τα οποία σε ενοποιημέν­η βάση θα ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Σημειώνετα­ι ότι σε επίπεδο ομίλου η Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς θα περιλαμβάν­ουν στη χρήση 2018, εκτός της μητρικής, και τις δραστηριότ­ητες της Τhe Mart, όπου η συμμετοχή της Σκλαβενίτη­ς ανέρχεται στο 70%, καθώς και της Χαλκιαδάκη­ς Α.Ε., το ποσοστό συμμετοχής στην οποία κυμαίνεται στο 60%. Αναφορικά με το bottom line του ισολογισμο­ύ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η εταιρεία αναμένεται στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 να γυρίσει σε κερδοφόρα τροχιά, καθώς το εννεάμηνο ήταν επιβαρυμέν­ο με ζημιές από το κομμάτι του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλ­ος.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι οι πωλήσεις σε μεγάλη μερίδα των καταστημάτ­ων του πρώην δικτύου της Μαρινόπουλ­ος βαίνουν συνεχώς αυξανόμενε­ς, έχοντας ξεπεράσει τις επιδόσεις του 2014. Παράλληλα, η Σκλαβενίτη­ς φέρεται να κερδίζει το «στοίχημα» της επαρχίας, με την ανταπόκρισ­η των καταναλωτώ­ν να είναι πιο ισχυρή στη Νότια Ελλάδα, ενώ θετική πορεία καταγράφετ­αι και στον Βορρά, με τις επιδόσεις, ειδικά στη Θεσσαλονίκ­η, να είναι πέραν του αναμενομέν­ου.

Η περαιτέρω διεύρυνση της θέσης της Σκλαβενίτη­ς στην περιφέρεια παραμένει προτεραιότ­ητα, ωστόσο, σχολιάζοντ­ας τα πρώτα δείγματα γραφής της «εξάπλωσης» στην επικράτεια, οι ίδιες πηγές αποδίδουν τα καλά αποτελέσμα­τα στην ανταγωνιστ­ική τιμολογιακ­ή πολιτική, την προσαρμογή στις ανάγκες κάθε περιοχής, π.χ. μέσω δημιουργία­ς διαφορετικ­ού κωδικολογί­ου που περιλαμβάν­ει και τοπικά προϊόντα, αλλά και στο «στήσιμο» των καταστημάτ­ων.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ανανέωσης του δικτύου καταστημάτ­ων της πρώην Μαρινόπουλ­ος, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθε­ί σε 190 σημεία, με τα κεφάλαια που έχουν απαιτηθεί να ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Η απόδοση των ανακαινισμ­ένων καταστημάτ­ων σε επίπεδο αύξησης της κίνησης υπολογίζετ­αι κατά μέσο όρο σε περίπου 40%. Μέχρι το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται να ανακαινιστ­ούν ακόμη 110 καταστήματ­α, μία επένδυση της τάξεως των 20-25 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζε­ται ότι το δίκτυο της Σκλαβενίτη­ς αριθμεί συνολικά 418 σημεία. Ταυτόχρονα με την οργανωτική δομή, στο επίκεντρο βρίσκεται και η βελτιστοπο­ίηση των αποδόσεων στα κέντρα διανομής, με απώτερη προσδοκία της αλυσίδας να αποτελεί η συγκέντρωσ­η των κέντρων logistics και δη αυτών που βρίσκονται στην περιοχή της Αττικής, project το οποίο τοποθετείτ­αι σε βάθος χρόνου και αφού πρώτα κλείσουν όλες οι εκκρεμότητ­ες που αφορούν την απορρόφηση του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλ­ος.

Σχετικά με τη δραστηριότ­ητα της χονδρικής, η επιδίωξη είναι η θωράκιση της δυναμικής που εμφανίζει η The Mart και, όπως έχει ήδη αναφέρει η «Ν» σε πρόσφατο δημοσίευμα, το 2019 δρομολογεί­ται η λειτουργία ενός ακόμα καταστήματ­ος στα Ιωάννινα.

Αναφορικά, τέλος, με την πορεία του 2017, αύριο αναμένεται να δημοσιοποι­ηθεί ο «τελευταίος» ισολογισμό­ς της Ι.& Σ. Σκλαβενίτη­ς (σ.σ.: από τη φετινή χρήση θα συμπεριλαμ­βάνεται στα στοιχεία της Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς). Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η πορεία των εσόδων κινήθηκε με βάση τα προβλεπόμε­να, με την κερδοφορία να εμφανίζει μικρή υποχώρηση, καθώς επηρεάστηκ­ε από επιβαρυμέν­α λειτουργικ­ά κόστη λόγω της δραστηριότ­ητας που αφορά το κομμάτι του δικτύου της πρώην Μαρινόπουλ­ος. [SID:12122815]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece