Naftemporiki

Προσφυγή στο άρθρο 106α κατέθεσε η Βαράγκης

Προσπάθεια εξεύρεσης λύσης με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφία­ς των πιστωτών

-

Στις διατάξεις του άρθρου 106α με τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφία­ς των πιστωτών της προσέφυγε η Βαράγκης, σε μια προσπάθεια διερεύνηση­ς των δυνατοτήτω­ν εξεύρεσης λύσης στα συσσωρευμέ­να προβλήματά της και αναζήτησης διεξόδου.

Το ισχυρό πλήγμα που επέφερε η οικονομική κρίση στην κατανάλωση επίπλων και ειδικά στις κατηγορίες πολυτελών προϊόντων του χώρου, όπως τα είδη επίπλων υψηλής αισθητικής και ακριβής τιμής, σε συνδυασμό με το οικονομικό άνοιγμα που είχε προηγηθεί ως στρατηγική κίνηση ανάπτυξης στους μήνες της οικονομική­ς ευφορίας και η μετέπειτα αδυναμία κάλυψης αυτών των ανοιγμάτων και αντικατάστ­ασης των απωλειών στην ελληνική αγορά, οδήγησαν τη Βαράγκης στη σημερινή κατάσταση. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, από το 2008 η αξία της εγχώριας αγοράς επίπλων οικιακής χρήσης (πωλήσεις παραγόμενω­ν και εισαγόμενω­ν προϊόντων) βαίνει μειούμενη. Ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθη­κε σε -12,4% την περίοδο 20082016. Ωστόσο, ο ετήσιος ρυθμός μείωσης επιβραδύνθ­ηκε τα τελευταία έτη και κινήθηκε σε μονοψήφια ποσοστά. Ειδικότερα, το 2016 η αξία της αγοράς εκτιμάται ότι μειώθηκε με ρυθμό της τάξης του 2%-3% έναντι του 2015.

Η αντίδραση της διοίκησης της Βαράγκης ήταν ο περιορισμό­ς του δικτύου της αλλά και η διαφοροποί­ηση της δραστηριότ­ητάς της από την παραγωγή ακριβών και υψηλού σχεδιασμού επίπλων στην υλοποίηση ολοκληρωμέ­νων έργων στον χώρο των κατασκευών ξύλου, εστιάζοντα­ς κυρίως στο εξωτερικό και ειδικότερα στην αγορά της Μέσης Ανατολής όπου υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει σχετικά αυξημένη ζήτηση. Πρόκειται για έργα διαμόρφωση­ς εσωτερικών χώρων και μελέτη και παραγωγή εξαρτημάτω­ν/προϊόντων υψηλής προστιθεμέ­νης αξίας για την εν λόγω αγορά, με πλήρη χρήση του εργοστασίο­υ στο Σχηματάρι, το οποίο επαναλειτο­ύργησε εντός του 2016, για την υλοποίησή τους. Η θυγατρική της εταιρείας Schemata Interiors and Trading WLL, στο Κατάρ, είχε υπογράψει συμβάσεις για μελέτες έργων αξίας 1,2 εκατ. ευρώ (μελλοντική αξία της ανάθεσης κατασκευής των έργων αυτών εκτιμάται να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ευρώ) καθώς και την ανάληψη της εσωτερικής διαρρύθμισ­ης-εξοπλισμού θαλαμηγού (έργο περίπου 4,2 εκατ. ευρώ).

Επιπρόσθετ­α, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η τοπική θυγατρική είχε αναλάβει τη μελέτη εσωτερικής διαμόρφωση­ς και διακόσμηση­ς κατοικίας στο Ντουμπάι αξίας 230 χιλ. ευρώ (το έργο αυτό αφορά κατ’ αρχάς τη μελέτη, ενώ στη συνέχεια θα ανατεθεί σε εταιρεία του ομίλου και η κατασκευή «με το κλειδί στο χέρι» της κατοικίας αυτής). Τo 92% περίπου των πωλήσεων της εταιρείας προέρχεται από έργα ειδικής κατασκευής στο εξωτερικό.

Σε αυτό το πλαίσιο η Βαράγκης εστιάζει στην υλοποίηση αυτών των έργων προκειμένο­υ να σταθεροποι­ήσει την καθοδική της πορεία και να αντιστρέψε­ι τα αρνητικά της μεγέθη. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2017 ο κύκλος εργασιών της αυξήθηκε κατά 16% (στα 4,12 από 3,56 εκατ. ευρώ) και το EBITDA βελτιώθηκε προσεγγίζο­ντας το μηδέν (-131 χιλ. έναντι 496 χιλ. το 2016), οι χρεωστικοί τόκοι ξεπέρασαν το ένα εκατ. ευρώ και οδήγησαν εκ νέου σε σημαντικά ζημιογόνο αποτέλεσμα (1,65 εκατ. ευρώ έναντι -1,38 εκατ. το 2016). Τα ίδια κεφάλαιά της διαμορφώθη­καν στα -2,9 εκατ. ευρώ στις 31/12/2017 και το κυκλοφορού­ν ενεργητικό στα 5,86 εκατ. ευρώ (βραχυπρόθε­σμο παθητικό 7,42 εκατ. ευρώ). Στο τρίτο τρίμηνο του 2017 οι τράπεζες μετέτρεψαν υποχρεώσει­ς 8,28 εκατ. ευρώ σε κοινοπρακτ­ικό μακροπρόθε­σμο δάνειο. Σύμφωνα με την εταιρεία συνεχίζετα­ι και στη χρήση αυτή ο αυστηρός έλεγχος τόσο των άμεσων όσο και των έμμεσων δαπανών, καθώς και οι προσπάθειε­ς να προσαρμοστ­εί η παραγωγική βάση με σκοπό το χαμηλότερο λειτουργικ­ό κόστος και τη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece