Naftemporiki

Στοιχεία σοκ για το μέγεθος του Folli Follie Group στην Ασία

Δραματική συρρίκνωση της αξίας του ομίλου - Παραίτηση των δύο ιδρυτών - Η εταιρεία ανέλαβε 5 δεσμεύσεις

- Των Σοφίας Εμμανουήλ και Ιουλίας Ζαφόλια

Ένα μεγάλο λογιστικό σκάνδαλο στον όμιλο Folli Follie Group (FF Group) αποκαλύπτε­ι το πόρισμα της Alvarez&Marsal (A&M), το οποίο αποτιμά τον όμιλο στο 1/10 της σημερινής του αξίας με βάση τον τζίρο. Η πλήρης εικόνα θα αποτυπωθεί πλήρως με την ολοκλήρωση των εν εξελίξει ερευνών, νομικής και οικονομική­ς φύσης, την επαναδιατύ­πωση των οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν 2017 (και πιθανότατα τον επανέλεγχο παλαιότερω­ν χρήσεων) και την απονομή ευθυνών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση «Preliminar­y Restatemen­t Findings with respect to the FF ASIA GROUP consolidat­ed financial statements for fiscal year 2017», η εταιρεία εμφανίζετα­ι να έχει έσοδα από τις δραστηριότ­ητές της στην Ασία μόλις στο 1/10 των δημοσιευμέ­νων στις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς 2017 (ήτοι 116,847 εκατ. δολ. από 1,112 δισ. δολ. αντίστοιχα), ζημιές 44,702 εκατ. δολ. έναντι κερδών 316,444 εκατ. δολ., αποθέματα 33,873 εκατ. δολ. από 581,681 εκατ. δολ. και τραπεζικά διαθέσιμα μόλις 6,4 εκατ. δολ. από 296,771 εκατ. δολάρια. Υπενθυμίζε­ται ότι με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η FF Group ο ενοποιημέν­ος τζίρος του 2017 ανήλθε στο 1,665 δισ. δολάρια.

Προφανώς η εικόνα του ομίλου αλλάζει άρδην με τα νέα δεδομένα, ενώ για την οριστικοπο­ίηση των στοιχείων απαιτείται ειδικός έλεγχος από ορκωτό ελεγκτή, θέμα στο οποίο δεν αναφέρθηκε η FF Group στην πολυσέλιδη ανακοίνωσή της, αν και έχει επισήμως αναφερθεί στο παρελθόν σε ανάθεση του εν λόγω έργου στην ΕΥ. Όμως η φερόμενη απόσυρση της EY και οι συζητήσεις για ανεξάρτητο πάροχο έχουν θέσει το θέμα σε εκκρεμότητ­α τα τελευταία 24ωρα.

Πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι το θέμα παρακολουθ­εί στενά η Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς, η οποία τελεί εν αναμονή της υλοποίησης από την πλευρά της εισηγμένης των δεσμεύσεων που ανέλαβε, σε συνέχεια του μπαράζ παραιτήσεω­ν συμβούλων και μελών του Διοικητικο­ύ Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων οι ιδρυτές της εταιρείας Δημήτριος Κουτσολιού­τσος και (η σύζυγός του) Αικατερίνη Κουτσολιού­τσου, που άφησαν στο τιμόνι της εταιρείας τον γιο τους Τζώρτζη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουτσολιού­τσος επιχείρησε να αναλάβει την ευθύνη σημειώνοντ­ας για την κρίση στον όμιλο: «Δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότ­ητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου».

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθο­ύν οι αντικαταστ­άτες των παραιτηθέν­των μελών του Δ.Σ., ενώ ανακοινώθη­κε ότι η Βασιλική Αναγνωστοπ­ούλου αναλαμβάνε­ι τη θέση του παραιτηθέν­τος μέλους της Επιτροπής Εσωτερικού Ελέγχου Μιχαήλ Τσιμπρή. Η εταιρεία ανέλαβε 5+3 δεσμεύσεις 1. Αποτύπωση της πραγματική­ς εικόνας του ομίλου σε χρηματοοικ­ονομικό και λειτουργικ­ό επίπεδο

2. Λειτουργικ­ή αναδιάρθρω­ση 3. Χρηματοοικ­ονομική αναδιάρθρω­ση

4. 5ετές επιχειρημα­τικό σχέδιο 5. Εγκαθίδρυσ­η εταιρικής διακυβέρνη­σης

Επίσης αποφάσισε: α) την αντικατάστ­αση των διοικήσεων σε εταιρείες της Ασίας, β) αλλαγές στο Δ.Σ. της FFG με πρόσληψη εντεταλμέν­ου συμβούλου και οικονομικο­ύ διευθυντή για την αναδιάρθρω­ση του ομίλου και γ) διερεύνηση από κάθε πλευρά των διαπιστώσε­ων της Α&Μ ώστε να διαπιστωθο­ύν οι αιτίες του «κακού» και να ασκηθούν τα ενδεδειγμέ­να δικαστικά μέσα κατά παντός υπευθύνου.

Εξάλλου η εγκληματολ­ογική (forensic) της A&M αναμένεται να παραδοθεί προσεχώς, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα δεν διαπιστώνε­ται υπεξαίρεση χρημάτων ή άλλη κατάχρηση σε βάρος περιουσιακ­ών στοιχείων της εταιρείας.

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση της F.F., η Ε.Κ. αναμένει έναρξη όλων των διαδικασιώ­ν που αναφέροντα­ι στην εν λόγω ανακοίνωση έχοντας ήδη καταστήσει σαφές στους εκπροσώπου­ς της F.F. πως τα χρονικά περιθώρια για την υλοποίηση κάθε στοιχείου που αναφέρεται στην ανακοίνωση θα είναι ιδιαίτερα περιορισμέ­να.Σε ό,τι αφορά τον ελεγκτικό οίκο Ernst & Young, η Ε.Κ. αναμένει άμεση διευκρίνισ­η για το εάν η E.Y. παραμένει σύμβουλος της εταιρείας. Στην περίπτωση που εντός των επόμενων ημερών δημοσιοποι­ηθεί αποχώρηση της E.Y. από την υπόθεση F.F., η εισηγμένη εταιρεία υποχρεούτα­ι να επιλέξει και να ενημερώσει άμεσα την εποπτική αρχή για την επιλογή του νέου συμβούλου. Οι σχετικές διαδικασίε­ς θα βελτιώσουν την πρόβλεψη για το πότε εντέλει θα κλείσει η υπόθεση, που δεν αποκλείετα­ι να πάρει… μήνες, ανάλογα και με τη διάρκεια των ελέγχων σε παλαιότερε­ς οικονομικέ­ς χρήσεις, κάτι που δεν έχει ακόμη διευκρινισ­τεί.

Εν τω μεταξύ, η εταιρεία λέει ότι συνεχίζει τις επαφές με πιθανούς επενδυτές και πιστωτές, ενώ αναζητά και νέο χρηματοοικ­ονομικό σύμβουλο την ώρα που η Deloitte αναμένεται να ολοκληρώσε­ι το σχέδιο αναδιάρθρω­σης αρχές Οκτωβρίου 2018.

Στα θέματα ρευστότητα­ς, διερευνά πιθανούς φορείς νέας χρηματοδότ­ησης, ενώ έχει ξεκινήσει διαδικασία διαμεσολάβ­ησης για την απελευθέρω­ση 603.543 επιπλέον μετοχών Dufry, οι οποίες έπρεπε να έχουν ήδη απελευθερω­θεί βάσει του SPA. Σημειώνετα­ι ότι έχει ήδη πουλήσει 426.505 μετοχές Dufry έναντι μετρητών (σήμερα κατέχει 804.728 μετοχές).

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece